Godišnjica smrti Ijana Kertisa

Preživjeli članovi Joy Divisiona organizovaće razne događaje kako bi podsjetili na njegov legat
833 pregleda 2 komentar(a)
Martin O’neill, Foto: Ijan Kertis i Joy Division
Martin O’neill, Foto: Ijan Kertis i Joy Division

U ponedjeljak će se navršiti 40. godina od tragične smrti Ijana Kertisa, nekadašnjeg frontmena kultnog britanskog sastava Joy Division, a preživjeli članovi benda pripremaju se da kroz više događaja obilježe ovu godišnjicu.

Tako je najpoznatiji od njih, basista Piter Huk najavio da će strimovati koncert na kojem je odsvirao svaku pjesmu Joy Divisiona sa svojim bendom Peter Hook & The Light. U pitanju je koncertni film koji nosi naziv “So This Is Permanent”, snimljen 2015. u crkvi u rodnom gradu Ijana Kertisa Meklsfildu.

U okviru tri sata koliko traje ovaj film Huk i ekipa su odsvirali svaku pjesmu iz diskografije Joy Divisiona, jednog od najvažnijih sastava u engleskoj rokenrol istoriji koji je svojevremeno unikatnim zvukom i mračnim tekstovima donio revoluciju na scenu i uticao na rađanje post-pank pokreta.

“To je bila crkva u koju je Ijan išao kad je bio mali, dok je još bio u horu”, kazao Huk pričajući o pomenutom filmu za “NME”. Koncert će biti strimovan na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Joy Divisiona u ponedjeljak 18. maja, u 13 sati po lokalnom vremenu.

I ostali članovi obilježiće godišnjicu smrti Kertisa, pa će tako Bernard Samner i Stiven Moris organizovati besplatan onlajn događaj “Moving Through the Silence: Celebration The Life and Legacy of Ian Curtis”, koji će se sastojati od koncerta i tribine na kojoj će njih dvojica uz specijalne goste pričati o slavnom muzičaru. Na događaju, koji je s namjerom organizovan na početku sedmice svjesnosti o mentalnom zdravlju, skupljaće se i novac za dobrotvornu ustanovu “Manchester Mind”.

Ijan Kertis je dugo patio od epilepsije i depresije, a u 23. godini je nažalost odustao od borbe sa njima i oduzeo sebi život 18. maja 1980. Ostatak grupe nastavio je da svira uz dosta uspjeha, ali je iz obzira prema Kertisu i njegovoj zaostavštini promijenio ime u New Order.

Karijera i smrt slavnog pjevača prikazani su u hvaljenom filmu “Control” Antona Korbijna iz 2007

Bonus video: