Sjajan način da se povežu prošlost i budućnost muzike

“To sam prihvatio jer sam bio prijatelj sa Milanom i drago mi je da tako nešto postoji, milo mi je da učestvujem. Normalno mi je da su me kao njegovog savremenika i prijatelja zvali, kao što je Cane bio tu prošle godine”, kazao je Gile za “Vijesti”

2052 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Gojković Gile, Foto: Ekspres.net
Srđan Gojković Gile, Foto: Ekspres.net

I ove godine Zadužbina Milana Mladenovića dodijeliće nagradu za djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti sa prostora bivše Jugoslavije, a otkriveno je da će ga odabrati žiri koji čine poznati muzičari Darko Rundek, Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) i Mirela Priselac Remi (Elemental).

Ova nagrada uvedena je od prošle godine, tad ju je dobio beogradski bend Artan Lili, a ovogodišnji konkurs će za sve koji misle da je zaslužuju biti otvoren od 1. do 30. juna. Detalji o nagradi i konkursu biće objavljeni 1. juna na sajtu www.milanmladenovi.com, a dodjela će se održati na Mladenovićev rođendan, 21. septembra.

To što su se među članovima žirija našli Darko Rundek i famozni Gile iz Orgazma, beogradski roker smatra prirodnim i očekivanim.

“To sam prihvatio jer sam bio prijatelj sa Milanom i drago mi je da tako nešto postoji, milo mi je da učestvujem. Normalno mi je da su me kao njegovog savremenika i prijatelja zvali, kao što je Cane bio tu prošle godine”, kazao je Gile za “Vijesti”.

Među članovima žirija izdvaja se Remi, koja nije bila Milanov savremenik, što još jednom pokazuje želju Zadužbine da spoji prošlost i sadašnjost, današnje značajne stvaraoce sa onim iz vremena ex Yu.

“Odmah sam pristala čim su me zvali. Čula sam za tu nagradu lani, ispratila to i znam da su skupili veliki broj izvođača koji su se prijavili, pa se nadam da će i sad biti tako. Mnogo mi znači što sam dio žirija, jer to znači da im je moje mišljenje bitno i da smatraju da mogu da odaberem pobjednika. Ukazana mi je velika čast i zato želim da im se zahvalim”, poručila je reperka iz Elementala u svojoj izjavi za “Vijesti”.

Ona je priznala i da ju je to podsjetilo na Mladenovića i njegov EKV, pa je prethodne dane provela slušajući njihovu muziku.

I ona i Gile donekle su ponudili slične odgovore kad je u pitanju kriterijum kojim će ocjenjivati prijave, a to je unutrašnji osjećaj.

“Većinu stvari radim na osnovu unutrašnjeg osjećaja jer mu vjerujem puno. Ako je on dobar, znam da sam na dobrom putu, ako nije onda odustajem ili tražim drugi način”, objašnjava Remi.

Mirela Priselac Remi, Elemental
Mirela Priselac Remi, Elemental foto: Vijesti.me

Osim što će taj njen osjećaj biti ključan, ona je istakla koji će još faktori igrati bitnu ulogu.

“Kvalitetan tekst mi je dosta bitan, jer moj Elemental dosta stavlja težište na to. Paziću svakako i na stav koji bend prenosi kroz pjesme, a visoko na listi prioriteta je i poruka koju izvođači šalju slušaocima. Naravno, bitno će biti da budu dobro usvirani i da zvuče kao koherentna cjelina”, komentariše ona kroz smijeh.

Gile ističe da mu virtuoznost za instrumentom nikad nije bila bitna, pa neće biti ni sada.

“To će svakako biti nešto što je blisko mom ukusu, vrsti muzike koju volim i uvažavam. Prije svega ću emotivno, od srca da odlučim za koga ću da glasam, a manje ću mozgom to da uradim. To je neki princip kojim ću se ja rukovoditi, a pretpostavljam i ostali članovi žirija”, dodao je on.

Oboje smatraju da je prirodno što do nagrade mogu umjetnici sa svih strana bivše Jugoslavije, pogotovo ako se uzme u obzir životni put tragično preminulog frontmena EKV-a.

“Milan je zaista bio jugoslovensko dijete, rođen u Zagrebu, živio u Sarajevu, karijeru započeo u Beogradu, putovao je širom te bivše domovine, tako da je to jedini normalan način”, smatra frontmen Orgazma.

Reperka Elementala muziku EKV-a vidi kao panjugoslovensku i mišljenja je da u njihovo vrijeme nije bilo bitno odakle koji bend dolazi, već da li je kvalitetan, te mislim da iz toga možemo naučiti nešto.

“To je nešto što mislim da bi trebalo i danas primjenjivati, ne pisati “(Hr, Cg, Srb itd.)” nego suditi po kvalitetu. U vrijeme ex Yu scena je bila ogromna, gdje si mogao da živiš od svog rada i sviraš od Ljubljane do Podgorice i Skoplja. Jedna od stvari zbog kojih mi je žao zbog raspada Jugoslavije je što smo izgubili to veliko tržište koje je za nas muzičare bilo puno bolje”, ocijenila je ona.

Naravno, ideju Zadužbine Milana Mladenovića i dodjele nagrade sa njegovim imenom i Remi i Gile vide kao vrlo pozitivnu i bitnu.

“Tu se slivaju neka sredstva od toga što se njegova muzika vrti na medijima, autorski honorari, a pošto Milan nema djece, bilo je prirodno i logično da se napravi ovakva stvar i da to ide nekoj njegovoj muzičkoj djeci, nasljednicima u tom smislu. Pretpostavljam da ti koji će konkurisati uvažavaju njegov rad i tako se krug zatvara”, objašnjava Gile.

Remi je to što ljudi iz Zadužbine rade opisala kao nešto prekrasno i fenomenalno, što se mora podržati.

“To je divan način da se obilježe briljantni muzičari iz prošlosti, te da se muzička prošlost poveže sa sadašnjošću i budućnošću”, priča hrvatska reperka. Ona smatra da je to odlično utrošen novac, pogotovo u vrijeme kad je koronavirus jako osakatio muzičku industriju, a radi se o novčanoj nagradi od dvije hiljade eura.

Novi album Elementala za par sedmica

Van priče o nagradi koja nosi ime Milana Mladenovića, sagovornici “Vijesti” otkrili su kako su proveli dane izolacije od koronavirusa i imaju li planove za skoriju budućnost.

“Uglavnom sa porodicom kući, zamrznuti u vremenu i prostoru zbog svega”, priča Gile čijem bendu je pandemija je pokvarila planove o obilježavanju 40 godina rada Električnog orgazma.

No makar Remi ima lijepe vijesti za fanove Elementala. Ona je ekskluzivno za “Vijesti” otkrila da će za par sedmica na digitalnim platformama izaći novi album njene grupe.

“Materijal smo završili taman prije nego je izbila pandemija. Mislim da smo odradili odličan posao i opet pomjerili nivo kvaliteta i očekivanja”, uvjerena je reperka.

Osim toga, Remi će uskoro objaviti i dugo najavljivanu prvu zbirku poezije pod naslovom “Masarykova” u izdanju VBZ-a.

Bonus video: