Muzika koja daje snagu da pobijediš životne probleme

Daleko od toga da naš narod nije spreman za trep, štaviše mi to živimo sigurno više od drugih. Problem je u tome što se ta muzika slabo kod nas promoviše baš zbog tog eksplicitnog sadržaja i slobode govora koju drugi izvođači nisam siguran da imaju.
830 pregleda 0 komentar(a)
Bradr Hari, Foto: Privatna arhiva
Bradr Hari, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.05.2020. 18:51h

Crnogorski reper Bradr Hari i njegov srpski kolega, nekadašnji član kolektiva Bombe devedesetih, Polo Čare ujedinili su snage u novom hip hop projektu Glečer koji je rezultirao zajedničkim EP-em na kojem se nalazi šest pjesama.

Dvije su u vidu singlova već objavljene, a numere “Šatgan” i “Đe će ko” mogu se poslušati na YouTube servisu, na kanalu regionalnog andergraund hip hop izdavača Jet Set čiji su osnivači upravo ova dva repera, pa se može reći da se radi o supergrupi ove etikete.

Bradr Hari repom se bavi od 2007, a jedan je od pionira trep zvuka u Crnoj Gori kojem se posvetio još od 2012, te se može pohvaliti i saradnjama sa poznatim imenima, kao što je 93Fu Crew, grupa jednog od najpopularnijih repera u regionu Juicea. Hari je do sad objavio veliki broj singlova (kaže da se ni ne sjeća koliko), ali se još čeka na njegov debi 2028. koji je najavio lane. Sa druge strane, Polo Čareta publika prvobitno upoznala kao člana grupe Bombe devedesetih koja je prije nekoliko godina donijela revoluciju na hip hop scenu svojim amfetaminskim repom i iznjedrila nekoliko imena koja su postala predvodnici trep talasa u Srbiji, kao što su Mimi Mercedez i Gudroslavm te pomenuti Čare koji je jedna od zvijezda srpske andergraund scene. Polo je svoj studijski debi “Dušanov zakonik” objavio 2014, a prateći etiku njegovog američkog uzora Gucci Manea do sad je objavio niz albuma zaključno sa izdanjem “Laganovski”. Lani je lansirao i EP “Trep je živ” i već radi na albumu “10 božijih zapovijesti vol. 3” Bradr Hari za “Vijesti” je pričao o ovoj saradnji repera poznatih po tvrdom trep zvuku, Jet Set etiketi, te EP-u koji nosi ime grupe.

Kako je uopšte došlo do saradnje sa Polo Čaretom i odluke da pokrenete svoj lejbl Jet Set?

Sa Dušanom Čarkićem aka Polo Čaretom dolazi do saradnje 2012. ili 13. kad smo i snimili prvu zajedničku numeru pod nazivom “Klabing” koja je kasnije izbrisana sa YouTube platforme. On je pokrenuo cijelu priču i pozvao me je da radimo zajedno.

Kakvim principima se vodi Jet Set, kako angažujete repere za Jet Set, što je potrebno, što tražite u njima?

Vazno je da artist Jet Seta ima svoj stav, da je drugačiji od današnjih repera koji vrte jedne te iste teme u krug, da ima harizmu, da prenese slušaocu šta je pisac htio reći i naravno da bude stoprocentno dio cjelokupne priče koju promovišemo, što je zapravo muzika za ulicu.

Kako je došlo do odluke da radite zajednički EP i što se može očekivati od njega - kakav zvuk i tematika?

Imamo dosta projekata zajedno, pa smo odlučili što da ne uramimo tu sliku. Glečer se sastoji od šest pjesama koje su manje-više slične tematike. Pričamo o svakodnevnici, o stvarima koje se dešavaju oko nas, situacijama u kojima smo bili i sa kojima se susrećemo i danas. Pokušavamo da zaobiđemo mračne teme kojih je jako mnogo, tako da se trudimo da u datim momentima prenesemo slušaocima sasvim drugi pogled na život. To je realno muzika koja te “diže” i koja ti daje snagu da se izboriš sa životnim problemima uz primjese folka, šaljivih komentara i uzrečica koje dobar dio omladine koristi svakodnevno, da bi smo što bolje slušaocima približili date momente sa kojima se svi susrećemo. Bilo to da si išao po hljeb do prodavnice ili da se vidiš sa dilerom, imaš novčanih problema, praviš lovu, nije važno. Tu možete čuti bukvalno sve, jer zalazimo u teme koje mnogi zaobilaze ili se bar trude da ih zaobilaze.

Jeste li zadovoljni kako su prošle pjesme, koliko će ih imati na izdanju i kad izlazi sljedeća, da li je cijeli materijal već spreman? Jesu li u planu neki spotovi, nastupi? Zašto glečer kao naziv?

Samim tim što je ovo EP za naše dugogodišnje slušaoce i da ga izbacujemo na samo jednu muzičku platformu, nemamo neka grandiozna očekivanja. Ovo zapravo radimo za lično zadovoljstvo, kao što već rekoh, da uramimo tu sliku. Po jedna pjesma izlaziće svake dvije nedjelje. Sve pjesme su već spremne. Baš davno smo sve to snimili i samo se čekao momenat kad će biti isproducirano, što se silom prilika desilo baš sad za vrijeme korone, kad svi imamo dosta slobodnog vremena, pa možemo da se fokusiramo na muziku. Nadam da ćemo snimati spot u Srbiji čim ovo prođe. A naziv Glečeri jer smo hladniji od drugih. So icey boyz.

Utisak je da više fanova imaš u Srbiji nego u Crnoj Gori, zašto misliš da je tako, možda crnogorska publika još nije toliko spremna za trep?

Ja ih ne bih nazvao fanovima, jer za mene su to slušaoci i ljudi koji vole muziku koju radim, ništa više. Mislim da je to zbog toga što uglavnom sarađujem sa ljudima iz Srbije. Daleko od toga da naš narod nije spreman za trep, štaviše mi to živimo sigurno više od drugih. Problem je u tome što se ta muzika slabo kod nas promoviše baš zbog tog eksplicitnog sadržaja i slobode govora koju drugi izvođači nisam siguran da imaju. Jedan si od najvrijednih repera na crnogorskoj sceni, konstatno snimaš, što još imaš u planu dalje? Imam baš dosta pjesama koje čekaju da ugledaju svijetlost dana i stvarno puno saradnji koje ne bih sad da otkrivam, tako da pratite i dalje moj i rad i cijele ekipe Jet Seta jer čekaju vas baš ledene numere u ovim vrelim danima. To je to ekipo, držite se, ostanite u kućama, voli vas Bradr.

Lude glave iz kojih priča ulica

Ubacio si nekoliko crnogorkskih repera u Jet Set, kao jedan od trep pinoira kod nas kako gledaš na razvoj žanra i sve veću popularnost u Crnoj Gori i scenu generalno?

Jet Set records otvara svoja vrata za mnogo lude glave iz kojih priča samo ulica, pa se igrom slučaja zadesilo da baš ti izvođači budu Stru Kamata iz Podgorice, kojeg šira publika zna kao Poetika iz grupe Džej Džej Okoča, moj dobar prijatelj Stefan Despotović aka Had iz Plevalja i Nikola Vidović aka Young Djik$ iz Berana koji će tek da pokaže svoje znanje kroz par svježih numera u narednom periodu. Što se tiče domaćeg, tu mislim na ex YU, repa izdvojio bih imena kao što su Elitna Ekipa, Povlo, Shea, Brut i Čare.

Bonus video: