Šaran: Arsen je bio jedan od najznačajnijih autora na ovim prostorima

Frontmen “Štuka” zajedno sa Boškom Jovićem i Mariom Šarićem, obradio numeru “Kuća pored mora”
799 pregleda 1 komentar(a)
Boško, Dino i Mario, Foto: Screenshot
Boško, Dino i Mario, Foto: Screenshot

Bosansko-hercegovački autor i vođa benda Letu Štuke Dino Šaran obradio je numeru “Kuća pored mora”, jednog od najvećih umjetnika, kompozitora, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera Arsena Dedića. U ovom poduhvatu su mu pomogli Boško Jović i Mario Šarić.

“To mi je inače jedna od omiljenih pjesama Arsena Dedića. Sve ovo se desilo na inicijativu Mariovu i Boškovu koji su moje kolege ali i prijatelji, a sve je miksano u studiju takođe našeg prijatelja Alana Omerovića. Ovo je u stvari prijateljska saradnja kojom smo htjeli da malo popravimo ove karantinske dane”, kaže za “Vijesti” Šaran.

Pjesma “Kuća pored mora” upisana je kao jedna od najvažnijih pjesama savremene hrvatske poezije. Njeni stihovi podsjećaju na izgubljenu ljubav, ljeto, juli... Originalna pjesma objavljena je pod etiketom Croatia Recordsa, a muziku i tekst pisao je Dedić. Prvi put ju je izveo prije 56 godina na Splitskom festivalu, pa je te davne 1964. godine osvojio prvu nagradu stručnog žirija, kao i nagradu za najbolji tekst.

“Tu numeru znam odmalena. Inače, moji roditelji su slušali Dedića i ja sam nekako odrastao uz njegove pjesme. Mislim da je on definitivno jedan od najznačajnijih autora na ovim prostorima, ako ne najznačajniji”, smatra Šaran.

Ova pjesma je kasnije adaptirana u istoimenu knjigu koju je ilustrovao Fadil Vejzović, a koja je predstavljena 2019. godine. Na pitanje šta je Dedića inspirisalo da je napiše, rekao je da je tekst nastao na dežuri za vrijeme vojnog roka u Otočcu: “Nisam mislio ni na šta”.

Ipak njegovu knjigu Šaran nije čitao.

“Nijesam imao priliku da je pročitam, ali imam u planu”, obećao je Šaran.

Trojac je obradu pjesme publici predstavio kroz trominutni video, a zahvaljujući odličnoj reakciji publike, sagovornik Vijesti obećava da će možda i ubuduće biti još sličnih obrada.

“Sigurno da će ova saradnja izroditi obrade još nekih pjesama. Nećemo samo obrađivati Arsena, već ćemo se potruditi da kroz covere prikažemo pubici šta mi privatno volimo da slušamo. Što se tiče Štuka sa njima imam druge planove, tako da ako se budemo oglašavali na ovaj način, biće to naše pjesme”, otkriva Šaran.

Kao i većina muzičara, i on ovaj period “odmora od svirki” zbog pandemije virusa korona koristi za stvaranje.

“Trenutnu samoizolaciju koristim za sakupljanje inspiracije, ali i stvaranje. Nešto od toga će publika imati priliku da čuje kad ova pandemija prođe. Doduše, fokusiran sam na rad za Štuke, a za druge izvođače radiću isključivo ako bude bilo narudžbi”, zaključuje Šaran.

Bonus video: