OBJAVLJEN I SPOT

Božo Vrećo pjeva o mlinarevoj kćerki

Bosanskohercegovački princ sevdaha objavio numeru “Selma”, koju je snimio sa Barcelona Gipsy baLKan Orchestrom
2617 pregleda 1 komentar(a)

Princ sevdaha Božo Vrećo objavio je na Youtube kanalu novi singl “Selma” koji je snimio u saradnji sa Barcelona Gipsy balKan Orchestrom. U pitanju je kako i sam kaže ”divna saradnja sa vrsnim muzičarima”.

“Bila je potrebna volja i ljubav i desila se ta, međusobna saradnja prepuna emocija za pjesmu koju sam komponovao i napisao, a zove se ‘Selma’ i za koju su sjajni momci iz Barcelona Gipsy balKan Orchestra raspisali aranžman. Snimali smo je u Bisbalovom studiju i sve scene spota su snimljene u Barseloni. Predivno iskustvo i pjesma koja će mnogima doći kao svjetlo na kraju tunela u ovom beznađu koje nas je zadesilo, isijava nadom i melanholijom i nekom životnom radošću koja nam je sada užasno jako potrebna svima”, poručuje u razgovoru za Vijesti Vrećo.

Iako među snimljenim pjesmama princ sevdaha ima mnogo onih koje, iako se prenose s koljena na koljeno, niko prije njega nije snimio, voli i kada ga neka priča iz istorije inspiriše, pa su tako nastale i neke od njegovih najljepših numera. On otkriva šta mu je ovoga puta poslužilo kao inspiracija da napiše “Selmu”:

“Divna stara ulica Kovači u Sarajevu kroz koju je nekada proticala prava rijeka koja je pokretala mlinove, Selma je bila mlinareva kćer, obećana drugome, imućnijem, a ne sevdaliji, onom koji je bio kalfa i sa sazom dolazio pod njene pendžere da joj pjesmom kaže koliko je voli i koliko žudi za njom… Na svakom od nas je da odlučimo jel’ ona pobjegla s njim kojeg je voljela svim srcem ili se udala za nevoljenog trgovca koji joj je mogao osigurati lagodniji život”, otkriva Vrećo.

No “Selma” nije jedina pjesma u kojoj se tokom privremenih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa čuje njegov glas. Naime, prije nekoliko dana izašao je i singl “Kule i gradovi” koji je Vrećo snimio sa bosanskohercegovačkim reperima Helem Nejse za potrebe njihovog albuma “Gluten tag”. Iako pripadaju različitim žanrovima, saradnja sa njima naišla je na pozitivne kritike i nije se plašio kako će simbioza ova dva pravca da zvuči.

“Nikad se ne plašim ničega. Napisao sam refren i strofe koje pjevam kao odgovor na tu priču o ljubavi, o obećavanju kula i gradova koje žensko srce, kada prozre laž, sruši jednim pogledom. Životna je pjesma i ljudi su je tako sjajno prihvatili da je pravi hit, što me jako raduje. U umjetnosti ne postoji izazov, stvar je samo vašeg umijeća i predanosti, ljubavi koja vas vodi da se sve kockice poslože”, zaključuje Vrećo.