SEDMI PO REDU

Damir Imamović objavio album “Singer of Tales”

Na projektu “Singer of Tales” radio više od tri godine
306 pregleda 0 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Zrno
Damir Imamović, Foto: Zrno

Nakon više od tri godine rada, bosanskohercegovački interpretator sevdalinki mlađe generacije Damir Imamović objavio je sedmi po redu studijski album nazvan “Singer of Tales”. Novi projekat je posvećen sevdahu kao umjetnosti pričanja priča, a inspirisan je istoimenom knjigom Alberta Lorda.

Damir je za novi projekt okupio zaista impresivnu muzičku ekipu, pa su tako sa njim svirali američki kontrabasista Greg Koen, turski kemenčehista Derja Turkan, bosanska violinistkinja Ivana Đurić sa kojom sarađuje posljednjih nekoliko godina i koja ga prati na koncertima.

“Pretpostavljam da mnogi od vas sjede u kućama i da bi htjeli da čuju nešto novo od muzike. Znam da mi mnogi od vas ne bi oprostili da sam sačekao jesen za ovu promociju”, rekao je Imamović.

Produkciju albuma potpisuje producentski dvojac kojeg čine legendarni londonski producent Džo Bojd (Pink Floyd, R.E.M, Nick Drake) i Andrea Goertler (Saziso). Album je snimao i miksao višestruki dobitnik Gremija Džeri Bojs.

Album je najavljen numerom “O bosanske gore snježne” koju je Imamović objavio krajem januara.

“Prije nekoliko godina iz Švedske mi se javio Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija. Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Geteborgu. Sreli smo se jer je htio da mi pokaže stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla. Riječ je o pjesmi koju je Omer sam napisao: ‘O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje...’ i predivno oslikava njegov žal za rodnim krajem, rijekom Drinom, svim tim likovima koji žive još samo u pjesmama”, kazao je svojevremeno Imamović o prvoj pjesmi sa svog novog albuma.