RAZGOVOR ZA VIJESTI

Jordan: Sumanuto je da nudimo globalne trendove, pored blaga koje imamo

Ivana Jordan o svom učešću na Beoviziji i pjesmi “Vila” za koju je sama napisala muziku i tekst
1923 pregleda 0 komentar(a)
Jordan, Foto: Privatna arhiva
Jordan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.02.2020. 13:33h

Izbor za spskog predstavnika na Evroviziji se bliži, a kantautorka Ivana Jordan riješila je da se ove godine prijavi sa kompozicijom “Vila” za koju je sama pisala muziku i tekst. Ova muzičarka već je dva puta učestvovala na ovom takmičenju sa pjesmama “Lazarica” i “Bomba” ali nijednom nije uspjela da pobijedi, iako je oba puta na kraju glasanja bila u samom vrhu.

“Prošlo je dosta godina od mog posljednjeg pojavljivanja na Beoviziji. Nakon te dvije pjesme koje su ostavile traga, publika je očekivala od mene da će me opet vidjeti na toj sceni i da ću ponuditi nešto novo. Proteklih godina su mi baš dosta pisali na društvenim mrežama tim povodom, ali nisam osjećala neke emocije prema tome. Međutim, ove godine je nešto jako bljesnulo, osjetila sam baš veliku potrebu i želju. Napisala sam pjesmu prema svom nahođenju i mislim da ovako treba da zvuči pjesma koja predstavlja jednu zemlju na Evroviziji, a to je spoj moderne produkcije jer je u pitanju pop pjesma koja u sebi ima elemente tradicije iz narodne kulture. Smatram da na taj način treba da predstavimo blago i tradiciju koju imamo, jer to baš nemaju sve zemlje. Tako da sa ponosom je sjajno uvijek se tako predstaviti”, ističe Jordan u razgovoru za Vijesti i dodaje da je neophodno da se kroz tri minuta koliko traje pjesma za Eurosong predstavi folklor zemlje iz koje je predstavnik.

“Jedino tako Evrovizija ima smisla, makar tako ja doživljavam. Tu se skupe ljudi iz svih zemalja i sjajno je da budemo posebni i drugačiji u onome što nas izdvaja zahvaljujući toj tradiciji koju imamo. Mislim da je sumanuto da mi nudimo i pratimo neke globalne trendove, pored blaga koje imamo. Sve to mora biti upakovano u jednu dobru zabavnu pjesmu, jer ipak je u pitanju festival zabavne muzike”, objašnjava ona.

Pjesme sa Beovizije već se mogu poslušati na zvaničnom kanalu RTS-a, međutim, iako je čula ostale numere, Ivana nije željela da komentariše konkurenciju.

“Ima dosta imena koja nijesu toliko aktivna na sceni i poznata javnosti, ali ima interesantnih pjesama i biće raznovrsno. Za sam festival mislim da je to sjajno pošto će i žanrovski biti različitih pjesama, ima i brzih i balada, tako da biće zanimljivo. Ipak, ja se najviše fokusiram na svoj nastup jer ne volim da komentarišem nešto druge”, ističe muzičarka.

Za dobar nastup na festivalima poput Beovizije, sagovornica Vijesti smatra da nije bitna samo dobra pjesma, pa će i ove godine Jordan poraditi na svom nastupu.

“Biće bogata koreografija jer je i sam aranžman pjesme bogat i ispunjen. Kompozicija i sama zahtijeva takvu koreografiju. Ne bih sad previše da otkrivam, neka bude iznenađenje”, kratko je prokomentarisala Jordan.

Prvo Ivanino učešće na Beoviziji 2006. godine ostaće upamćeno po pjesmi “Lazarica” koja je dugo vremena bila hit. Te godine, našla se i u finalnom takmičenju “Evropesma-Europjesma”, ali je ipak zahvaljujući “ratu” dva tabora koje su činili sa jedne strane Flamingosi, a sa druge grupa No Name, ostala uskraćena za nagradu. Zato su mnogi komentarisali da iako je imala evrovizijsku pjesmu, Ivana je na festivalu bila kolateralna šteta.

“Iskreno, naravno da mi je žao što tada nijesam pobijedila jer su nakon tog takmičenja emocije bile veoma snažne kod mene. Zbog toga narednih godina nijesam se odlučivala da ponovo uđem u tu priču. Ali, dobro, kad učestvujete na takmičenju onda su i takve situacije česte, bude neizvijesno do samog kraja, a svi mi vjerujemo u sebe i do kraja vjerujemo da je to što plasiramo najbolje u tom momentu. U ovom trenutku, oslobodila sam se malo te patnje još od ‘Lazarice’ i svega toga što je bilo. Eto, mi te godine na kraju nijesmo ni imali našeg predsatvnika na Eurosongu, tako da se ove godine ne opretećujem u tom smislu. Naravno da ću da dam sve od sebe i da mi je stalo, ali najbitnije je da se pjesma predstavi i da se publici dopadne, a nadamo se najboljem”, priznaje ona.

Infobox (Boks): Festivali su dobri za muzičku scenu

Posljednjih godina, sem nacionalnih izbora za pjesmu Evrovizije gotovo da nema pop festivala takmičarskog karaktera. Zahvaljujući tome, pjevačima, naročito onima na početku karijere mnogo je teže da dođu do medija i publike.

“Na festivalu možeš učestvovati i u revijalnom dijelu a da predstaviš pjesmu. Svakako da se na festivalima pjesme bolje promovišu, i to mnogo bolje nego samo kad je plasirate. Fokus medija i publike je na ta takmičenja i svi iščekuju šta će i kako će biti, kako će ko da se pripremi. To slatko iščekivanje svega toga svakako privlači više pažnje pa je u tom poslovnom smislu korisnije. Za muzičku scenu je sjajno da postoje festivali jer oni pokrenu i muzičare. Da nije festivala mnoge pjesme ne bi ni nastale. Eto, i ja da se nisam odlučila da idem na Beoviziju ne bih napisala ‘Lazaricu’ makar ne na način na koji je nastala. Tužno je što nema festivala, a i ti koji postoje slabo su propraćeni”, smatra ona.

Preporučujemo za Vas