Ostvarenje sna dugog koliko i karijera

Amira Medunjanin novi album sa 12 pjesama posvetila Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić

4638 pregleda 0 komentar(a)
Edvin Kalić, Foto: Edvin Kalić
Edvin Kalić, Foto: Edvin Kalić

Jedna od najboljih interpretatorki modernog sevdaha Amira Medunjanin do kraja sedmice objaviće novi album. Projekat “For Him and Her” novi je studijski album world music, a biće objavljen u petak 12. jula na svim streaming servisima, a u fizičkoj prodaji širom regije naći će se desetak dana kasnije.

Ovim albumom bosanskohercegovačka Bili Holidej je dala omaž pjevačima Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, a na njemu se nalazi 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin.

“Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i saradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odijelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i vještinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pjesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. /…/ Te karijere se rimuju sa legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi, a nezaboravljeni”, piše Petar Peca Popović u knjižici izdanja odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pjesamama jednako kao što to svojim glasom čini Amira Medunjanin.

Nakon objavljivanja albuma na CD-u, sredinom jula u prodaji će biti i bogato opremljeni dvostruki vinil. Pjesme koje će biti dio projekta “For Him and Her” su snimljene u Bostonu, Beogradu, Mostaru, Njujorku, Tesaloniku, Parizu i Londonu. Album je trebalo da bude objavljen krajem aprila, međutim zbog aktuelne pandemije virusa korona isti je odložen za sredinu juna. Amira ne krije da je album koji je snimila “ostvarenje sna dugog koliko i njena karijera”.

“Od trenutka kada sam zapjevala uvijek su mi bile najdraže pjesme od Silvane Armenulić i Tome Zdravkovića. Takve duše, ta toplina i takvi glasovi jednu su Bosanku inspirisali da ostavi ‘sigurnu biografiju’ i pođe putem koji su oni utabali i prerano napustili”, poručila je Medunjanin.

Amiru nazivaju čak i kraljicom sevdaha, a nedavno je osvojila I prvi Porin u karijeri I to za interpretaciju numere “Što te nema” koju je izvela u pulskoj Areni u augustu 2018. Godine.

Do sada, Amira je objavila četiri studijska albuma, a tek na posljednjem okušala se i kao autor.

Bonus video: