kulturne institucije otkazale programe do kraja mjeseca

Muzika “na pauzi”, bitnije je zdravlje

Korona oštetila brojne industrije u svijetu, a zbog privremene mjere za sprečavanje nastanka i širenja ovog virusa brojni muzičari u Crnoj Gori odmaraju narednih dana
1127 pregleda 0 komentar(a)
Light Under The Black Mountain, Foto: Privatna Arhiva
Light Under The Black Mountain, Foto: Privatna Arhiva

Virus Covid-19, poznatiji kao korona virus, znatno je oštetio mnoge industrije širom svijeta, a veliki trag ostaviće i na muzičkoj, prenosi časopis “Rolling Stone”. Širom svijeta se otkazuju festivali, koncerti i turneje, a sve u cilju sprečavanja širenja ove bolesti. Prema pisanju “Rolling Stonea”, svjetska muzička industrija mogla bi da izgubi približno 26 milijardi dolara. No i to je samo pretpostavka jer tačne brojke još uvijek nisu poznate, pošto se još ne zna koliko će epidemija virusa potrajati i koliko će događaja još biti otkazano.

Iako u Crnoj Gori nema zvanično oboljelih od korona virusa, kulturne institucije otkazale su programe do kraja mjeseca, a ljubitelji muzike neće moći da uživaju ni u koncertima koji se održavaju po lokalima.

Jedna od prvih manifestacija koja je otkazana, još sredinom prošle sedmice je “Dani gitare u Podgorici” koji su bili najavljeni za 17. i 18. mart.

“Kada sam čitao prije nekoliko mjeseci da se pojavio virus u Kini, nijednog trenutka nisam pomislio da se može to i nama desiti. Međutim, mnogi su pogriješili pa i ja u toj procjeni. Sada smatram da situacija može biti jako ozbiljna, a da još nismo svjesni koliko. Prvi signali da može doći do otkazivanja festivala došli su od umjetnika koji su trebali doći u Crnu Goru i nastupiti na njemu. Prvo od jednog izvođača, a onda od ostalih, koji su me obavještavali da se granice njihovih zemalja zatvaraju. Tek tada sam shvatio ozbiljnost situacije i donio odluku o otkazivanju festivala”, priča direktoro manifestacije Srđan Bulatović, dodajući da mu nije bilo lako da donese taku odluku.

“Mnogo rada uložio sam u pripremama za organizovanje manifestacije, ali sam shvatio da odmah treba da je otkažem, jer moramo biti društveno odgovorni i ne dovoditi u pitanje ugrožavanje bilo kojeg učesnika ili posjetioca festivala”, smatra Bulatović.

Među prvim izvođačima koji je dok traju privremene mjere zaštite od korona virusa “odustao” od pjevanja po lokalima bio je Danijel Alibabić.

“Smatram da se čini sve da budemo zaštićeni, ali mi smo, nažalost takav narod da nas treba nešto dobro da drmne, da bi se osvijestili. Čim su nadležni organi odlučili da se ne organizuju javna okupljanja u zatvorenom prostoru kao ni na otvorenim, u dogovoru sa vlasnicima kluba “Madrugada” gdje radim donijeli smo odluku da ne radimo. Mi smo bili jedini klub- kafic u gradu koji je ispoštovao odmah tu odluku”, priča Alibabić dodajući da nijesu imali dilemu, da li će još u petak veče raditi.

“Moramo biti odgovorni prema sebi, prije svega, ali i prema drugima. Da se razumijemo, ja živim od ovog posla, neko sam ko vrijedno radi i uspješno posljednjih deset godina, ali nećemo umrijeti ako preskočimo nekoliko nastupa, jer ćemo time zaštiti i sebe i druge. Ako je donesena odluka da se zatvore škole i sve javne ustanove, ko smo mi da kršimo tu odluku i organizujemo zabave i skupljamo narod, ako je to strogo zabranjeno. Ne krivim svoje kolege, oni rade svoj posao kao i vlasnici objekata, ali država mora da reaguje na ovakve stvari kao što je ispravno reagovala kada je donijela odluku o obustavi rada. Za svakoga mora da važi isto pravilo”, savjetuje Alibabić.

Danijel Alibabić
Danijel Alibabić(Foto: Miodrag Marković)

Crnogorski bend “Light Under The Black Mountain” nije tokom vikenda održao svirke, a frontmen i osnivač Kristijan Đuranović kako kaže, nije se nadao da će epidemija korono virusa imati ovolike razmjere.

“Mnogi od nas se nisu nadali ovoj nepogodi. Živiš, trošiš, ne razmišljaš, a onda se desi nešto što te dovodi u ćošak gdje imaš dvije opcije - da sjediš kući bez novca ili da rizikuješ, pa iskoristiš još malo lufta do one grozne epidemije koje se svi boje, a od koje je naša država za sada pošteđena, ali je moguće da se desi. Mnogi su muzičari u ovom problemu i ne samo muzičari. Lično sam reagovao na vrijeme i zbog svojih ukućana i njihove sigurnosti odbio ugovoriti buduće nastupe dok traju ove mjere preventivne zaštite koje nam savjetuju nadležni. Mislim da su Institut za javno zdravlje i Vlada reagovali ispravno i podržavam ove odluke. Nadam se da će sve proći dobro i savjetujem ljudima da se pridržavaju savjeta onih kojima je očuvanje zdravlja ljudi struka i profesija jer naša ‘sposobnost’ da budemo sve i svašta, pa i doktori, i da se pravimo pametni i hrabri može nas skupo koštati”, poručuje Đuranović.

Brojka otkazanih koncerata širom svijeta nastavlja da raste iz minute u minut, a odgođene su i brojne filmske premijere među kojima je i ona za ostvarenje “Hotel Beograd” koja je treba da se održi preksinoć u Cineplexxu. Pjevačica Nina Žižić priznaje da do sada nikad ranije nije svjedocila ovakvoj situaciji, pa je prilično zbunjena i sve joj je prilično zastrašujuće.

“Možda i jeste sve ovo prenapumpano, ali ako pogledamo situaciju u Italiji kao i zemljama koje nas okružuju, bolje da je tako. Što se tiče nastupa, u prvoj nedjelji karantina mi je jedan nastup otkazan, a budući da idući vikend imam još tri nastupa, sigurna sam da će i oni biti otkazani”, ističe Žižić.

Pauzu od nastupa iskoristiće da, kako kaže, između ostalog odgleda neke filmove i serije.

“Vrijeme će mi takođe proći u druženju sa najužom familijom, kao i u razmišljanju kako da nadoknadim finansijski gubitak”, priznaje Žižić. I muzičar Isak Šabanović naredne dane iskoristiće da se “druži sa familijom”.

“Iskoristiću naredni period da odmaram kod mojih roditelja i brata. Odavno nisam imao odmor da se ne cimam sa opremom i čudima”, priča Šabanović čije su ugovorene svirke otkazali vlasnici lokala. “Nisam sam otkazao svirke. Čak i ne znam da li ću raditi ove sedmice, čekam još odgovor. Ali mislim da je lijepo ispoštovati tih 15 dana da bismo bili sigurni, jer ovo nije nimalo naivno. Što se tiče mjera, moram priznati da ih se ne predržavam slijepo, ali se sjetim da kupim alkohol i redovno perem ruke”, priznaje Šabanović. Pjevačicu Ivanu Popović Martinović nijesu iznenadile otkazane svirke.

“Očekivala sam to, čak sam se više puta raspitivala kod vlasnika lokala u vezi s planovima i da li će da poštuju propise”, priča Popović Martinović, koja ističe da kako je roditelj najvažnije joj je zdravlje.

“Uglavnom se pridržavam svih propisanih pravila. Samim tim, jasno je da mi je najvažnije zdravlje. Svakako ovaj posao ne radim od danas do sjutra, već odavno štedim i pametno ekonomišem, tako da ne ostajem praznog budžeta čekajući da se epidemija i kod nas proširi”, tvrdi Popović Martinović.

 Kultura i sport prvi na udaru

Srđan Bulatović nije samo odgodio festival Dani gitare, već je morao da zbog korona vrirusa odustane i od zakazanog koncerta u Luksemburgu koji je trebalo da održi sa Darkom Nikčevićem. “Skoro godinu dana ranije zakazan nam je zvaničan cjelovečernji koncert za 25. mart u prestižnoj sali Robert Krieps u Luksemburgu. Dugo smo se pripremali i sa nestrpljenjem očekivali da predstavimo tamošnjoj publici našu muziku. Međutim, Vlada u Luksemburgu donijela je odluku da se svi koncerti u toj sali otkažu, uključujući i naš. Sada čekamo novi termin, ali niko ne zna do kada ovo može potrajati. Tek sada shvatamo koliko neočekivane pojave kao ova mogu da dovedu opasnost naše i živote drugih ljudi”, priznaje Bulatović, ističući da tek sad zna koliko je lijep osjećaj kada sve normalno funkcioniše.

“Umjetnost i kultura, je među prvima na udaru, kad su ovakve epidemije u pitanju, momentalno je sve stalo, sve predstave, koncerti, kao i razne sportske manifestacije... Ogromna šteta je svima napravljena. Ako budemo dovoljno odgovorni, pratili i ponašali se u skladu sa datim uputstvima sve može brzo proći. Učimo na greškama onih koji nisu ozbiljno shvatili situaciju i ne dozvolimo da se slično nama desi”, poručuje Bulatović.