Prodat rukopis pjesme “Hey Jude” za 910 hiljada dolara

Aukcija je održana na 50. godišnjicu od raspada legendarne britanske grupe The Beatles
249 pregleda 0 komentar(a)
Pol Makartni, Foto: FoNet AP
Pol Makartni, Foto: FoNet AP

Papir na kojem je Pol Makartni rukom napisao stihove čuvene pesme “Hey Jude” prodat je za 910 hiljada dolara na aukciji u Los Anđelesu koja je održana u petak, na 50. godišnjicu od raspada legendarne britanske grupe The Beatles čiji je Makartni bio član. Kalifornijska aukcijska kuća Džulijen saopštila je da je to pet puta veći iznos od očekivanog i dodala da se prodaja odvijala onlajn zbog epidemije korona virusa, javlja Beta.

Na aukciji je ponuđeno 250 predmeta, među kojima i gitare, rijetki vinili i predmeti sa posvetom koji su pripadali slavnom bendu. Makartni je napisao stihove pjesme “Hey Jude” poslije razvoda Džona Lenona sa prvom suprugom Sintijom, koju je tada varao sa japanskom umjetnicom Joko Ono. Pjesma je posvećena Lenonovom sinu Džulijanu kao utjeha zbog razvoda roditelja, a prvobitno se zvala “Hey Jules”.

Na aukciji je za preko 83 hiljade dolara prodat i rukom napisan scenario za spot pjesme “Hello, Goodbye”, a za 32 i po hiljade dolara pepeljara koju je bubnjar Ringo Star koristio u studiju Ebi road šezdesetih godina prošlog vijeka. The Beatles su se zvanično raspali 10. aprila 1970, a danas važe za jedan od najznačajnijih rok bendova ikad.

Bonus video: