NAJAVILA DEBITANTSKI EP

Tam: Sve što zamisliš, možeš da uradiš

Mlada srpska pjevačica crnogorskih korijena Tam spot za pjesmu “Sve dalje” i najavila debitantski EP
2906 pregleda 0 komentar(a)
Srbiji nedostaje pravog popa: Tamara Popović Tam, Foto: Privatna arhiva
Srbiji nedostaje pravog popa: Tamara Popović Tam, Foto: Privatna arhiva

Modernim zvukom i tekstovima koje sama piše mlada srpska pjevačica Tamara Popović, koja nastupa pod pseudonimom Tam, brzo je privukla pažnju publike, prvo pjesmom “Na holdu” objavljenom u februaru, da bi sad objavila intrigantan spot za novi singl “Sve dalje”. Video koji su radili Andrija Ilić Prša i Milica Cimi Drinić dostupan je na YouTube servisu. Perjanica Universal recordsa, koja ne krije da je ponosna na svoje crnogorske korijene kazala je za “Vijesti” da je sniman u februaru i da je proces tekao dugo.

“Nismo htjeli da radimo klasičan spot u koji dovedeš kola, ribe, što god... (smijeh) Nismo željeli da radimo samo spot radi spota nego smo htjeli da napravimo neku dublju priču, pa je taj proces pripremanja dosta potrajao. A na kraju smo snimili dvije trećine od svega što je trebalo, jer smo imali nekih problema u radu, ali dobro, s obzirom na to super je ispao. Snimali smo u jednom malom beogradskom pozorištu, najviše noću jer smo htjeli tu atmosferu da imamo, a učestvovali su brojni mladi umjetnici sa FDU-a”, kaže Popovićeva.

Ti si napisala i tekst, kad i kako je nastala pjesma?

Moj najbliži saradnik Mihajlo Đorović, koji radi pod pseudonimom Summer Deaths, je ljetos sa Andrijom koji je radio spot odlučio da mi napravi pjesmu, a htjeli su neku malo bržu numeru pošto ja imam dosta nekih laganijih, nostalgičnih pjesama, pa im je želja bila da pokažemo malo neku moju drugu stranu. Oni su napravili neki tekst čisto da popune prazninu, koji je bio malo smiješan. (smijeh) I onda sam ja rekla - okej, super je pjesma, ali tekst ne možemo da zadržimo nikako. Mislim da smo tri sedmice pokušavali svi i na kraju sam ga ja napisala i odlučila da je to to, o tome se radi, to ide. U tom momentu sam prvi put osjetila neku svoju samostalnost i snagu. Pogotovo što sam osoba koja je cijeli život bila u vezama, u dugim vezama, dakle osoba sa kojom sam mi je bila jako važna u životu, i tu sam prvi put osjetila samopouzdanje i snagu, ja kao individua, i pjesma je zapravo o tome.

Reklo bi se da je poruka osloboditi se loših stvari i ostaviti ih iza sebe, koliko to tebi dobro ide, da li sebe bodriš ovom pjesmom u tom smislu?

Da, jako mi je važna zbog toga što sam shvatila da sve možeš sam, sve što zamisliš možeš da uradiš zato što sam ja to sebi dokazala. Samo je potrebno da se ima dovoljno hrabrosti i da se izlazi iz zone komfora što je više moguće.

Koliko je bitna poruka o slobodnoj ženi u srpskom ili uopšte balkanskom društvu?

Mislim da mi još uvijek zaostajemo što se tiče pozicije žene u našem društvu i da moramo mnogo da radimo na tome. Ja sam veliki pobornik toga da bi trebalo da postoji što više žena koje će davati primjer, ne samo onih koje će da pričaju o tome, iako je važno da postoji i ta strana, ali je mnogo važnije da se žene izbore, da izađu iz zone komfora i da krenu da rade nešto same, da pokažu što sve mogu. Da daju primjer drugim djevojčicama koje će da odrastaju uz njih i vide da se može, da steknu samopouzdanje da i same urade ono što žele.

Pjesma je po komentarima doživljena kao osvježenje na sceni, gdje vidiš sebe na pop sceni?

Stvarno ne razmišljam o tome pretjerano, samo uzmem i stvaram ono što volim sa ljudima koje volim i koji me kapiraju i onda svi zajedno pravimo nešto što nam se sviđa. Mislim da u Srbiji generalno fali nekog pravog popa. Mislim, nemam ništa protiv, ali da nema folk primjese, nego nešto što više liči popu koji se radi na zapadu. Tu vidim sebe. Ali svakako ja volim raznovrsnu muziku i mislim da će moje pjesme imati elemente raznih drugih žanrova. Dakle pop, ali sa elementima recimo trepa, alternativnog roka i slično.

Kakvi su ti dalji planovi, jel’ u pripremi album ili nešto slično?

Planiramo da objavimo EP što je prije moguće, samo što ne znam sad u ovoj situaciji sa virusom kako ćemo i u kojem momentu ćemo uspjeti, ali trenutno radimo na tome. I radim na par saradnji koje bi trebalo da izađu u narednih par mjeseci. Ono što sigurno mogu da kažem, jer smo i nastupali zajedno, je da ću imati saradnju sa Ivanom Jegdićem. On radi taj neki etno pop trep. (smijeh)

Što će se naći na EP-u?

Sve će biti nove pjesme, neće biti ove objavljene. Da li će ih biti četiri ili pet ne znam, ali sve će biti nove. Eventualno ćemo najaviti EP jednim singlom, zavisi kada budemo planirali da izađe.

Možda ću vas predstavljati na Evroviziji

Pričajući o saradnji sa Ivanom Jegdićem, Tam je otkrila i da su njih dvoje na račun njihovog porijekla skovali ambiciozan plan.

“Pošto smo oboje porijeklom iz Crne Gore, stalno se šalimo kako ćemo da se vratimo i da vas predstavljamo na Evroviziji”, kaže ona kroz smijeh.

U Crnoj Gori boravi često, otkriva pjevačica.

“Ja sam iz plemena Kuči, Marko Miljanov mi je predak. Prilično često dolazim, ne toliko kao kad sam bila mala, ali jednom, dva puta godišnje moram da dođem. Tu imam i sestru od tetke i mnogo familije i stvarno volim da dođem.

Preporučujemo za Vas