"PSEĆA OLUJA"

Damir Urban: Dok smo doma, stvarajmo zajedno

Damir Urban i njegov bend 4 pokrenuli unikatnu akciju, pozvavši fanove i kolege muzičare da zajedno sa njima rade na novoj pjesmi i spotu
444 pregleda 0 komentar(a)
Urban pozvao publiku da mu pomogne u stvaranju pjesme, Foto: Tomislav Torjanac
Urban pozvao publiku da mu pomogne u stvaranju pjesme, Foto: Tomislav Torjanac

Poznati hrvatski muzičar Damir Urban i njegov bend 4 pozvali su publiku da zajedno sa njima radi na stvaranju njihove nove pjesme “Pseća oluja” i spota za nju.

Kroz saopštenje objavljeno na društvenim mrežama, Urban i ekipa su još jednom podsjetili koliko je bitno da svi poštujemo pravila samoizolacije i ostanemo kod kuće, a uz to dali mogućnost svojim fanovima da svoje slobodno vrijeme ulože u stvaranje nečega novoga sa njima.

“Dragi prijatelji, kao što smo najavili prije nekoliko dana, objavljujemo demo verziju pjesme ‘Pseća oluja’. Naime, kad su nam se ranije dogovoreni koncerti počeli odlagati i otkazivati, zbog novonastale situacije sa koronavirusom, shvatili smo da će se, barem na neko vrijeme, naš život, kao i životi većine ljudi svijeta, dosta promijeniti. Stoga smo odlučili da pronađemo novi način da ipak stvaramo i radimo, kako da ostanemo sami, ali ipak svi zajedno. I odlučili smo vama, našoj publici, našim prijateljima i kolegama muzičarima, da damo mogućnost da zajedno napravimo nešto novo. Svi smo u manje-više istoj situaciji, pa zašto ne iskoristiti najbolje od nje i isprobati nešto novo, pokušati se okušati u nečemu u čemu smo svi amateri, jer niko od nas i ne zna kako da funkcioniše sada”, stoji u saopštenju Urbana i Četvorke.

Dalje se navodi da je “Pseća oluja” nastala u njihovim domovima, da se nisu sastajali zbog mjera opreza zbog koronavirusa, te da se akciji priključio i Tomislav Torjanac koji je napravio vizual.

“Ono što bismo mi voljeli je da nam se pridružite. Pošaljite nam svoju izvedbu, u bilo kojoj formi, na bilo kojem instrumentu, samo glasom, tiho ili glasno, cijelu ili samo dio, samo audio ili video na adresu pseca.oluja@gmail.com”, naveli su muzičari i objavili link sa kojeg se mogu preuzeti demo verzija pjesme, tekst, harmonije, instrumentalna verzija po kojoj se može pjevati i vokalna po kojoj se može svirati.

“Vaše snimke ćemo prikupljati naredne dvije sedmice i onda koristeći sve te zapise napraviti konačnu verziju pjesme, te ćemo tako svi zajedno, ujedinjeni u svojim ostancima kod kuće, biti tvorci i izvođači ‘Pseće oluje’. Takođe, ako želite da dijelite vaše snimke, označite nas u objavama sa heštegom #psecaoluja da se lakše pratimo. Mi vjerujemo da je ovo dobra prilika da prvi put ikad radimo pjesmu zajedno sa vama, umjesto da pjesmu radimo sami za vas. Nadamo se da ćemo imati konačnu verziju sa velikim brojem izvođača. Ostanite doma, i kad smo odvojeni pjevajmo i svirajmo zajedno”, poručio je Urban na kraju.

Mnogi muzičari ovih dana su se aktivirali na društvenim mrežama i sviraju i pjevaju za svoje fanove, a Urban, inače poznat kao specifičan i jedinstven umjetnik na ex Yu prostorima, još jednom je uspio da iznenadi javnost i da sa svojom ekipom pokrene unikatnu akciju.

Sve materijale za učestvovanje u "Psećoj oluji" pronađite na linku https://www.dropbox.com/sh/cohox73vu9eqdgz/AAAzh4R6uRGgQrpKiagOyktKa?dl=0