Luka Nižetić sa klapom Kampanel snimio duetsku numeru “Ae”

Luka priznaje da se naslov pjesme nametnuo iz teksta gdje je odabir pao na riječ ‘Ae’, jer se radi se o jedinstvenoj splitskoj uzrečici
315 pregleda 0 komentar(a)
Luka Nižetić, Foto: Ružica Gami
Luka Nižetić, Foto: Ružica Gami

Splitski muzičar Luka Nižetić kraj izolacije slavi novim singlom i spotom koji je ovih dana zaplovio domaćim eterom pod imenom “Ae”.

“Nakon 19 godina i moje pjesme ‘Ludi grade’ koju sam izveo na ‘Melodijama hrvatskog Jadrana’ s radošću mogu otkriti da ponovo imam pjesmu o Splitu, što mogu zahvaliti autorskom tandemu Mariju i Branimiru Mihaljeviću. O Splitu je već puno toga rečeno, napisano i opjevano, pa bi mi bilo drago da i ova pjesma zaživi među svima kojima je srcu prirastao ‘Najluđi grad na svijetu’”, otkriva Luka Nižetić. Dodaje kako je Mario Mihaljević vrsno prepoznao senzibilitet Splita, donijevši originalan, vjerodostojan i duhovit tekst na temelju kojeg Branimiru Mihaljeviću nije bilo teško raspisati pravu južnjačku i plesnu melodiju.

“Kako bi dodali i notu autentičnog zvuka Mediterana ugostili smo članove klape Kampanel s kojima sam imao priliku sarađivati 2010. godine na pjesmi ‘Život curi’ za Splitski festival. Namjera mi je bila s pjesmom ‘Ae’, nakon deset godina ponovo se vratiti na Prokurative, no kako je situacija s koronom svima poremetila planove i stavila nas u neizvjesnost na kraju sam odlučio ubrzati njen izlazak’, otkriva muzičar.

Luka priznaje da se naslov pjesme nametnuo iz teksta gdje je odabir pao na riječ ‘Ae’, jer se radi se o jedinstvenoj splitskoj uzrečici koja zavisno od konteksta u kojem se sagovornici nalaze, tonalitetu i gestikulaciji pri izgovoru može predstavljati različite emotivne i komunikativne reakcije - od čuđenja, potvrde, ushićenja, ravnodušnosti ili pitanja, što je svakako stavlja u jedan od niza fenomena Dalmacije.

Pjesmu prati originalan i tehnički zahtjevno izvodiv video za koji je zaslužan talentovani reditelj mlađe generacije Dinko Šimac koji o ideji spota govori:

‘Odlučio sam da provedem Luku kroz neke od prepoznatljivih video sekvenci iz bogate istorije splitskog muzičkog stvaralaštva. Reinkarnirali smo razne spotove poznatih muzičara poput Dina Dvornika, Magazina i Severine i stavili Luku na njihova mjesta, nastojeći kroz njegov geg i outfit, kao i dodatnu animaciju biti što bliži originalu”, otkriva Šimac. Luka je inače prepoznat kao muzičar čije pjesme većinom liječe nostalgiju za ljetom, a ovu numeru kritika je okarakterisala kao nasljednika prošlogodišnjeg hita “Ludilo brale”, koji je do danas na Youtube kanalu pregledan dva milijuna puta.

Bonus video: