Budvanin frontmen beogradskog benda

“Ime benda je filozofska tema koja je proizvod pojave Maneove slike 1864. kada je odbijena na izložbi Salona u Parizu"
153 pregleda 5 komentar(a)
Grandž i impresionizam
Grandž i impresionizam
Ažurirano: 09.02.2018. 18:46h

Budvanin Branko Žerajić našao se na mjestu frontmena beogradske grupe Doručak na travi, finalista Bunt Rok festivala koji su nedavno objavili i četiri numere sa njihovog EP prvijenca. Uz njega bend čine Rade Guberinić (basista), Luka Pavlović (bubnjar) i Nemanja Vučinić (gitara), a kao što se iz imena grupe može zaključiti, posebno su inspirisani impresionističkim pokretom u umjetnosti.

“Ime benda je filozofska tema koja je proizvod pojave Maneove slike 1864. kada je odbijena na izložbi Salona u Parizu. Nakon toga, zbog nje je sam car Napoleon III dozviolio da se napravi izložba odbijenih radova i tako je započela era impresionizma”, objašnjava Žerajić.

On ističe da se u zvuku njegovog benda mogu čuti uticaji raznih bendova: od Metallice i Alice in Chainsa, preko RATM-a do Block Outa i EKV-a, ali da je na kraju to uvijek Doručak na travi. Teme tekstova opisuje kao socijalno angažovane i ljubavne. Najbitnije je da slušalac doživi našu muziku na svoj način, što će reći da se vraćamo na impresionizam i slobodu kao najvažniju temu o kojoj takođe pjevamo. Pjesme su inspirisane svakodnevnim životom i realnosti kojoj pripadamo”, pojasnio je pjevač i gitarista.

Kada je u pitanju debi EP, Žerajić kaže da su trenutno u pregovorima oko izdavanja, a u procesu realizacije je i prvi spot. Na Bandcamp stranici beogradskog sastava za sada se mogu čuti četiri pjesme.

Dešavalo se da crnogorski muzičari pjevaju na kavici, ali pjevač Doručka nije pravio ovakve kompromise mada živi i svira u Srbiji. Objasnio je i zašto.

“Za mene je govor dio bića kao što su to srce ili glava. Ne bi meni bilo teško da pričam na ekavici, ikavici ili štokavici ukoliko me ti ljudi ne bi razumjeli. Kaže se da čovjek više vrijedi što više jezika zna, pa ako neko ne razumije ijekavicu neka je nauči i tako postane vredniji”, ističe Žerajić.

Bonus video: