Sanja Ilić i Balkanika idu na Eurosong: Ostvarili smo ono što smo zamislili

Ilić, tada 16-godišnjak, bio je najmlađi kompozitor jugoslovenskog izbora. Njegovu numeru je izvela Lola Novaković
84 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Ilić i Balkanika, Foto: Twitter
Sanja Ilić i Balkanika, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.02.2018. 18:07h

Sanja Ilić i Balkanika predstavljaće Srbiju na 53. Eurosongu koji će sredinom maja biti održan u Lisabonu. Put u Portugal obezbijedili su zahvaljujući pobjedi na Beoviziji, gdje su osvojili najviše glasova žirija, ali i publike.

Ilić i njegov bend od objavljivanja imena kandidata za srpskog predstavnika važili su za favorite, a na Youtube kanalu njihova numera “Nova deca” imala je ubjedljivo najviše pregleda.

“Nisam siguran da je to bilo od presudnog značaja za pobjedu, jer konzumenti Youtubea i stručni žiri nijesu ista publika, kao ni oni koji su glasali putem SMS-a. Interesantno je kad je objavljeno da je Balkanika jedan od učesnika Beovizije, odmah su svi krenuli da favorizuju našu pjesmu i našu grupu, možda i zato što smo su mišljenja da smo možda najpoznatiji i najslušaniji, a imamo i etno zvuk koji je prepoznatljiv i na najbolji način objašnjava odakle dolazimo. S druge strane, prošli smo više svijeta nego svi ostali izvođači zajedno i vjerovatno je neko odmah povezao sve ovo što sam rekao i konstatovao da Balkanika ima najviše šansi da ode. Sve što sam u životu radio, radio sam ozbiljno i temeljno, a publika to zna, kao i da ne bih prepustio slučaju i poslao bilo kakvu pjesmu na Beoviziju samo da bih se takmičio”, ispričao je za Vijesti Sanja Ilić, koji je “Novu djecu” napisao zajedno sa suprugom Tatjanom Karajanov.

On smatra da je dobro to što su pjesme objavljene dvije nedjelje prije nacionalnog izbora.

“I Evrovizija pušta pjesme mnogo ranije, pa je Beovizija uzela taj sistem”, navodi Ilić, dodajući da mu je drago da je u jakoj konkurenciji sa svojim bendom uspio da ostvari pobjedu.

Balkanika je u ukupnom zbiru imala bod više od drugoplasirane Saške Janks, a od publike grupa je dobila čak tri puta više glasova od nje. Dan nakon takmičenja, publika putem društvenih mreža, numeru “Nova deca” uglavnom ocjenjuje kao najbolju na Beoviziji, pa je Iliću drago što su se mišljenja i žirija i publike poklopila.

“Meni to kao autoru baš znači. Od kolega iz Crne Gore dobio sam sjajne poruke podrške, a jedan od njih mi je napisao : 'Sanja osvjetlao si obraz svog esnafa i našeg crnogorskog esnafa'. Međutim, drago mi je što i publika isto misli”, pohvalio se Ilić koji je bio najmlađi kompozitor jugoslovenskog takmičenja za pjesmu Evrovizije. Učestvovao je još kao šesnaestogodišnjak, a njegovu numeru tada je pjevala Lola Novaković.

“Mislio sam da ću biti i najstariji, ali nijesam. Kornelije Kovač drži taj rekord, pa ću morati još jednom da se prijavim na Beoviziju”, našalio se Ilić.

O tome koliko su vremena spremali pjesmu i nastup i koliko će on biti promijenjen za Eurosong, Ilić kaže:

“To što smo zamislili smo i ostvarili. Za Evroviziju mislim da će biti vrlo malih promjena, ali značajnih. Koreografiju ćemo malo dotjerati, jer tamo ćemo imati mnogo bolje uslove u tehničkom pogledu. Neke stvari koje smo zamislili, ovdje nijesu mogle da se ostvare, tako da ćemo tamo dati više mašti na volju da taj nastup bude još bolji. Imamo dovoljno vremena da pjesmu utegnemo i napravimo dobru priču”. Često izvođači nakon pobjede na državnim takmičenjima, pobjedničku pjesmu snime na nekoliko jezika, pa Ilić otkriva da će “Nova deca” dobiti vjerovatno englesku veziju, no u Lisabonu će pjevati isključivo na srpskom.

„Marija Šerifović nikada ne bi uspjela da pobijedi da je pjevala na engleskom”

Ilić ne krije da je njegov i cilj Balkanike da pobijede na Eurosongu.

“Svako ko se takmiči ima samo jedan cilj- da pobijedi. Ići na takmičenje tek tako da bi učestvovao, to je suludo. Mi uvijek idemo na pobjedu. Sve pjesme koje su na Eurosongu su već jednom pobijedile, a ako su trijumfovale na jednom mjestu nadaju se da će ponoviti uspjeh. Sad, kako ih ima više od 40, normalno je da će jedna da pobijedi i da neko mora biti posljednji”, svjestan je on.

“Ako pošaljemo dobru pjesmu, dijaspora je oduševljena što je njena matica zemlja poslala dobru pjesmu i glasa. Onda naše pjesme iz regiona imaju velike šanse. Međutim, ako pošaljemo lošu pjesmu i na engleskom, dijaspora se ljuti i ne glasa iz inata. Prema tome, moramo da vodimo računa da se i našima u svijetu dopadnemo, pa sad bože moj, vidjećemo koliko smo uspjeli, ali mislim da je to recept. Marija Šerifović nikad ne bi pobijedila da je pjevala na engleskom”, siguran je Ilić koji se, kad su glasovi u pitanju, ne oslanja samo na one od dijaspore, jer ga zna publika širom svijeta.

“Mi za njih sviramo i pjevamo, a oni glasaju za nas. Mnogi su i u tome prepoznali zašto Balkanika treba da ide na Evoviziju – imamo fanove u cijeloj Evropi i šire i nijesmo nepoznati. Spojilo se nekoliko interesantnih okolnosti”, smatra on.

Bonus video: