VIDEO Svetlana i Leonora prihvatile izazov: "Do pobjede" i na znakovnom jeziku

Svetlana Pajković i njena kćerka Leonora rado prihvatile izazov - onaj u kojem djeca roditelja sa oštećenjem sluha obrade pjesmu po želji
3682 pregleda 1 komentar(a)
Nikada nijesu radile ništa slično: Svetlana i Leonora, Foto: Privatna arhiva
Nikada nijesu radile ništa slično: Svetlana i Leonora, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.04.2020. 12:35h

U moru izazova koje svakodnevno na društvenim mrežama mnogi ovih dana postavljanju pred prijatelje i poznanike, Svetlana Pajković i njena kćerka Leonora rado su prihvatile jedan - onaj u kojem djeca roditelja sa oštećenjem sluha obrađuju pjesmu po želji - na znakovnom jeziku.

Svetlana i Leonora obradile su pjesmu Bojana Delića, “Do pobjede.”

“Pjesmu je izabrala Elena Vujović koja je bila moja domaćica skoro deset godina u JU ‘Resursni centar za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora’, u Kotoru. Ona je došla na ideju da se postavi novi izazov da djeca gluvih roditelja obrade neku pjesmu na znakovnom jeziku, jer gluvi ne mogu čuti i uživati u pjesmama koje se puštaju na balkonima. Mislila je da bi bilo dobro da obradimo pjesmu ‘Do pobjede’ zbog trenutne situacije”, ispričala je Svetlana za “Vijesti”.

A reakcije su, kaže, pozitivne - “kako od gluve, tako i čujuće publike”.

Svetlana sa porodicom, suprugom Nebojšom, kćerkom Leonorom i sinom Radomirom, živi u Beranama.

Ona i Nebojša, rođeni gluvonijemi, upoznali su se u tadašnjem kotorskom “Zavodu za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećenim sluhom i govorom”.

Tamo su dijelili zajedničku sudbinu sa brojnim vršnjacima, koji nikada nisu mogli da čuju šta drugi pričaju, niti da izgovore ono što bi htjeli. Školovali su se u Zavodu, gdje je i začeta njihova ljubav, koja je krunisana zajedničkim životom. Leonora i Radomir rođeni su kao zdrava djeca i nemaju oštećenja sluha.

Leonora je, kaže Svetlana, završila kurs znakovnog jezika. Nikad ranije nisu radile nešto slično obradi Delićeve pjesme.

“Nismo radile ništa slično do sada, ali smo planirale da počnemo da obrađujemo muziku, kako bi i gluva publika mogla da uživa u njenim čarima”, kaže Svetlana.

Svetlanu je, kad je bila dijete, šira javnost imala prilike da vidi i u jednoj od emisija pokojnog pjesnika Dragana Radulovića.

Za nju je, kaže, to značilo mnogo, i znači i danas.

“Podrška Dragana Radulovića mi je značila mnogo. Vjerujem da njegova podrška i pažnja nije uticala samo na moj život, već i na život druge gluve djece. On je bio prvi koji nas je primijetio i uradio reportažu o nama. Vidio je da čak iako smo gluvi, možemo igrati, plesati i pjevati, možemo uraditi mnogo toga, što nam je svima zasigurno davalo vjetar u leđa. I dan, danas pročitam stihove i pjesme koje mi je posvetio, i knjige koje svako pamti”, priča Svetlana.

Ona i njena porodica u ovim danima dok traju mjere protiv širenja novog korona virusa, poštuju preporuke i iz kuće izlaze jedino ako je neophodno.

“Moj suprug operisan je dva puta od tumora na mozgu i zato se strogo pazimo”, kaže ona.

Nebojša je, kako su “Vijesti” tada pisale, operisan 2016. na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Ni tada nisu radili ni jedno ni drugo, pa su sredstva za operaciju prikupljena zahvaljujući ljudima dobre volje.

Pajkovići danas žive od socijale. I izdržavaju dvoje djece. Nenametljivo kažu da bi im, svakako, svaka vrsta pomoći dobrodošla...

Bonus video: