Pogledajte spot: Vrijeme je za „Ukus pelina”

Premijera ovog singla Marka Prentića na portalu “Vijesti” u podne. Stihove za numeru napisala je pjesnikinja Maja Perfiljeva
2378 pregleda 1 komentar(a)
Iz spota: Marko Prentić, Foto: Miodrag Marković
Iz spota: Marko Prentić, Foto: Miodrag Marković
Ažurirano: 25.02.2020. 12:01h

Nekadašnji pjevač popularnog crnogorskog sastava “No Name” Marko Prentić, nakon više od pet godina, vraća se na muzičku scenu i to singlom “Ukus pelina”.

Riječ je o baladi za koju tekst potpisuje autorka hitova “Da sam ja netko” i “Sanjam” grupe “Indexi”, Maja Perfiljeva, dok je na njene stihove Prentić sam napisao muziku. Spot je premijerno prikazan na portalu “Vijesti”, a o tome kakve su emocije pobudili stihovi Perfiljeve kod njega, Prentić za “Vijesti” kaže:

“Pjesmu sam stvorio u saradnji sa izuzetnom umjetnicom Majom Perfiljevom. U jednom od naših susreta Maja mi je poklonila svoju knjigu znajući da se bavim komponovanjem i predložila da odaberem jedan od tekstova i oblikujem ga muzikom. S obzirom na to da je Maja napisala neke od najljepših stihova koji su me godinama inspirisali, bio sam oduševljen i privilegovan ovom idejom. Nakon što sam pročitao knjigu, nijesam imao dilemu da je pjesma ‘Ukus pelina’ pravi izbor. Aranžman potpisuje Pippo Corvino koji je obogatio numeru svojom kreacijom i umijećem. Za mene je ova kompozicija posebna od prvog trenutka sa snažnom emocijom i dubinom”, ispričao je Prentić koji već godinama nije diskografski aktivan.

“Od svoje posljednje objavljene pjesme dosta sam preispitivao sebe. Ovo vrijeme mi je pomoglo da shvatim šta mi je potrebno i šta me najviše pokreće i ispunjava u svijetu muzike i koji je to put kojim želim da nastavim. Vjerujem da su ideje na kojima sam radio, koje pored pjesama obuhvataju i instrumentalne kompozicije, mnogo zrelije i da je sada pravo vrijeme za realizaciju istih”, obećava Prentić.

Kako je diskografija u krizi, muzičari se sve rjeđe odlučuju za objavljivanje albuma, ali često je i razlog nekativnosti pri objavljivanju singlova to što ne mogu da nađu odgovarajuću pjesmu.

“Znatna je prednost u svakom smislu, ako ste u mogućnosti da napišete pjesmu za sebe kao u slučaju kantautora, dok je samom pjevaču uglavnom neophodan tim koji će procijeniti šta je to što najbolje odgovara njegovom senzibilitetu i tehničkim sposobnostima. Kod samog snimanja, bilo pjesme, spota, albuma apsolutno sve zavisi od želje i volje, način se pronađe”, tvrdi Prentić koji svoje početke veže za festivale. Kako muzičkih takmičenja gotovo više i nema, posljednjih godina sve je manje lica na muzičkoj sceni, no Prentić smatra da je danas mnogo lakše doći do publike, nego u periodu kad je on počeo karijeru.

“Lijepe uspomene me vežu za festivale, s obzirom na to da sam tu napravio i prve pjevačke korake, ali toliko toga se promijenilo u odnosu na moj početak. Nikada nije bilo lakše predstaviti pjesmu nego danas putem internet promocije i društvenih mreža”, smatra muzičar.

Za ovaj njegov spot bio je zadužen crnogorski fotograf Miodrag Marković, a o utiscima sa snimanja Prentić priča: “Sa snimanja nosim jako lijepo iskustvo. Sarađivao sam sa timom pravih profesionalaca na čelu sa Miodragom Markovićem koji potpisuje režiju. Mnogo dobre i pozitivne energije, što je svima prilično olakšalo posao, ako uzmemo u obzir da smo imali tri snimajuća dana koji su bili jako hladni. Vodili smo se stihovima i težili da prikažemo što emotivniju priču kroz neobično lijepe kadrove naše zemlje koji su snimljeni na Adi Bojani, Lovćenu i Žabljaku”, zaključuje Prentić.

Rad sa djecom je poseban

Posljednjih godina Prentić je aktivan kao profesor gitare, a kako se snalazi u toj ulozi i prepoznaju li ga učenici sa malih ekrana kao pjevača, muzičar kaže:

“Od prvog dana posao nosi mnogo izazova, jako je dinamično, pored znanja koje konstantno nadogradjujete i kroz iskustvo zahtijeva mnogo energije i kreacije. Rad sa djecom je zaista poseban”, tvrdi Prentić.

Pored rezultata koje sa svojim učenicima postiže kroz takmičenja, koncertne aktivnosti, smatra da je prava nagrada kad se shvati da ste uspjeli da ih podstaknete da razviju ljubav prema instrumentu i muzici uopšte. Zato je raspoložen da sa svojim učenicima dijeli svoje zanje ne samo iz oblasti gitare, već i pjevanja.

“Uglavnom dođu pripremljeni sa dosta pitanja vezano za moje sviračke i pjevačke početke dok je nastup na Evroviziji najpopularnija tema”, otkriva Prentić.

Instrumentalne kompozicije sviraće na Danima gitare

Prentić će učestvovati kao predavač na festivalu Dani gitare, a tokom ove manifestacije imaće i svoj koncert.

“Veći dio repertoara obuhvataju moje instrumentalne kompozicije koje su inspirisane klasičnom i filmskom muzikom, a nastale su u peridou od posljednjih pet godina i premijerno ću ih izvesti na festivalu ‘Dani gitare’. U programu će se naći i djela Astora Pjacole, Paka De Lusije, kao i benda “Gipsy Kings”. Posljednjih nekoliko mjeseci sam radio na pripremi koncepta za ovaj događaj i jako se radujem koncertu”, priznaje Prentić.

Bonus video: