Izmislio lik da bi začinio biografiju i privukao pažnju TBOK-a

Budvanin koji studira u Beogradu, Luka Dimitrijević bez mnogo pompe objavio debi album koji je naišao na sjajne reakcije
5087 pregleda 6 komentar(a)
Diego 73, Foto: Privatna arhiva
Diego 73, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.04.2020. 13:19h

Mladi Budvanin Luka Dimitrijević, inače student stomatologije u Beogradu, bez mnogo pompe, okjavio je svoj zanimljiv, šarenolik i za crnogorsku scenu svjež album koji nosi naziv “73”. Na njemu se našlo devet numere koje karakteriše žanrovsko šaranje sa elemntima trepa, ska, indi roka, r’n’b-a, a tekstovi su ispunjeni humorom i ironijom. Dimitrijevića je, doduše u nešto drugačijoj ulozi, publika mogla da upozna pod umjetničkim imenom Diego 73 na pjesmi njegovog sugrađanina i jednog od najtalentovanijih crnogorskih repera Dobble Galiota, u spotu takođe dostupnom na YouTube servisu. Na solo albumu pod drugim imenom - Lukavip je pokazao dosta širi muzički dijapazon, a i pored toga što nije puno uložio na promociju, prvijenac mu je stigao do pravih ušiju, pa je tako dobio pohvale od člana The Books of Knjige, Zorana Markovića Zonja, valjda ne samo zato što u pjesmama voli i da sempluje famozne Buksovce.

“On je bistar i talentovan, uradio je simpatičan album za koji je greota da se ne isprati, jer ima potencijala”, kazao je Zonjo, dok je Dimitrijević prvi put pričao za “Vijesti”, o prvencu i tome što dajle možemo da očekujemo od njega.

Kad i kako su nastajale pjesme, jesam li sam sve radio?

Trap dio albuma je većim dijelom nastao za vrijeme ovog vanrednog stanja, jer sam imao vremena da se posvetim pravljenju muzike u jednoj studentskoj garsonjeri u Beogradu, dok je rok dio bivstvovao duže vrijeme smišljen i komponovan, ali sam isto iskoristio ovaj slobodan period da to snimim. Pjesme samm radio sam, od muzike, tekstova i produkcije, dok mi je za pjesmu “Ima taxe”’ - druga strofa, pomogao moj batler, Ivice ljubim te.

Naslov albuma je “73”, zašto ti je taj broj bitan, pojavljuje se i u tvom drugom imenu Diego 73?

Naslov albuma je “73” ili kako bi rekli na Cetinju “sesetri” iz razloga što u trap pjesmama ‘lik’ iz koga repujem ima imaginarnu bandu 73, nalik na one u Atlanti.

Pjesme karakteriše humorističan pristup temama, odakle crpiš inspiraciju i misliš li da je taj humor najbolji način da se priče lakše “sažvaću”?

Drago mi je da si prepoznao humor. Kako je moja biografija “nezanimljiv”’ u poređenju sa današnjim treperima, ja sam počeo da pišem tekstove iz lika. Taj lik iz pjesama, kao sto možete čuti, ‘radi sa kolima’, nervozan je ako nema meze postavljene u separeu, ima kriminalnu prošlost i sadašnjost, vozi Hamera i Bengu.. Inspiracija za tekstove mi dođe tek kad napravim muziku. Uglavnom... Ima tu i koja ljubavna pjesma čija inspiracija živi, studira pravo i radi pripravnički u Podgorici. Humor u pjesmama nije tu da bih ja bio zanimljiviji nekome, već, nadam se, dođe prirodno.

Na albumu su tri sempla Buksovaca, zašto? Jesu li stigle do tebe reakcije nekoga od njih na tvoje pjesme?

The Books Of Knjige su moji uzori, moja sreća, moja tuga, moja vreća. Jedini neautorski djelovi pjesmama su oni u kojima se čuju semplovi članova te organizacije. Razlog je taj što su oni dio moje svakodnevnice još od kad mi je batler, Ivica, negdje oko 2005.pustio disk sa “njinim” skečevima. Zonjo iz TBOK je čovjek koji je pozitivno reagovao na album, dao mi podršku da krenem da promovišem pjesme, što nisam radio, i uradio sam nešto sto ću pamtiti dokle sam živ... Pustio je pjesmu “Licemjeri” prije uvodne špice emisije Buksovacaa koja ide svakog petka tačno u ponoć.

Imaš li još neke uzore?

Uzori u muzičkom smislu su mi Red Hot Chili Peppersi, Oasis, Renato Henc, Damijen Rajce, Lil Vejn...

Sudiraš stomatologiju, imaš li neke dalje muzičke ambicije, hoćeš li nastaviti da stvaraš, je li u planu neki spot, što dalje da očekujemo?

Student sam četvrte godine stomatologije u Beogradu. Fakultet je taj koji uslovljava moje vrijeme za muziku i tako mi najviše i odgovara. Posljednje dvije godine, kako se povećao obim praktičnog rada sa pacijentima, još više se intezivirala moja posvećenost i interesovanje prema ovom fakultetu/profesiji. Predivno je! Sa druge strane, planiram da nastavimi da stvaram i snimam u slobodno vrijeme. Vjetar u leđa su mi dali i djevojka, drugovi, prstohvat familije, zajedno sa prijateljima sa Instagrama, gdje sam jedino i promovisao album, kojima se svidjela muzik.! naravno i moj batler je uvijek tu, Ivice, znaš sve! Volio bih da se zahvalim na podrsci svim ljudima koji su u ovom haosu odvojili dio svoga vremena da poslušaju album.

Više ćemo cijeniti vrijeme provedeno na Zlatiboru

Dimitrijević se osvrnuo i na aktuellnu korona krizu. “Korona krizu ne volim jer provodim dane samoizolacije u Beogradu, dok su ostali, većinom u Crnoj Gori. Ali mislim da ćemo iz okvoga izaći pametniji, razumniji, načitanijii da ćemo znati da cijenimo vrijeme koje provedeno jedni sa drugima na Zlatiboru više! “, otkrio je mladi muzičar. On je imao vrlo jasnu poruku za publiku povodom mjera opreza. “Perite zube minimum dva puta dnevno po 3-4 minuta”, kazao je Dimitrijević.

Bonus video: