Domaći autori elektronske muzike sve poznatiji u zemlji i regionu

Njegovom starijem kolegi i sugrađaninu AudioStormu pohvale inostranih zvijezda nisu strane, stizale su prethodnih godina od Ernana Katanea preko Nika Vorena do progresiv legende Džona Digvida, koji je u svojoj radio-emisiji “Transitions” pustio numeru “Inner Eye” podgoričkog muzičara čije je pravo ime Ognjen Vuković. On je lani stigao do nevjerovatne cifre od 200. izdanja, a to što se njegovo izdanje “The Day When I Left” našlo na top 40 listi Mixmaga samo je još jedan pokazatelj kvalitetnog rada tokom prošle godine
1359 pregleda 3 komentar(a)
Pohvale inostranih zvijezda mu nisu strane: AudioStorm, Foto: Dalibor Ševaljević
Pohvale inostranih zvijezda mu nisu strane: AudioStorm, Foto: Dalibor Ševaljević

Sa usponom crnogorske elektronske scene posljednjih godina domaći autori su sve poznatiji u zemlji i regionu, a iz okruženja sve češće stižu priznanja, pa su se tako tri imena našla na spisku vlasnika 40 najboljih izdanja sa ex Yu prostora u izboru Mixmaga, balkanskom izdanju jednog od globalno najznačajnijih magazina posvećenih tom muzičkom žanru.

Zanimljivo je da su u pitanju ista tri imena koja su se našla i na top listama tog lista za 2018, a to su podgorički producenti AudioStorm i Mr. Lekka, te novljansko-nikšićki duo 84bit.

Mr. Lekka je ušao čak i među top 20, tačnije našao se na 18. poziciji sa izdanjem “Bouncer”. Osim toga, njegova verzija pjesme “Danger” producenta Kennedy odabrana je na istom mjestu i među 15 najboljih remiksa regionalnih autora. A upravo ga je magatin Maximag svrstao i u top 40 najboljih regionalnih producenata.

Našao se na 18. poziciji sa izdanjem “Bouncer”: Mr. Lekka
Našao se na 18. poziciji sa izdanjem “Bouncer”: Mr. Lekka(Foto: Privatna arhiva)

“Sva priznanja ovog tipa mi puno znače, jer znam koliko kvalitetne muzike izađe tokom godine na ex Yu prostoru. Biti i ove godine pomenut u istom dahu sa ljudima kao što su Umek, Marko Nastić, Mike Vale, Peznt i mnogi drugi je za mene velika satisfakcija, dodatna motivacija i naravno korisna reklama. Dobio sam veliki broj priznanja sa raznih relevantnih adresa u posljednje vrijeme, ali je uvijek najljepše kad ljudi iz okruženja prepoznaju to što radim. Mixmag Adria mi je zaista pružio veliku podršku posljednjih godina i hvala im na tome”, kazao je povodom ovog priznanja Luka Leković, koji nastupa pod pseudonimom Mr. Lekka.

Još od kad je prije dvije godine legendarni Pit Tong u emisiji “Essential Selection” na britanskom BBC Radio 1 pustio Lekovićevu traku, podgorički DJ i producent potvrđuje svoj kvalitet i ide stazom uspjeha, a takva je, kaže, bila i prošla godina koju će pamtiti po uspješnim izdanjima i upečatljivim nastupima koje je imao na festvalima Waveul i Sea Dance.

“Imao sam i veliku čast da se upoznam sa legendama kao što su Riči Hotin i Sven Vat, a Hotinu sam zahvalio što je puštao moju muziku u svojim setovima, na što sam izrazito ponosan. Ove godine se među velikanima koji su puštali moje trake izdvajaju Funkerman i Mark Knight, koji je pustio moju ‘Pop Stars’ na svom Toolroom radiju nakon što je emisiju otvorio riječima: ‘Vrijeme je da čujete najbolje trake na svijetu trenutno’”, istakao je Mr. Lekka i pohvalio se i da je dobio niz pozitivnih recenzija od najpopularnijih svjetskih magazina koji se bave elektronskom muzikom.

Njegovom starijem kolegi i sugrađaninu AudioStormu pohvale inostranih zvijezda nisu strane, stizale su prethodnih godina od Ernana Katanea preko Nika Vorena do progresiv legende Džona Digvida, koji je u svojoj radio-emisiji “Transitions” pustio numeru “Inner Eye” podgoričkog muzičara čije je pravo ime Ognjen Vuković. On je lani stigao do nevjerovatne cifre od 200. izdanja, a to što se njegovo izdanje “The Day When I Left” našlo na top 40 listi Mixmaga samo je još jedan pokazatelj kvalitetnog rada tokom prošle godine.

Mada je u septembru doživio hakerski napad zbog kojeg je ostao bez materijala na kojem je radio, on je ranije za “Vijesti” obećao da će ove godine nastaviti istim tempom koji ga je učinio jednim od najvrednijih aktera domaće scene. Počeo je tako što je nedavno objavio remiks trake “Get Away” portugalskog DJ-a i producenta Theusa.

I Mr. Lekka je najavio nova izdanja: već je izašao EP na kojem je sarađivao sa novozelandskim producentom Kennedyem, a krajem mjeseca objaviće i samostalni EP za špansku etiketu True Story Comic. “Vijestima” je kazao da ih karakteriše tek haus stil, a da će na narednim izdanjima i više zvučno eksperimentisati.

Crnogorski haus duo 84Bit, koji čine nikšićki DJ i producent Nikola Jovićević FFunk i Miloš Rakonjac A.P, pohvalio se da je 2019. bila izrazito uspješna godina za njih. Osim 33. mjesta na Mixmagovoj regionalnoj listi koje su osvojili izdanjem “Get This”, našli su se i na 69. poziciji na spisku najboljih 100 haus izvođača na servisu Traxsource. Na ovom prestižnom portalu njihova djela našla su se deset puta u top 10 listama, a u svojih setovima puštala su ih poznata imena kao što su Mark Najt, Diplo, Claptone, Kevin Jost i drugi.

Uz brojne druge nastupe, crnogorski duo imao je i tu čast da prošle godine čak dva puta nastupi u Holandiji na jednom od globalno najpoznatijih elektronskih muzičkih događaja - Amsterdam Dance Eventu.

Objavili su svoje prvo vinilno izdanje, vodili mjesečni podkast “The Sound of Adria”, a njihovi miksevi emitovani su emisijama posvećenim elektronskom zvuku od Ibice do Brazila, dok je servis Spotify zabilježio skoro 270 hiljada strimova traka iz njihovog studija, pohvalili su Jovićević i Rakonjac.

“Gledano kroz započete projekte, 2020. već izgleda jako lijepo. Sve ove brojke iskazuju naš veliki uspjeh, ali su manje bitne od onoga što osjećamo svi zajedno kada uživamo prepušteni muzici i njenoj sili koja lomi svaku barijeru, spaja ljude, pravi internacionalne mostove i izražava najdublje ljudske emocije”, poručio je crnogorski duo, zahvalivši svima koji su im do sada pružali podršku.

Bonus video: