D mol pop hor kreće od 1. marta

Predstavljen novi segment školice Danijela Alibabića za koji će biti zadužen dirigent Saša Barjaktarović
3659 pregleda 5 komentar(a)
Saša Barjaktarević i Danijel Alibabić, Foto: Savo Prelević
Saša Barjaktarević i Danijel Alibabić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2020. 21:08h

Škola pjevanja D mol od 1. marta u sklopu svojih edukativnih časova imaće još jedan segment. Naime, danas je direktor škole, crnogorski pjevač Danijel Alibabić najavio formiranje D mol pop hora koji će viditi dirigent Saša Barjaktarović, a prva audicija biće organizovana 1. marta.

“Hor koji pokrećemo biće velike stvari za našu državu Crnu Goru, ali i za muziku, kao i sve one koji vole da se bave muzikom kod nas. Saša će biti zadužen za jedan od najljepših projekata, kada je muzika u pitanju, a to je hor. Oduvijek sam volio da slušam i gledam horove i pratim razne slične formate koji nastupaju po Crnoj Gori. Ipak, gledati Sašu Barjaktarevića ispred hora bilo je nešto atipično i fascinanto i čim sam čuo da je slobodan, pozvao sam ga i pitao: ‘Sale, pravimo li hor ili ne?’”, kazao je na današnjem druženju Alibabić.

Barjaktarović je istakao da je srećan što je Alibabić kao strastveni muzičar imao sluha da napravi prvu školu pop pjevanja kod nas.

“A sa mojim iskustvom, kao osnivačem prvog pop hora u Crnoj Gori, ova priča će se dodatno nadograditi. Te dvije snage i energije mogu da doprinesu samo nečem boljem, to će biti korak naprijed i stepenica više. Pravićemo nove, spektakularne stvari”, najavio je Barjaktarović, obećavši da kao umjetnički rukovodilac neće dozvoliti da svakim novim projektom ne ide korak dalje u svojim idejama.

“Ideja uvijek imam. Radujem se ovom novom početku i radujem se jer je privilegija baviti se umjetnošću. Horska muzika, odnosno višeglasje je zaista nešto što me fascinira i u čemu uživam, a to osjećaju čini mi se i publika i slušaoci”, siguran je Barjaktarović.

D mol pop hor okupljaće ljubitelje višeglasnog pjevanja od 15 godina, dok gornja granica, kako kažu, ne postoji, a Barjaktarović i Alibabić se unaprijed raduju što će u njhovim redovima imati i tinejdžere.

“S obzirom na to da škola pjevanja D mol broji mnogo članova, ima mnogo tinejdžera, česta su bila pitanja da li ćemo praviti hor. Tako da će D mol pop hor biti produžena grana škole pjevanja, naravno, u tandemu sa Sašom koji će biti vođa ovog projekta. Moći će da se prijave kandidati od 15 godina pa do srednje dobi, a svi koji vole da pjevaju i druže se su dobrodošli”, poručio je Alibabić.

“Sa već postojećim članovima škole i pjevačima koji mene prate imamo već dovoljan broj, ali nam je cilj da taj sastav hora bude što veći. Kako sam i sam počeo da pjevam u horu sa 15 godina, mislim da je to najljepši period za jednog mladog čovjeka da pokaže talenat. Ono čemu se najviše radujem je mlada energija, koja će meni dati više snage da budem kreativniji. Mladost nosi neke nove pobjede, tako da uz već postojeće članstvo i nakon audicija, vjerujem da će se dosta ljudi odazvati, mislim da ćemo brojiti oko 50 članova, to mi jeste cilj”, kazao je Barjaktarović.

Svi koji 1. marta ne stignu na audiciju, moći će da istu odrade tokom prve sedmice i to u prostorijama PAM-a gdje će neko vrijeme D mol pop hor imati probe.

“Kad sam pričao sa Sašom, ono što mi je bilo najbitnije, jeste da to bude kvalitetan hor: da se pjeva višeglasje, da se raspisuju partiture, da se čitaju note, da sve bude na najvećem, profesionalnom nivou. Za ovaj projekat dobili smo i veliku podršku PAM-a, koji će nam pomoći oko prostorija za vježbanje, a nadam se da ćemo jednog dana doći i do toga da imamo i spostvenu salu u kojoj ćemo vježbati”, kazao je Alibabić.

To što će u horu biti pripadnika svih generacija, Barjaktarovića ne plaši čak i pored toga što će oni najmlađi često imati neformiran glas.

“Mutacija nije toliki problem, posebno ako polaznici imaju volju i želju da idu naprijed. Svako ko to strasno želi, naravno, uz pedagoga koji mu može pokazati pravi put i način, mutacija neće predstavljati problem za dalji napredak i rad kako njegov, tako i samog hora”, smatra Barjaktarović.

Repertoar će, kako su istakli, biti pop, rok, a trudiće se da na istom imaju i komercijalne pjesme i prate aktuelne trendove. Ovaj pop hor uskoro će imati svoju Facebook i Instagram stranicu kao i novi logo, pa će zainteresovani njihove aktivnosti moći da prate i putem društvenih mreža.

Bonus video: