Singer of Tales prvi na svjetskoj listi

Album Damira Imamovića izbio na prvu poziciju “Transglobal World Musica”

1630 pregleda 0 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Eric Van Nieuwland
Damir Imamović, Foto: Eric Van Nieuwland

Album bosanskohercegovačkog muzičara Damira Imamovića nazvan “Singer of Tales” objavljen je za londonski Wrasse Records u jeku epidemije virusa COVID-19, međutim i pored pandemije koja ne jenjava izuzetno dobro stoji na top listama svjetske muzike. Nakon niza izvrsnih kritika u britanskoj, njemačkoj, holandskoj i južnoslavenskoj štampi, album “Singer of Tales” već se treći mjesec nalazi u top pet dvije najvažnije top liste albuma iz oblasti svjetske muzike. U julu je izbio na prvo mjesto međunarodne top liste Transglobal World Music.

Transglobal World Music Chart (TWMC) ustanovljena je 2015. godine i okuplja muzičke kritičare, urednike i novinare iz cijelog svijeta koji jednom mjesečno glasaju za svoje omiljene albume objavljene u datom periodu.

Album “Singer of Tales” rezultat je trogodišnjeg rada u kojem je Damir okupio fascinantnu međunarodnu ekipu: američkog kontrabasistu Grega Koena (poznatog iz saradnji sa Tom Veitsom, Džonom Zornom i mnogim drugim umjetnicima...), majstora turske klasične muzike Deriju Turkana (njegovo kemenče obilježilo je albume Kudsi Ergunera, Erkana Oğura i mnogih drugih) i sarajevsku violinisticu Ivanu Đurić (članicu benda Sevdah Taht Damira Imamovića).

Album su producirali kultni londonski producent Džo Bojd (poznat iz saradnji sa Pink Floydom, Nik Drejkom i mnogim drugim) i Andrea Goertler (Saziso). Za april i maj 2020. zakazano je preko dvadeset koncerata Damirovog međunarodnog kvarteta. Turneja je trebalo da uključi londonski Barbican, Brighton festival, briselski Balkan Trafik Festival, festival Klangvokal Dortmund i druge nastupe. Cjelokupna turneja je otkazana zbog pandemije i novi datumi se zakazuju za kraj 2020. kao i za proljeće 2021. godine.

Bonus video: