Anja Šnajder: Uzbuđena sam što ću nastupiti u Crnoj Gori

"Berlin je uvijek bio grešan i seksi. Zna da bude prljav i grub, ali i opušten i miran. Što se tiče muzike, u Berlinu je sve moguće"
2758 pregleda 0 komentar(a)
Anja Šnajder, Foto: Twitter
Anja Šnajder, Foto: Twitter

Njemačka DJ-ka i producentkinja Anja Šnajder zabavljaće publiku večeras u Kolektoru u Podgorici, na trećem rasprodatom događaju koji organizuju Konektor i Glavni grad.

Šnajderova važi za jednog od najvrijednijih aktera njemačke scene, u Crnu Goru stiže tokom evropske turneje, a osim što je nastupala širom svijeta i objavila niz izdanja od kojih je najznačajniji album "SoMe", takođe je i osnivač izdavačke kuće Sous.

"Budući da je ovo novo iskustvo za mene, očekujem avanturu i to mi je nešto najbolje. Zaista se radujem, uzbuđena sam što ću nastupiti u Crnoj Gori i uvjerena da će me dočekati dobra atmosfera u zemlji koja je tako prelijepa. Ljudima ću servirati nešto između hausa i tehna kao i uvijek", kazala je ona uoči žurke koja će početi od 22 sata, a osim nje kao predstavnici domaće scene nastupiće P.S. i Proximus.

Berlin je neka vrsta tehno Meke, jedan od svjetskih centara žanra, koliko je sam grad uticao na tebe, što voliš najviše kod njega?

Ja nisam rođena u Berlinu, ali se osjećam kao Berlinka budući da živim tamo već mnogo godina. Obožavam kreativnost grada i njegovu žeđ za avanturom. Berlin je uvijek bio grešan i seksi. Zna da bude prljav i grub, ali i opušten i miran. Što se tiče muzike, u Berlinu je sve moguće. Ja sam došla tokom 90-ih kad je berlinski tehno imao jake veze sa Detroitom i to je definitivno izvršilo najveći uticaj na mene.

Kako si postala voditeljka emisije "Dance Under The Blue Moon" i kad si odlučila da želiš da se baviš DJ-ingom?

Odrasla sam uz Kraftwerk, Depeche Mode, The Cure, Front 247 koji su već imali elektronske elemente. Bila sam šokirana kad sam prvi put čula DJ set, kako muzika može biti izmiksovana i kako DJ može da na taj način da stvori novi vajb. Onda sam se preselila u Berlin kako bih otkrila tu novu tehno scenu i kupila me je stoprocentno. Počela sam da radim na radiju da bih bila bliža muzici i kako bih počela da stvaram elektronsku muziku koja će biti interesantna svijetu.

Opisuju te nekoga ko je neprestano u pokretu, kao neumornu kreativnu silu. Što te motiviše nakon svih ovih godina najviše?

Muzika! Samo je muzika u pitanju bila uvijek.

Poznata si i po tome što si lansirala u zvijezde imena kao što su Maja Džejn Kols i Solomon, što muzičari moraju da imaju da bi ti privukli pažnju, da bi objavila njihove radove za svoju etiketu? I misliš li da ti je tvoje radijsko iskustvo pomoglo da znaš da izabereš one koji će kasnije biti uspješni?

Nekada definitivno jeste, ali danas radio nema više takav uticaj i društvene mreže najviše vode ka uspjehu. Danas je drugačije vrijeme i ne moraš više da budeš talentovan da bi uspio. Oni koji objavljuju za moju etiketu moraju da budu talentovani i da imaju nešto posebno što će privući moju pažnju. Tražim nešto posebno kao i svako drugi, ali prije svega muzika mora biti ono što me iznenađuje.

Koliko je tvoje razmišljanje drugačije kad si DJ pultom u odnosu na studio?

DJ-ing je posao u kojem moraš publici da serviraš nešto. Volim da usrećujem ljude i da ih šaljem kući sa osmijehom na licu. U studiju možeš biti više kreativan, isprobati različite opcije da vidiš što će ispasti. Srećom, u posljednje vrijeme moji DJ setovi su sve bliži produkciji i pronašla sam neku vrstu mira i u studiju i za DJ pultom.

Kakvi su ti planovi za dalje?

Ovog mjeseca objavljuje EP za Sous Music "No One Knows", a upravo sam odradila remiks za Tima Masa koji izlazi u aprilu i novi remiks za Tesla 286 & Freestyle Mana koji će takođe biti objavljen kasnije ove godine za Sous.

Bonus video: