Podići svijest mladih, a usput ih zabaviti muzikom

Događaj “Spotlight”, koji teži da promoviše domaće umjetnike i prirodne ljepote Crne Gore, imao premijeru

1828 pregleda 0 komentar(a)
Novak Radulović u prvoj epizodi “Spotlighta”, Foto: Screenshot/Youtube
Novak Radulović u prvoj epizodi “Spotlighta”, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 30.05.2020. 20:40h

Više je svima jasno koliko je elektronska muzika uzela maha u Crnoj Gori posljednjih godina i da je u pitanju jedan od najpopularnijih muzičkih žanrova među mladima, koji u velikom broju posjećuju sve češće žurke uživajući i plešući uz ritmove tehna i hausa. Posebno kada stigne proljeće, kada počnu lijepi dani, elektronska manija se pokrene širom Crne Gore i traje skoro sve do zime, ali ove godine je zbog pandemije koronavirusa situacija drugačija, jer se masovna okupljanja smatraju izuzetno opasnim.

Koliko su mladima ovakvi događaji potrebni pokazuje međutim to što se u posljednje vrijeme dešavaju događaji koji na neki način prevazilaze pomenute probleme. Takav je bio nedavni događaj Platform081 sa AudioStormom, koji će, kako su najavili nastaviti da ih rade sa umjetnicima svih vrsta, a nešto slično pokrenuli su sad iz organizacije “Fešta”.

Događaj Spotlight imao je svoju premijeru preksinoć na jednom neboderu u centru Podgorice, nastupom Novaka Radulovića, polovine dua Vill&Vash, koji je imao nastup koji je publika mogla da pratim putem lajvstrima.

“Fešta je nastala 2016. sa ciljem promovisanja kulture kod mladih, prije svega muzike. Prvi javni događaj smo imali u avgustu 2018. gdje je preko 400 posjetilaca prikupilo novac za restauraciju spomenika na Barutani. Kasnije smo zvanično postali NVO i u Kolašinu u martu doveli turskog DJ-a i producenta lelú, čije trake se mogu čuti na poznatim YouTube kanalima kao što su Houseum i Slavhouse, koje prati oko pola miliona ljudi. Ta kampanja je imala doseg na YouTubeu čak od 60 hiljada ljudi, a sve smo ostvarili sa minimalnim sredstvima. To se i dalje može vidjeti na toj platformi”, objašnjava Radulović na početku priče za “Vijesti”.

Njegova ekipa sad je pokrenula “Spotlight” čiji je cilj, kako ističe, uzdizanje kulture kod mladih i promocija prirodnih ljepota i značanih lokaliteta kroz zadivljujuće video snimke koji bi prikazivali radove crnogorskih umjetnika,. “Tako smo u prvom snimku promovisali Podgoricu, prvi neboder koji je sagrađen u našem gradu po nacrtima arhitekte Fabrisa Stanka kasnih 60-ih. Mislimo da ima još dosta unikatnih lokacija, od Duklje do djelova starog hotela ‘Podgorica’, koje se mogu promovisati”, kaže on.

Kako je došlo do ideje da se tako nešto napravi i jeste li zadovoljni prvom epizodom?

Naravno da smo zadovoljni. Ovo prvo iskustvo je bilo dosta teško jer smo ga sami finansirali, nismo pod ničijim sponzorstvom. Doduše, slali smo nešto Glavnom gradu i Ministarstvu kulture i nadamo se da ćemo dobiti podršku, jer vidimo da se to svidjelo publici i da smo dobili jak vjetar u leđa od njih. Publika je očigledno uživala, što se moglo vidjeti preko lajv komentara i nadam se da će odziv publike sa svakim narednim događajem biti još veći i da ćemo napraviti interesantnu priču, nešto sasvim novo. Podići ćemo svijest mladih o zaboravljenim lokalitetima, a usput ih zabaviti muzikom koja je trenutno najpopularnija na svijetu.

Zašto ta lokacija kao prva i hoćete li imati događaje samo po Podgorici ili i šire?

Cilj nam je da što više promovišemo Podgoricu, pa da se onda širimo dalje. Ako gledamo šire, želja nam je da promovišemo ljepote Crne Gore i da, uz adekvatnu pomoć, dovedemo i poznata strana imena. Takođe, da skrenemo pažnju na neke istorijske, zaboravljene lokalitete, kao što je recimo spomenik partizanu borcu - naravno, ljudi znaju za njega, prolaze pored, ali ne znaju koja je priča iza njega. Tako mnogi nisu znali za lokaciju prvog nastupa da je u pitanju prvi neboder ikad u našem gradu. Interesantnih nam lokacija ne fali, ideja je dobra, sve je samo pitanje dobre volje i zato se iskreno nadamo da ćemo dobiti podršku od države, jer smatramo da je ovo nešto novo, a ova muzika je veoma popularna Zapadu i tamo postoji dosta ovakvih projekata.

Hoće li biti prije svega elektronska muzika zastupljena u “Spotlightu”?

Težimo ka njoj budući da je to najaktuelniji i među mladima najpopularniji žanr. Ako budemo u mogućnosti želimo da pozovemo neko svjetsko ime, a još jedna stvar koja nam je bitna je da se na neki način vrsta muzike uklapa sa lokalitetom. Da se uklapa u atmosferu, pa ako je to recimo neka pećina da imamo mračniji zvuk ili kao što sam ja dok je bio zalazak sunca puštao neki prijatni, melodični haus, a kako je padala noć bio sam sve agresivniji, zvukom sam pratio atmosferu.

Svjetskim zvijezdama će biti čast da nastupaju kod nas

Što vam je sljedeće u planu, zna li se ko će biti naredni izvođač i gdje će nastupati?

Ne bismo previše da otkrivamo sad, već da raspalimo maštu ljudi. Razmatramo par lokacija - jednu na sjeveru, drugu na primorju. Obje su fenomenalne, ali zbog situacije sa koronom moramo da sačekamo da se mjere opreza “olabave” da bismo možda mogli da okupimo i malo ljudi, što bi doprinijelo video sadržaju, kad bi se prikazalo da publika zaista uživa u toj muzici. Svakako planiramo da u naredne dvije nedjelje snimamo novi klip, a vidjećemo u skladu sa preporukama NKT-a koji će nam biti sljedeći potez, da li “one man show” ili ćemo imati publiku. Potrebno je uzeti u obzir da montaža traje dosta i da je sam događaj samo dio priče, poslije toga je potrebno vrijeme da se to sve profesionalno izmontira. Naš plan je da jednom mjesečno imamo snimak.

Zasad ćemo da podržavamo naše DJ-eve, jer znamo kakva je situacija, nije lako ući u zemlju i zato je nezahvlano zvati inostrane DJ-eve. A ovako bez sponzora, trenutno ni ne raspolažemo takvim budžetom da možemo pozvati evropski ili svjetski poznata imena. Ali definitivno nam je cilj da dovedemo neko svjetsko ime i mislim da bi takvim ljudima bila čast da nastupaju na tako impresivnim lokacijama.

Bonus video: