Kovačić: Vrijeme je da se pop muzika vrati na pravi kolosijek

Multiinstrumentalista i autor Goran Kovačić obradama prekraćuje karantinske dane
515 pregleda 0 komentar(a)
Goran Kovačić, Foto: Privatna arhiva
Goran Kovačić, Foto: Privatna arhiva

Autor velikog broja hitova i multiinstrumentalista Goran Kovačić riješio je da obradama poznatih pjesama prekrati sebi karantinske dane. U tome su mu pomogli i brojni prijatelji pjevači među kojima su i: Sergej Ćetković, Maya Sar, Tijana Dapčević, Dženan Lončarević.

“Birali smo neke pjesme koje i pjevači koji ih izvode, ali i ja privatno volimo, tako da ima i domaćih i stranih hitova. Drago mi je što se među svim tim mojim prijateljima koji odavno imaju svoju publiku našla i jedna mlada pjevačica. U pitanju je Magdalena Bogić koja je na divan način donijela hit “Krivi ljudi”. Zbog autorskih prava pjesme nijesmo kačili na Youtube kanal, ali su sve na mom Instagram profilu”, priča za “Vijesti” Kovačić.

Kako kaže, i on, ali i svi koji su pristali da učestvuju u ovom projektu, imali su umjetničku potrebu da se izraze.

“Ne razmišljamo kao biznismeni, već nas je ovaj period karantina i samoizolacije natjerao da kroz muziku sve ovo prebrodimo lakše. Pjevači koji su učestvovali u mom projektu su moji prijatelji, saradnici pa su svi odmah pristali da učestvuju. Karantin mi je omogućio da sve to lakše postignem jer su svi kod kuće, pa su imali vremena da odrade snimke, a kako se pored muzike bavim i video produkcijom, ja sam kasnije sve to sam izmontirao”, otkriva Kovačić.

Napredak tehnologije omogućio je da sa dvije različite lokacije snimci zvuče odlično.

“Neko je u svom domu imao uslove da svoju dionicu profesionalno snimi, dok recimo Tijana Dapčević nije. Njoj sam poslao gitaru, a ona je svoj vokal snimila na telefonu i poslala mi. Međutim, nećete primijetiti razliku od ostalih snimaka”, siguran je Kovačić koji je i tokom snimanja spotova ispoštovao pravila samoizolacije.

“Svako je u svom domu snimio video, poslao mi, a ja sam te njihove snimke puštao na projekturu tako da se u spotu vide i izvođači i ja”, priča Kovačić.

Kao neko ko stoji iza brojnih hitova među kojima su “Čuvam te”, “Mali peh”, a koautor je numere “Rijeka bez imena” sa kojom je Marija Šestić predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2007. godine. Imao je priliku da tokom svoje karijere sarađuje sa brojnim muzičarima među kojima su Aleksandra Radović, Željko Joksimović, Jelena Tomašević, Nina Badrić, Emina Jahović, Marija Šerifović, Maya Sar, Sergej Ćetković, a neki od njih će nakon karantina pjevati njegove pjesme.

“Tokom ovog perioda, ali i od prije, nakupilo se dosta pjesama, tako da se nadam da će upravo te kompozicije kad se objave da nas vrate nekom pravom popu, jer mi se čini da je upravo takva muzika posljednjih godina pala u zapećak”, smatra sagovornik “Vijesti”.

“Pop je jedna vrsta promjenjivog žanra, nastala je od latinske riječi popularis što označava ono što je popularno u narodu. Kod nas, kad je u pitanju ovaj žanr uvijek se vezao za italo-pop. Međutim, neki novi trendovi donijeli su potpuno drugačiju pop muziku posljednjih godina, pa se nadam da ćemo se ubrzo vratiti na pravi kolosijek, na nešto što je kulturno, pitko, edukativno i lijepo, jer ono što se danas svrstava pod ovaj žanr je užas”, zaključuje Kovačić.

Infobox (Boks): Vanja Radovanović pjevao sa Gitarsima

Kovačića mnogi pamte i iz perioda benda “Gitarsi” koji je već sa prvim albumom uspio da osvoji publiku širom regiona. No, slava nije trajala dugo, jer ovaj bend već godinama nije aktivan.

“Ta priča je svima nama rak-rana. Planirali smo da se aktiviramo. Sve je stalo jer nam je pjevač otišao u Švedsku, a mi smo u međuvremenu dobili djecu i onda nam je karijera pala u drugi plan. No, nadamo se da će se sve promijeniti. Posljednjih nekoliko nastupa svirali smo i odradili sa crnogorskim kantautorom Vanjom Radovanovićem i to je bilo super. Nadam se da ćemo odmah po isteku ovih mjera riješiti i problem pjevača i opet se kao Gitarsi družiti sa publikom”, obećava Kovačić.

Bonus video: