OBJAVILA SPOT ZA PJESMU "NEAM ŠAMANA"

Đurić: Tekst o Emini Jahović natjerao na preispitivanje identiteta

Srpska pjevačica Ana Đurić Konstrakta, članica grupe Zemlja gruva, objavila drugi singl zaredom "Neam šamana"
16942 pregleda 2 komentar(a)
Ne ograničava se žanrovski: Konstrakta, Foto: Boris Pejović
Ne ograničava se žanrovski: Konstrakta, Foto: Boris Pejović

Srpska pjevačica Ana Đurić, poznatija kao članica pop grupe Zemlja gruva pod umjetničkim imenom Konstrakta, objavila je zanimljiv spot za pjesmu “Neam šamana”. Video koji potpisuje Maja Uzelac se može pogledati na YouTube kanalu Zemlje gruva, pjesma je producirana u studiju Gruvlend i objavljena pod “Konstraktinim” imenom.

Ovo je njen drugi spot i singl zaredom, nakon što je ljetos objavila “Žvake” i kazala da je pripremila nekoliko numera koje su dio projekta koji zove “JBG”.

Konstrakta je za prošlu pjesmu kazala da je njena osnovna tema dezorijentisanost, a da je i dalje dezorijentisana situacijom na srpskoj i regionalnoj kulturnoj sceni pokazuje i to što je “Neam šamana” kratko preispitivanje duhovnog identiteta iniciranog jednom medijskom objavom vezanom za pop pjevačicu Eminu Jahović, uz brojne reference na razne životinje.

U spotu naseljenom vračevima i estradnim zvijezdama dominiraju i zaštitne maske za lice, što čini ovaj video još aktuelnijim, a neki mediji su objavili da su autori predvidjeli aktuelnu situaciju oko koronavirusa.

Konstrakta potpisuje tekst, dok joj je oko muzike pomogao i Milovan Bošković, a pjevačica sastava koji se na sceni pojavio 2008. i prepoznat kao pionir novog, šarenolikog pop zvuka koji je kasnije lansirao na par albuma, o novoj pjesmi pričala je za “Vijesti”.

“Spot je sniman u Beogradu u jednoj operacionoj sali i na još jednom mjestu. Radili smo ga krajem decembra, jedan snimajući dan, pošto tako mi sa manjim budžetima radimo”, kroz smijeh je prokomentarisala pjevačica.

Što je poslužilo kao inspiracija za ovu pjesmu punu cinizma i identitetskog preispitivanja?

Pa u suštini inspiracija je bio taj tekst koji sam pročitala. Tu Emina Jahović nije toliko bitna zaista, niti se bilo što u pjesmi odnosi na nju. Zapravo je samo to njeno iskustvo meni bilo inspiracija da razmislim o današnjem duhovnom konzumerizmu da tako kažem. I to je neka tema, razmišljanje o tim nekim identitetima. Jeste malo to ispalo cinično, mada ja jesam cinik u životu, ali ništa tu nema pogrdnog i ne bih voljela da se tako shvati, pogotovo ne prema Emini koju inače je volim, pogotovo kao tekstopisca.

Znaš li jel’ stiglo pjesma do nje, jel’ bilo reakcija?

Ne znam. Ja sam pokušavala zapravo da je dobijem, jer sam željela da ona bude u spotu i baš sam željela da čuje i da mi da svoje mišljenje o tome, međutim nisam uspjela da je dobijem. Tako da to je to, ipak sam odlučila da to ode u etar tako kako je.

Nakon tog preispitivanja gdje vidiš vaše mjesto na sceni, jer vi jeste u suštini pop bend, ali opet drugačiji od onog popa koji nam se generalno servira?

Da, kod nas je uvijek to bio miks nas različitih autora koji smo dio Zemlje gruva, pa onda dobiješ neobičan miks. Nismo u mejnstrimu, mada ova posljednja dva singla koja su više elektronski, možda bliže mejnstrimu. Ali u suštini se stvarno ne vodimo trendovima, nego radiš ono što ti godi, ono što te inspiriše... Nemamo opterećenje da to mora da bude hit. I onda kad smo napravili hit nikad to nikome nije bila namjera.

Da li vas takav stav sprečava da upadnete u mejnstrim?

Mislim da nas sprečava prije svega tematika, jer ono o čemu pjevamo nije možda zanimljivo populaciji koja najviše konzumira muziku - od 15 do 30 godina. Oni su u nekim drugim temama, a mi možda suviše filozofiramo za njihov ukus.(smijeh) Čini mi se da je to. I nekako naša publika je po godinama tu negdje kao mi, ona i manje sluša muziku, ali se pronalazi u tim našim temama.

Kakav je inače tvoj sistem funkcionisanja, pošto si pomenula da uvijek radiš u Gruvlendu, kako djeluje taj proces, jel’ uvijek isti?

Ja uglavnom nešto sastavim na “GarageBandu” i onda sa tom skicom, da bi ona bila muzički što jasnija ostalima, odem u studio, i to je osnova za dalje. Posljednja pjesma koju sam radila je bila na neku matricu koju sam našla na Internetu. Meni je fokus na tekstu i pjevanju, tu mogu najviše da doprinesem, a muziku predložim i prepustim vičnijima. I “Žvake” i “Šamana” sam tako postavila.

Što još da očekujemo od Zemlje gruva osim te dvije tvoje pjesme koje si pomenula?

Sad ništa. Sad je potpuna obustava rada, ne možemo ništa da planiramo, ali ono o čemu smo razmišljali u posljednje vrijeme jeste neki lajv program koji bismo radili. Ipak, o tome još ne mogu ništa osim da želimo da uhvatimo taj naš svirački vajb sa koncerata, ali iz našeg studija da pravimo snimke, da odradimo sešn.

Sve što izađe pod mojim imenom je dio Zemlje gruva

Ovo je tvoj drugi singl zaredom, razmišljaš li o solo izdanju, možda nekom EP-u?

Ja nešto ne mrdam dalje od Zemlje gruva jer je to studio u kojem radim, nikad nisam ni pokušavala da sarađujem sa drugim ljudima. Možda će se to nekad desiti, ali za sad ne planiram, više gledam da to što radim skrpim da izađe. Ali sve što napravimo pod mojim imenom, to Zemlja gruva na kraju izvodi. Sve je to pod istim kišobranom. Imam spremne još dvije pjesme, samo što dok napraviš video to malo potraje, pa ne znam kad će biti. Pogotovo sad o tome niko ne razmišlja, pošto je ovdje vanredno stanje i ne možeš ništa da planiraš od. Ovo što se dešava je sve pomjerilo, prilično je neobična i neizvjesna atmosfera, ja se samo nadam da neće da eskalira, da će da prođe brzo. Lako ćemo da se time bavimo kad sve to prođe.

Žanr je nebitan, dok god je u funkciji onoga što želiš da kažeš

Šareni ste što se tiče žanrova i uticaja, postoje li neka ograničenja, nešto što ne biste radili?

Ja sam baš otvorena. Ne postoji ništa što ne bih radila. U svakoj pjesmi obrađujem neku novu temu i to je ono što mene zanima. A muzički ne bih bježala ni od čega. Okej mi je i trep i hip hop i elektronika, ma sve. Manje je bitan žanr, dokle god je u funkciji onoga što želiš da kažeš.