DŽEZ nije samo muzika, VEĆ STIL ŽIVOTA

I večeras džez koncert na Portalu Vijesti: Poklon čitaocima povodom Dana nezavisnosti

Crna Gora od 2016. godine ima svoj džez festival, Made in New York Jazz Festival - Montenegro
1944 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 22.05.2020. 21:19h

Vijesti vam povodom Dana nezavisnosti poklanjaju džez koncert sa jednog od izdanja festivala Made in New York Jazz Festival - Montenegro. 

Džez (engl. jazz) muzički je žanr koji je nastao u afro-američkim zajednicama Nju Orleansa u kasnom 19. i ranom 20. vijeku, i razvio se iz korijena u bluzu i regtajmu. Od doba džeza iz 1920-ih, džez je počeo da biva prepoznat kao jedna od glavnih formi muzičkog izražavanja. On se zatim pojavio u vidu nezavisnih tradicionalnih i popularnih stilova, koji su svi povezani zajedničkim vezama afričkoameričkog i evropskoameričkog muzičkog porijekla sa akcentom na izvođenju. 

Džez odlikuju sving i bluz note, vokali poziva i odgovora, poliritmija i improvizacija. Džez ima korijene u zapadnoafričkom kulturnom i muzičkom izražavanju, i u afro-američkoj muzičkoj tradiciji uključujući bluz i regtajm, kao i u muzici evropskih vojnih limenih bendova. Mada je osnova džeza duboko ukorijenjena u crnačkom iskustvu Sjedinjenih Država, različite kulture su doprinijele njihovom sopstvenom iskustvu i stilovima umjetničke forme. Intelektualci širom svijeta pozdravljali su džez kao „jednu od američkih originalnih umjetničkih formi“. 

Uprkos nevelikom iskustvu na polju promocije džez kulture, od 2016. godine, Crna Gora ima svoj džez festival. Made in New York Jazz Festival - Montenegro, proizvod je saradnje crnogorske produkcijske kuće Rabbit Records i američke kompanije Made in New York Jazz Competition INC sa sjedištem u Njujorku. Nakon pondemije virusa Covid-19, peto izdanje ovog festivala koji se inače tradicionalno održava u junu, pomjereno je za septembar 2020. Ubrzo će organizatori objaviti imena nekih od najvećih džez zvijezda današnjice koji će svirati u Crnoj Gori u prvoj polovini septembra. Vijesti su jedan od medijskih partnera i promotera festivala. 

Pogledajte kako je bilo na koncertu emitovanom sinoć:

Preporučujemo za Vas