RAZGOVOR ZA VIJESTI

Lucid: Moja glava je atomska bomba

Nikšićki reper objavio dvije pjesme odvojeno od najavljenog EP-a “Žeđ bolesnika”
734 pregleda 0 komentar(a)
Priprema debi EP: Martin Lješković Lucid, Foto: Privatna arhiva
Priprema debi EP: Martin Lješković Lucid, Foto: Privatna arhiva

Nikšićki reper Martin Lješković Lucid objavio je već drugu numeru u nešto preko mjesec dana, a ovog puta u pitanju je saradnja sa njegovim sugrađaninom Nellom na numeri “Lice neću krit’” koja se može čuti na YouTube servisu. Ovo je ujedno prvo Nellovo pojavljivanje na nekom zvaničnom studijskom snimku, a mada priprema EP Lucid je “Vijestima” kazao da ova pjesma neće biti dio izdanja.

“Ova pjesma je nastala odavno i snimljena je odavno, ali nešto se nije dalo da je izbacimo i evo sad kad smo se obojica malo ohladili od nje konačno je objavljena. Nije dio EP-a, više je napravljena da kao prva stvar na kojoj će se Nello predstaviti našoj publici. On je prijatelj koji se nikad ranije nije usudio da uđe u studio, ali negdje dok smo slušali rep je izrazio želju da snimimo nešto i tako je nastala ova stvar”, objasnio je Lucid.

Kao i prethodne Lucidove pjesme, i ovu karakteriše sadržajan i poetski tekst, što ga smješta u, kako reperi vole da kažu za takvu vrstu izražaja, liričare, mada Nikšićanin odbija ovu etiketu.

“Moja glava je atomska bomba. Nisam liričar, samo ne pričam o ku*vama, drogi i kešu, već o svom mentalnom stanju, o stvarima sa kojima se susreće naša sredina. Bude mi lakše kad izađem iz gluve sobe, izderem se i izbacim vani to iz sebe. Nekome se svidi, nekome je patetično, nekome nejasno, nekome nepovezano. Ali dobro, gazimo dalje”, priča Lucid.

Mada njegovim pjesmama uglavnom provejava melanholično raspoloženje, prethodna numera “Moroni” bila je osvježenje za njegov repertoar, prikazavši ljubav kroz komičnu perspektivu.

“Nastala je spontano, inspirisana običnom blejom, koja je bila dovoljna da napišem nešto takvo. Pjesma sama po sebi ima neki vajb koji vozi i zato svakom brzo uđe u uši. Sa ‘Moronima’ sam htio da osvježim svoje pjesme, koje su uglavnom ozbiljne priče, a ova je puna sarkazma i ironije. Pjesma je inspirisana svačim, jednom osobom, ali uz dosta fikcije”, pojasnio je reper.

Krajem godine Lucid je objavio singl “Lotus” kojim je najavio EP “Žeđ bolesnika” za koji je kazao da če izaći uskoro i da na njemu radi vrlo ozbiljno jer želi da bude onakav kakvim ga je zamislio.

“Biće malo teži za čuti, kompleksniji što se tekstova tiče, ali mislim da će među pet pjesama biti ponešto za svačije uvo, ko naravno voli rep”, istakao je Nikšićanin.

Nikšić je u vrijeme kad je NaVamGa ekipa bila aktivna prije skoro deset godina imao jednu od najživljih lokalnih rep scena, međutim sada se situacija drastično promijenila i Lucid je među rijetkim aktivnim reperima, a počeo je prije četiri godine.

“Kod repa me privukla sloboda izražavanja. Tu nema - pazi psovka, pazi da ne čuju kako si prost, pazi ovo, pazi ono... Nema šablonskih rima. Osjetiš slobodu, pogotovo na par nastupa koje sam imao. Ljudi te istripuju da si neko, a u stvari si klinac koji samo želi da svoje misli podijeli sa sredinom”, skromno će on.

Lucid je jedan od 12 repera koji su u periodu od oktobra prošle godine do početka februara objavili 20 pjesama i označili novi talas hip hopa u Crnoj Gori, pa i sam priznaje da je domaća scena u naglom porastu.

“Posljednjih godina pojavilo se par gotivnih ljudi, koji rade kako bi trebalo. Drago mi je kad vidim da imamo ljude koji se zalažu za nešto’”, kaže nikšićki reper.

Preporučujemo za Vas