Dizdar riješila da karijeru nastavi u bendu

Riječ je o novom projektu pjevačice i članova grupe Mayales

908 pregleda 0 komentar(a)
Natali Dizdar, Foto: Luka Zeković
Natali Dizdar, Foto: Luka Zeković

Hrvatska pjevačica Natali Dizdar riješila je da prekine svoju solo karijeru, i da dalje istu nastavi da gradi kroz bend “Beti”. Riječ je o novom projektu pjevačice i članova grupe Mayales Vlade Mirčete, Luke Gečaka i Pavla Miholjevića, koji se publici predstavljaju singlom “Slobodna”, a plan im je do jeseni izdati EP za koji imaju pripremljenih pet pjesama.

“Ime se rodilo nedavno, jer nam je trebalo neko vrijeme da se rastanemo od radnog naziva ‘Natales’ (Natali + Mayales), a bend se polako i spontano tokom posljednjih godinu-dvije sastavljao do postave koju imamo danas. Najprije su to bili Luka Geček i Vlado Mirčeta, koji je moj dugogodišnji gitarista, prijatelj i koautor pjesama na mom posljednjem albumu, zatim se priključio producent Pavle Miholjević i onda sam ja nekako posljednja uletjela u projekt. Dovršili smo forme pjesama, snimili vokale, dogovorili se u kojem smjeru želimo ići”, ispričala je za Večernji list Natali Dizdar.

S obzirom na različite muzičke afinitete članova ovog projekta, Natali zvukom izlazi iz svoje sigurne pop-zone, a na pitanje kakav zvuk možemo očekivati od sastava “Beti” i prvog singla koji je objavljen juče, kaže:

“Miks je to finih zvukova i dobre energije, savršene za ljetnje poslijepodne. Teško mi je da tačno odredim odakle je što došlo, a na kraju mislim da i nije važno. Pjesma je u diskoritmu, s pop-formom i energijom rock’n’rolla. Ukratko, spoj svega što volimo”, opisala je Dizdar i istiakla kako je ideja bila da naprave muziku koja je malo drugačija od onoga što rade u svojim matičnim projektima. “Bio je ovo izlet u ono što volimo da slušamo privatno, a neke od pjesama koje pripremamo su na rock’n’roll, a neke su i s prizvukom elektronike”, otkriva ona.

Autor teksta “Slobodna” je frontmen Mayalesa Petar Beluhan, dok režiju spota potpisuje Andrej Korovljev.

Osim što se tokom karantina bavila novim muzičkim projektom, Natali je to vrijeme iskoristila najviše za rješavanje obveza na fakultetu.

“Najviše sam se bavila studiranjem, volontiranjem i završetkom edukacije za gestalt terapeuta. Očekujem da ću izaći na ispit i diplomirati u avgustu”, obećala je Dizdar.

Pandemija koronavirusa na neko je vrijeme sve zaustavila, pa tako i koncertne nastupe, a osim nedostatka nastupa, Natali je teško palo i sljedeće:

“Najgori mi je zapravo bio taj trenutak prekidanja životne spontanosti. Većina je koncerata za ovu godinu otkazana i to je još jedan faktor realnosti s kojim se trenutno snalazim. Iskreno, ne znam kako će se koncerti održavati i kako će ova godina na kraju izgledati za nas koji živimo isključivo od muzike. Vrijeme je izazovno, treba zadržati pozitivan stav i otvorenu perspektivu”, poručila je ona.

Bonus video: