Grupa S.A.R.S.: Nikad nismo bili na ovolikoj pauzi

Danas njihove hitove pjevaju pripadnici svih generacija, njihove pjesme se slušaju i na drugim kontinentima, a svoju riznicu priznanja upotpunili su i MTV nagradom za najboljeg izvođača regiona
961 pregleda 0 komentar(a)
Bend S.A.R.S., Foto: Jan Kocjan
Bend S.A.R.S., Foto: Jan Kocjan

Svojim pjesmamasa “Buđav lebac”, “Rakija”, “Perspektiva”, “To rade”, “Lutka”, grupa S.A.R.S. davno je osvojila publiku širom regiona. Počeli su kao bend koji je isprva punio klubove svirajući pred odabranom publikom, međutim, nije im dugo trebalo da postane sastav koji će puniti hale i za čije će se koncerte tražiti karta više.

Danas njihove hitove pjevaju pripadnici svih generacija, njihove pjesme se slušaju i na drugim kontinentima, a svoju riznicu priznanja upotpunili su i MTV nagradom za najboljeg izvođača regiona.

Albuma “Glava” koji je objavljen prošle godine potvrido je njihovu popularnost, koncerti širom bivše Jugoslavije bili su zakazani i za 2020. godinu, no zbog aktelne pandemije virusa korona i članovi benda S.A.R.S. poput svih ostalih muzičara širom svijeta su u samoizolaciji. Ipak, s vremena na vrijeme iz karantina odrade neki hit na zahtjev publike, a frontmen benda Žarko Kovačević obećava da će se putem društvenih mreža i sam uključiti live.

I sam je nedavno učestvovao u projektu tima Exit gdje je sa brojnim muzičarima i glumcima otpjevao numeru “Ljubav uvek vraća”, a u razgovoru za “Magazin” priča o pandemiji, akcijama na društvenim mrežama, ali i kako trenutno provodi vrijeme...

Kako je došlo do toga da zapjevate u numeri rađenoj za volontere? Koliko je bitno da se u ovim vremenima držimo svi zajedno i pomažemo jedni druge?

Jedan od autora pjesme je naš prateći vokal Nevena Filipović i ona me je kontaktirala da podržim priču. Prihvatio sam poziv, jer mislim da je u ovakvim situacijama neophodno da se probudi empatija kod ljudi i solidarnost prema onom dijelu stanovništva koji je najviše pogođen mjerama zabrane kretanja. Takođe, mislim da je ovo najbolji način da se oda priznanje svim dobrim ljudima koji su posljednjih nedjelja volontirali i brinuli o sugrađanima kojima je pomoć bila potrebna.

S obzirom na to da je autor vaša članica, hoće li se možda oprobati i kao autorka pjesma koje će S.A.R.S. pjevati u budućnosti?

Vidjećemo... za sada nismo imali priliku da zajedno nešto uradimo, ali je svakako dobrodošla da autorski doprinese našem radu.

Godinama prateće vokale pjevala je Sanja. Zašto je napustila bend, hoće li se i dalje baviti muzikom?

Život muzičara umije da bude veoma naporan, pogotovo za žene. Sanja je, tokom deset godina, prošla kroz razne situacije sa nama na putu i držala se junački, ali je prošle godine ipak prelomila da je došlo vrijeme da se rastanemo. Svakako će nastaviti da se bavi muzikom i nadam se da će imati podjednako uspješnu karijeru kao i do sada sa nama.

Zbog aktuelne situacije sa virusom korona sve je stalo. Muzička industrija uveliko ispašta, a svim muzičarima su otkazani koncerti. Koliko ste nastupa morali da se odreknete od kako je počela pandemija?

Samo ću reći da nikada u dosadašnjoj karijeri nismo imali ovoliku pauzu sa koncertima. Dosta koncerata je otkazano, dosta odloženo. Prije neki dan sam vidio zabrinjavajuću vijest da njemačka kancelarka Angela Merkel planira da zabrani u njihovoj zemlji javne skupove do septembra i vjerovatno će i naše zemlje sprovoditi slične mjere. Iskreno se nadam da će se ovaj situacija sa koronavirusom ranije stabilizovati, jer bi u suprotnom veliki broj muzičara bio u ozbiljnom egzistencijalnom problemu.

Vrijeme u samoizolaciji prekraćujete uz pjesmu. Do sada ste, svako iz svog doma snimili dvije numere- “Buđav lebac” i “Lutka”. Koja je sljedeća?

Pošto smo na društvenim mrežama pitali fanove koju pjesmu žele da čuju, u komentarima su mahom birali pjesmu “Veruj mi”. Tako da je ona na redu, a nakon toga ćemo vidjeti koju ćemo sljedeću da snimimo.

Jeste li možda razmišljali da neke numere koje do sad nijesu dobro prošle kod publike na ovaj način promovišete?

Razmišljali smo o tome da zasviramo i neke pjesme koje su nam veoma drage, a nisu toliko popularne i sigurno ćemo to uraditi.

Žarko Kovačević, frontmen benda S.A.R.S
Žarko Kovačević, frontmen benda S.A.R.S(Foto: Ado Avdić)

Kakav je osjećaj raditi svirku svako iz svoje kuće? Snimate li pojedinačno pa posle uklapate i miskate ili ste zaista u tom trenutku povezani preko neta?

Tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju da svi istovremeno snimamo, jer u međusobnoj konekciji postoji kašnjenje koje je pogubno za sinhronizaciju i koje, nažalost, ne možemo da izbjegnemo. Zato snimamo zasebno i onda sve to sklopimo u jedan audio-video snimak. Neobično nam je sve to, ali u isto vrijeme i zanimljivo, jer se prvi put susrijećemo sa tim.

S obzirom na to da su sada live uključenja veoma popularna, hoćete li možda raditi neki live session?

Nikada do sada nismo to radili, ali sam planirao da napravim instagram live u kojem bih odsvirao nekoliko pjesama i možda odgovarao na pitanja fanova.

Prošle godine objavili ste album “Glava”. Jeste li zadovoljni kako su pjesme prošle kod publike i hoćete li pauzu zbog pandemije iskoristiti za stvaranje novih singlova?

Album “Glava” je prošao sjajno, pogotovo prvi singl “Veruj mi” koji je prije neki dan dostigao dva miliona pogleda na Jutjubu. Žao nam je što je trenutna situacija takva da ne možemo da se sastajemo i da radimo na novim pjesmama, jer imamo gotovog materijala za kompletan novi album. Čim život uđe u normalne tokove, idemo pravac studio da snimimo te pjesme i da ih do kraja godine objavimo u okviru novog albuma.

Dok je svijeta biće i teorija zavjera

Kako inače provodiš vrijeme u samoizolaciji, poštuješ li propisana pravila i koliko te uopšte plaši pandemija?

Pandemija me ne plaši toliko, koliko činjenica da neodgovornim ponašanjem mogu da doprinesem širenju virusa. Zato sam se izolovao i jedino izlazim kada idem u nabavku ili kada mi dođe neizdrž, pa prošetam malo pored rijeke. Vrijeme u stanu provodim tako što komponujem, istražujem razne stvari na netu i za promjenu dosta vremena provodim u kuhinji praveći klopu i razne vrste hljebova.

A šta misliš o teorijama zavjere koje se sve češće pojavljuju?

Dok je svijeta biće i teorija zavjera. Izbjegavam da čitam te teorije, već se trudim da kvalitetno potrošim vrijeme provedeno u izolaciji.

Bonus video: