Alimanović naslovnu numeru posvetio kćerki

Album “Lejla”, bosanskohercegovački umjetnici snimili su u junu 2018. godine, zajedno s nekim od najznačajnijih muzičara savremene njujorške i globalne jazz scene

1156 pregleda 1 komentar(a)
Sinan Alimanović, Foto: Chris Drukker
Sinan Alimanović, Foto: Chris Drukker

Bosanskohercegovački pijanista, orguljaš, kompozitor, dirigent i aranžer Sinan Alimanović sa svojim International bendom objaviće novi album pod nazivom “Lejla”, pod etiketom izdavačke kuće “Miles High Records” iz Njujorka.

Riječ je o rafiniranoj izdavačkoj kući jazz muzike, u vlasništvu multi-instrumentaliste, kompozitora i profesora na “The Julliard School”, Marka Šermana, autora koji je ostvario saradnje s nekim od najbitnijih umjetnika 20. i 21. vijeka kao što su Leonard Bernstein, Lajza Mineli, Toni Benet, Majkl Breker, Vinton Marsalis…

Naime, višestruko nagrađivani pijanista Alimanović, potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom “Miles High Records” početkom godine, te će novi nosač zvuka biti objavljen za svjetsku javnost u septembru 2020. godine. Album “Lejla”, bosanskohercegovački umjetnici snimili su u junu 2018. godine, zajedno s nekim od najznačajnijih muzičara savremene njujorške i globalne jazz scene.

Album je snimio dvostruki dobitnik nagrade Gremi Kris Sulit, u studiju Trading 8s Recording Studio. Osim Alimanovića učesnici u projektu su Harvie S (SAD), Viktor Levis (SAD), Lejla Alimanović (BiH), Džed Levi (SAD), Adam Klem (SLO). Mix i master albuma su, takođe, završeni u Njujorku.

Novi album, bh. jazz ambasadora Sinana Alimanovića, nosi naziv po kompoziciji “Lejla”, nastaloj za vrijeme rata, 1992. godine u Sarajevu, a koju je Alimanović posvetio kćerki, Lejli Alimanović.

S obzirom da je putovanje kompozicije “Lejla” bilo iznenađujuće dugo, da je doživjela svoju premijeru tek 2010. godine u izvedbi Sarajevske filharmonije i gostujućih solista, te da je 2013. godine na takmičenju Made in New York Jazz Competition ovo djelo izabrano među pet najboljih jazz kompozicija svijeta, Alimanović je odlučio da kompoziciju “Lejla” snimi i u malom sastavu.

Povodom realizacije novog albuma Sinan Alimanović International benda, vlasnik izdavačke kuće, Mark Šerman, izjavio je da album “Lejla” zaista izražava Alimanovićev pravi glas kao pijaniste i kompozitora.

Sinan Alimanović muzičku karijeru započeo je sa mnogim rock - jazz, jazz sastavima i velikim orkestrima nastupajući širom bivše Jugoslavije, a jedno vrijeme bio je član “Indexa”.

Bonus video: