BEATZ & RHYMES IMS NOVI SINGL

Šaramo žanrovski, ne podilazimo publici

Bojan Đuković iz podgoričke grupe pjrsmi koju su nedavno objavili i planovima za dalje, koronavirusu...
487 pregleda 0 komentar(a)
Zanimljiviji mu rege i dab od roka: Bojan Đuković, Foto: Aleksandar Ratković
Zanimljiviji mu rege i dab od roka: Bojan Đuković, Foto: Aleksandar Ratković
08.04.2020. 10:23h

Jedan od zvučno zanimljivijih i najšarenolikijih sastava u Crnoj Gori, podgorička grupa Beatz & Rhymes objavila je novi singl pod nazivom “Her Temple”. Poznati po tome što vole da se igraju sa žanrovima, ovog puta su zaplovili u d’n’b vode, muziku je sam odradio lider ove grupe, producent Bojan Đuković, dok je svoj glas “pozajmila” Katarina Cvijović.

Korona nije izgleda usporila Beatz & Rhymes koji su nastavili da budu vrijedni i objavljuju bar na svakih nekoliko mjeseci po singl, nakon prošlog “Space Digger” koji je objavljen krajem prošle godine. Sastav koji je nastao kao duo 2015. da bi se pretvorio u bend koji čine pomenuti Đuković (koji je vokalista, gitarista i klavijaturista, osim što je producent i autor pjesama), Ivan Jokanović (bas gitara) i Filip Radević (bubnjevi) objavio je do sad tri albuma i brojne singlove, a posljednja izdanja izašla su za nezavisnu izdavačku kuću iz Herceg Novog Enerđija records. Đuković je za “Vijesti” pričao o novoj numeri i što možemo dalje očekivati od njegove grupe.

Kad i kako je nastala pjesma, što ju je inspirisalo?

Imao sam neke djelove pjesme još od prije i konačno sam pronašao inspiraciju da je završim. Inspirisala me je baš melodija koju sam napravio kao glavnu temu, a druga tema u srednjem dijelu pjesme je nastala spontano u momentu kada sam snimao prvu i iz prvog pokušaja sam je i odsvirao. Pošto d’n’b-a nastaje sa sint zvucima lijepo je čuti da ovaj žanr može da se odsvira na standardnim instrumentima.

Je li ovo možda najava nekog novog izdanja, što je sljedeće?

Ne bih još da najavljujem neki album, trenutno izbacujemo pjesmu po pjesmu zavisi, koliko jako me ponese, onda radim na tome. Radim uporedo na više stvari, obično ove više elektronske mogu i sam da završim, a ostale preferiram sa bendom da razradim. Imamo i završenu pjesmu u dauntempo žanru koju smo mislili kao singl da izbacimo, ali čekamo da snimimo spot kada prođe ova situacija.

Uradili ste d’n’b pjesmu, možemo li očekivati i ubuduće da dosta šarate žanrovski?

Da! Može se očekivati da šaramo žanrovski, znači od d’n’b-a, regea, trip hopa, čil auta do hip hopa sa primjesama soul muzike. Takođe smo uradili, mislim na bend, pet pjesama koje su skoro gotove, pa kada situacija dozvoli i njih ćemo da snimamo, ali u nekom od studija. Neke od tih pjesama smo već izvodili i uživo. Znači imamo dosta rege pjesama, ove ostale su eksperimentalne, nadam se samo da neće zvučati rok, zbog toga moramo da razradimo strategiju snimanja. Znam da bi se to više svidjelo ovoj publici, ali mi nikada ne podilazimo. Tako da više preferiram rege i dub umjesto roka jer mi je bliži originalnoj ideji i privlači interesantnije ljude. Takođe se trudim da sve više pjesama bude na crnogorskom jeziku mada nećemo potpuno eliminisati engleski.

Koliko je ova kriza izazvana koronavirusom uticala na vaš rad, olakšava li ga to što ti radiš dosta toga kao producent?

Ova kriza znači je potpuno stopirala rad benda, ali smo srećom napravili dosta stvari i odradili neke koncerte od kojih je posljednji bio u Splitu baš prije ove epidemije. Ja čitav život radim u sobi, tako da mi ova situacija nije ništa poremetila što se tiče stvaranja, jednostavno imam više vremena i trudim se da ga iskoristim maksimalno, znači što više toga da snimim, pripremim i izdam. Trebalo bi ovih dana da objavimo još jedan remiks pjesme “Revolutionary” čim Enerđia Records HN uradi postprodukciju.

I kako uopšte provodiš ove dane, kako gledaš na ovu situaciju, pada li ti teško pridržavanje mjerama opreza zbog virusa?

Provodim dane tako što radim onlajn nastavu sa svojim đacima iz muzičke škole i to mi oduzme skoro polovinu dana, a drugu polovinu trudim se da vježbam klasičnu gitaru i da stvaram muziku za Beatz & Rhymes. Malo mi je u početku bilo teže, ali sam se navikao na situaciju i poštujem sve mjere kao što bi i drugi trebalo. Ne treba se bojati, ali se mora biti oprezan i izbjegavati gužve, iako čovjek mora da pođe do prodavnice, sveo sam odlazak jednom sedmično. Na situaciju gledam kao nešto što je trenutno tu i da moramo biti disciplinovani i izdržati koliko god da traje, dok se ne otkrije vakcina ili virus prođe sam od sebe kao što je bio slučaj sa SARS virusom koji je nestao sa dolaskom toplog vremena. Nadam se da će do ljeta i ovaj virus da bude iza nas.