Koncert sestara na harfi i klarinetu

Ova dva instrumenta se dopunjuju na jedinstven način, kao i Milica i Milena Kankaraš koje će večeras nastupiti u muzičkoj kapeli na Kruševcu

2195 pregleda 0 komentar(a)
Milena i Milica Kankaraš, Foto: Privatna arhiva
Milena i Milica Kankaraš, Foto: Privatna arhiva

Koncert sestara Kankaraš - Milice (harfa) i Milene (klarinet) biće upriličen danas u Podgorici, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, a mlade muzičarke će u 20 časova nastupiti u muzičkoj kapeli na Kruševcu.

“Izvešćemo kompozicije čuvenog britanskog kompozitora Pola Luisa (Paul Lewis) u aranžmanu za harfu i klarinet. Koncert ćemo otvoriti kompozicijom ‘Gnossienne br.3’ od Satija. Djela koja ćemo izvesti smo birale zajednički”, poručuju njih dvije za “Vijesti”.

One dodaju i da su djela Pola Luisa koja planiraju da izvedu izdata prije dvije godine kao zbirke harfističkih kompozicija i naglašavaju da “predstavljaju ono najbolje iz njegovog višedecenijskog stvaralaštva u oblasti filmske i televizijske muzike”.

“Tako da publika može očekivati poznate melodije u aranžmanu koji smo mi napravile. U intermecima će biti izvedena djela francuskog kompozitora B. Andrea i italijanskog kompozitora L. Einaudija”, najavljuju uoči koncerta. Na pitanje šta publika može očekivati od večerašnjeg nastupa one usaglašeno odgovaraju da vjeruju da će se osjetiti njihova krvna i muzička povezanost i otkrivaju da su za ovaj koncert pripremile i djela sa keltskom, električnom harfom.

“Uvijek je drugačija i snažnija energija kada nastupaju umjetnici u krvnom srodstvu. Vjerujemo da će muzička kapela na Kruševcu pružiti lijepu akustiku, uz adekvatno ozvučenje. Nas dvije sviramo odmalena i imamo posebnu povezanost kao sestre i muzičarke. Radile smo dua za klarinet i klavir, klarinet i pedalnu harfu, a za ovaj koncert smo pripremile djela sa keltskom, električnom harfom”, najavljuju one za “Vijesti”.

One potvrđuju i da je duo harfa i klarinet veoma rijedak i nestandardan sastav, ali njima to ne predstavlja problem već izazov više, te se međusobno dopunjuju.

“Klarinet je melodijski, duvački instrument, a harfa harmonski, žičani tako da se ova dva instrumenta upotpunjuju na jedinstven način, kao i nas dvije”, kažu sestre.

Uoči koncerta njih dvije poručuju da im je posebno drago što će večerašnji nastup biti upriličen van koncertne dvorane. “Za mlade i djecu je važno da izvan koncertnih dvorana čuju originalnu umjetničku muziku da bi se ostvario neposredniji kontakt izvođača i publike”, zaključuju one.

Prilagođavaju se jedna drugoj

Na pitanje koliko im upravo to što su sestre doprinosi pri saradnji, ali sa druge strane da li je i izazov više, te postoje li neke mane kada su u pitanju dogovori ili probe njih dvije - odgovaraju svaka za sebe, ali su sigurne u to da je “velika sreća i privilegija imati sestru sa kojom možeš zajedno raditi”.

“Prednost je što imamo vrlo sličan ukus za muziku... Najveća poteškoća je što se zbog brojnih obaveza koje obje imamo dugo dogovaramo za termine proba i često ih mijenjamo. Gotovo nikad u isto vrijeme nemamo probe, ali se prilagođavamo jedna drugoj”, priča Milena, a Milica se sa osmijehom nadovezuje: “Povremeno imamo nesuglasice kad privatni problemi iskoče u toku probe, ali sve to prevaziđemo uz smijeh. Velika je sreća i privilegija imati sestru sa kojom možeš raditi zajedno”, zaključuje ona.

"Uvijek je drugačija i snažnija energija kada nastupaju umjetnici u krvnom srodstvu. Vjerujemo da će muzička kapela na Kruševcu pružiti lijepu akustiku, uz adekvatno ozvučenje. Nas dvije sviramo odmalena i imamo posebnu povezanost kao sestre i muzičarke. Radile smo dua za klarinet i klavir, klarinet i pedalnu harfu, a za ovaj koncert smo pripremile djela sa keltskom, električnom harfom”, ističu njih dvije za “Vijesti”.

Bonus video: