PRVI SAMOSTALNI SINGL

Boris Keković: Usmjeren sam globalno, ne vezujem se za žanrove

Odlučio sam da budem aktivniji što se tiče objavljivanja muzike i volio bih uskoro da izbacim EP

972 pregleda 0 komentar(a)
Boris Keković, Foto: Marko Pavlović
Boris Keković, Foto: Marko Pavlović

Vremena se bezobzirno mijenjaju i neki novi klinci preuzimaju sve, digitalni klinci, odrasli na video igrama i softveru koji se u ovom sve više digitalnom svijetu osjećaju kao kod kuće. Jedan od njih je i Boris Keković, muzičar koji već neko vrijeme komponuje muziku za video igre i animacije, ali je tek sad objavio svoj prvo parče muzike koje nije bilo rađeno ni za kakav drugi projekat, već ga je stvorio za sebe, njegov prvi singl “Strange Place” koji se može poslušati na YouTube servisu, a za koji kaže da je nastao spontano.

“Prvu skicu sam napravio početkom godine i ubrzo nakon toga sam odlučio da se ozbiljnije posvetim ideji. Dugo sam čekao da izbacim prvi singl i prosto je došla prirodna potreba za tim, tako da će to biti prvo što sljedeće iskomponujem”, otkriva on u razgovoru za “Vijesti”.

Komponovanje muzike za video igre došlo mu je prirodno, kaže Keković.

“Igram ih odmalena i to mi je, pored muzike, omiljena umjetnost. Rođeni brat me jednom, kad sam bio mlađi, pitao čime želim da se bavim i ja sam odgovorio - da pravim muziku za video igre i animacije (smijeh). Mislim da sam tek tada malo dublje razmislio o tome što sam rekao, ali ispostavilo se da to stvarno želim."

Tako je Keković spojio lijepo i korisno - iza sebe ima zvanično obrazovanje, jer je pohađao muzičku školu “Vasa Pavić”, smjer solfeđo i gitara, a pored toga je naučio da svira bubnjeve i komponuje na klavijaturi, da bi se ubrzo bacio na pravljenje muzike za domaće video igre. Trenutno radi na jednoj mobilnoj igri i iz nje bi se mogao izroditi i njegov prvi EP, budući da planira da odradi pet kompozicija.

“Odlučio sam da budem aktivniji što se tiče objavljivanja muzike i volio bih uskoro da izbacim EP. Pošto se ne vežem za žanrove i radim samo ono što u trenutku osjećam, najvjerovatnije ću u početku izbacivati samo singlove i truditi se da za njih radim neke animacije, vizuale i spotove”, objašnjava on.

Njegov prvi singl već je teško svrstati u ladice, šarenolik je zvučno i možda najbliži radovima muzičara kao što su Four Tet i Aphex Twin, mada ni to nije dovoljno blizak opis. Kad je u pitanju pomenuti projekat na kojem radi, kaže da će ga karakterisati retro vejv i sintvejv prizvuk 80-ih i 90-ih.

“Ne vežem se za žanrove i u planu mi je da tako ostane, tako da će moj zvuk varirati od pjesme do pjesme. U suštini volim sofisticirane stvari, muziku koja ima neki smisao i koja je pravljena od srca. Komponujem od svoje 13. godine i muzika je dio mene. “Eksperimentišem i slušam sve”, ističe Keković i kaže da je na njega uticala šarenolika lepeza izvođača, od Beatlesa preko Prodigya i Korna i repa 2paca, House of Paina, Cypress Hilla do britanskog roka Radioheada i Joy Divisiona, te neizbježnih elektronskih genija Vangelisa i Brajana Ina. Od saundtrekova iz video igara na njega je poseban uticaj imao onaj iz igre “Final Fantasy X”.

Sa njegovim drugom Dušanom Martinovićem radi na mobilnoj video igri koja će biti besplatna na Google Storeu - Dušan Radi programiranje i gejm dizajn, a Keković muziku i dizajn zvuka. Kaže međutim, da se od njega tek mogu očekivati velike stvari, jer je ušao u, kako kaže, ozbiljan projekat, o kojem još ne smije da priča.

Kekovićevi dosadašnji radovi mogu se čuti na platformama kao što su YouTube, Bandcamp, Instagram, Facebook, te na njegovoj zvaničnoj web stranici www.boriskekovic.com.

Ostaje još pitanje može li se od ovog posla živjeti u Crnoj Gori kao frilenser, što Boris jeste? On smatra da može, mada je velika prepreka način na koji PayPal funkcioniše kod nas.

“Sve ostalo je kul i mislim da je moguće ako se čovjek potrudi. Usmjeren sam globalno, a ne lokalno i tako ću i nastaviti. Počinju polako i kod nas da se rade video igre i prave timovi i to me veoma raduje. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti procvat industrije video igara u Crnoj Gori”, kaže Keković. Primjera radi, industrija video igara u SAD-u vrijedi više od muzičke i filmske zajedno. Keković bi volio da svoje stvaralaštvo upotrebljava i šire od video igara, otvoren je za saradnju, pa bi rado radio na nekoj seriji. Ako je priča dobra, kaže on. “Saundtrek za ‘Mr. Robota’ je sjajan i takođe je dosta uticao na mene. Filmovi me za sad ne privlače previše, ali ko zna”, ostavlja on i tu opciju otvorenom.

Sa kompjuterom je danas sve moguće

Kako je u Crnoj Gori stasala jedna nova, digitalna generacija, tako je sve više muzičara koji stvaraju elektronsku muziku u najširem smislu te riječi, stvarajući uz pomoć kompjutera, softvera... Samim tim u našoj zemlji posljednjih godina imamo elektronski bum, hip hop scena je sve jača, dok rokenrol uglavnom stagnira. Pored brojnih drugih faktora koji utiču na to, sigurno da je bitan taj što su tehnologija i softver postali dostupniji i jeftiniji nego ikad, dok je bend skup hobi - kako jednom reče MC Sajsi. Osim toga, moderna tehnologija omogućava umjetnicima da se sami izraze, umjesto da traže druge ljude da sastave bend.

“Danas je mnogo lakše i pristupačnije napraviti svoj studio nego prije. Cijela produkcija je prešla na kompjuter. Sve je digitalizovano i svi efekti su prešli sa hardvera na softver i samim tim je sve postalo pristupačnije za ljude širom svijeta. Internet je postao glavni izvor znanja i to je olakšalo ljudima mnogo stvari”, potvrđuje Keković.

Međutim, to ne završava posao samo po sebi, on uvjerava da je potrebno mnogo učenja, ulaganja i odricanja.

“Bavim se produkcijom skoro četiri godine i tek sam ove osjetio da su moje vještine i znanje na zadovoljavajućem nivou. Tako da ko god planira da se bavi muzikom čeka ga jedan težak put i mnogo rada ukoliko želi da postigne nešto ozbiljnije”, poručuje Keković.

Od bendova je odavno odustao. Odgovara mu da sam komponuje i producira svoje pjesme. Trebalo je uložiti vremena, ali kaže da je vrijedjelo. Ipak, jednom kad bude imao materijala za nastup, volio bi da okupi bend kako bi izvodio svoja djela.