Emir Bukovica pokreće solo projekat Bukowskee: Pogledajte spot za pjesmu "Vrati film"

“Bukowskee je moja solo muzička priča, nezavisna od EFC benda, nastala na talasima malo drugačije energije”, kaže Bukovica
62 pregleda 0 komentar(a)
Emir Bukovica, Foto: Privatna arhiva
Emir Bukovica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.02.2018. 16:43h

Lider rok benda Emir & Frozen Camels (EFC) Emir Bukovica, pokrenuo je novi muzički projekat pod nazivom Bukowskee. Radi se o njegovom samostalnom projektu, u kojem će ga publika upoznati u ulozi producenta i autora pjesama malo drugačijeg senzibiliteta.

Prvi singl i spot kojim najavljuje ovaj projekat "Vrati film" (Rewind The Film), na kojem gostuje američki bluzer Deni Šepard pogledajte premijerno na linku ispod.

Bukovica ostaje na tragu svog prepoznatljivog autorskog rokenrola, ali povremeno i prelazi granice ovog žanra, stavljajući u prvi plan pjesme i samu muziku. On se tako vraća svojim korijenima, u vrijeme svojevrsnog muzičkog minimalizma.

“Bukowskee je moja solo muzička priča, nezavisna od EFC benda, nastala na talasima malo drugačije energije”, kaže Bukovica, a na pitanje zašto ga je pokrenuo kada je EFC već establiran i prepoznatljiv bend, kaže:

“EFC je moje dijete i tako će zauvjek ostati. Tokom mog autorskog odrastanja i odrastanja EFC-a, shvatio sam da kroz mene protiče puno više ideja i tonova, od onih koje sam prezentovao kroz realno limitiran zvuk jednog rok benda”, objašnjava on i obećava da će njegov matični sastav nastaviti sa radom.

“Nove pjesme EFC-a su već na putu, a ni novi album nije daleko. Bukowskee ni na koji način neće zaustaviti bend koji je već odavno našao mjesto na muzičkoj sceni Balkana i šire”, navodi on i otkriva otkud ime Bukowskee:

“Ako me pitate je li to malo modifikovano ime moga najdražeg pisca, odgovor je: 'Ne'. Još u srednjoj školi su me, zbog mog prezimena, mnogi prijatelji zvali Bukovski. Učinilo mi se da bi ono moglo zvučati interesantno i za ovaj projekat, pošto je dosta zvučno i poznato”, priznaje muzičar.

Bonus video: