IVANA KINDL

Depresija je bolest, a ne prolazna tuga

Hrvatska r'n'b pejvačica progovorila o desetogodišnjem mentalnom paklu kroz koji je prošla
1802 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Kindl, Foto: Ivana Kindl
Ivana Kindl, Foto: Ivana Kindl

Hrvatska muzičarka Ivana Kindl u nekoliko navrata progovorila je o svojoj desetogodišnjoj borbi s depresijom. Na bolest koja uzima sve više maha i zbog koje je i sama bila na rubu samoubistva, Ivana je još jednom skrenula pažnju podužom objavom na svom Facebooku.

“Danima mi ne izlazi iz glave izjava koju sam pročitala u intervjuu jednog našeg pjevača koja ide ovako: ‘Malo zdrave depresijice dobro dođe za inspiraciju’. Zamračilo mi se pred očima. Očigledno je da bi se morala dogoditi kolektivna promjena svijesti kod ljudi da shvate da je depresija bolest, a ne prolazna tuga. Nema apsolutno ništa pozitivno u tome, a koristiti se deminutivom još je tragičnije. Tragično je neznanje, a još gore ignorisanje”, započela je pjevačica.

Dodala je i kako godinama o tome priča u medijima.

“I ja sam se otvorila po tom pitanju da dam do znanja ljudima koji boluju da nisu sami, da nisu ludi, da se mogu izliječiti samo moraju pronaći unutarnju snagu i razumijevanje bliskih da bi napravili prvi korak prema izlazu iz tog mentalnog pakla. Da, to ‘samo’ u trenutku teškog osjećaja nije nikakva utjeha. Mnogi na žalost ne uspiju i oduzmu sebi život. Znate zašto? Zbog nerazumijevanja okoline, bliskih ljudi, pa čak i roditelja koji izgovaraju one glupe fraze poput ‘ to će proći’, ‘poslije kiše dolazi sunce’, ‘idi radi nešto pa nećeš razmišljati o glupostima’ i ostale da oprostite bljuzgarije. Introverti na žalost najviše nastradaju. Jer trpe i drže sve u sebi, pretvaraju se. Ja sam ekstrovert koji sve, sve, sve izbacuje. Imala sam fazu kad sam sve svoje negativnosti istresala po privatnom fejsu svaki dan, nisam ni ja ukapirala iz prve što mi se događa. Znam da sam nekima išla strašno na živce zbog toga su se distancirali od mene, ali s druge strane naišla sam na puno istomišljenika i shvatila da nisam sama”, prisjeća se ona.

“Upravo je manjak empatije u pitanju kod onih koji ne razumiju depresiju i koji tu bolest ne priznaju. Očigledno je da se po tom pitanju neće ništa promijeniti jer ljudska rasa mentalno i duhovno nije baš evoluirala. Osim pojedinaca”, smatra Kindl dodajući da je depresija bolest koja “napada osjetljive ili hipersenzibilne osobe”.

"Prije 15-16 godina kad sam se probijala bilo je potpuno drugačije vrijeme i puno lakše uspjeti samo sa talentom. Danas se to dosta izmjenilo, svi znamo da caruje površnost, ali ja se držim beskompromisno muzike i u funkciji sam muzike. Mada znam da sam na svojevrsnoj margini zbog toga što ne padam na ove propratne pojave poput skandala i skidanja, smatram da to nema smisla, a nije ni dostojanstveno za ženu. Znam da je teže, ali opet jednog dana kad ostarim i kad se budem osvrtala biću sretna jer sam tu gdje jesam zbog svojih pjesama i svog pjevanja, ne zbog nečega što smatram nebitnim. Nije lako, treba imati puno vjere, posebno u sebe.", kazala je Ivana u posljednjem intervjuu za "Vijesti" kada je slavila 15 odina karijere.