U 103. GODINI

Preminula legendarna pjevačica Vera Lin

Bila najpoznatija po tome što je zabavljala vojnike tokom Drugog svjetskog rata podižući im moral

2517 pregleda 1 komentar(a)
Vera Lin, Foto: AP
Vera Lin, Foto: AP

Britanska pjevačica Vera Lin umrla je u 103. godini života. Njena porodica je objavila saopštenje u kom navode svoju duboku tugu potvrdivši da je ova pjevačica, jedna od najomiljenijih zabavljačica Velike Britanije, preminula juče ujutru.

Lin, koja je živjela u Ditčlingu u Engleskoj, umrla je u četvrtak “okružena njenom bliskom porodicom”, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici dobrotvorne organizacije.

“Iako je moja majka bila usko povezana s drugim dobrotvornim organizacijama, i onima koje podržavaju veterane, dječja dobrotvorna organizacija Dame Vera Lin uvijek je držala vrlo posebno mjesto u njenom srcu - djeca su je voljela koliko je voljela i ona njih i ja sam izuzetno ponosna na to što je napravila za živote toliko porodica”, rekla je njena kćerka Virdžinija Luis Džons.

Pjevačica je bila poznata po izvođenju pjesama “White Cliffs Of Dover“, “There’ll Always Be An England“, i “I’ll Be Seeing You”, dok je tokom Drugog svjetskog rata zabavljala trupe u obilascima koji su jačali moral. Ranije ove godine, uoči 75. godišnjice Dana pobjede, odnosno Dana Evrope, Dama Vera je govorila o “hrabrim momcima i onoga što su žrtvovali za Englesku”.

Kraljica se osvrnula na naziv jedne od najomiljenijih pjesama ratne Dame Vere kada je tokom uvođenja mjera usljed pandemije rekla zemlji, razdvojenoj od porodica i prijatelja: “Srešćemo se ponovo.”

Dama Vera bila je poznata i po tome što je pjevala pjesme “Wishing” i “If Only I Had Wings”, kako bi pomogla u dizanju britanskog duha tokom vazdušnog napada nacističke Njemačke na Veliku Britaniju.

“Moje pjesme su podsjećale momke na ono za šta se stvarno bore. Dragocjene stvari, a ne ideologije i teorije”, rekla je jednom prilikom. Bila je i prva engleska pjevačica koja se našla na prvom mjestu američkih muzičkih lista, a njene pjesme nerijetko su se pojavljivale u filmovima kao i u nekoliko video igara.