Đule dobitnik nagrade “Strune od svetla”

Priznanje se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u bluz i rok muzici

1459 pregleda 0 komentar(a)
Đule Van Gogh, Foto: Boris Pejović
Đule Van Gogh, Foto: Boris Pejović

Frontmen sastava Van Gogh, Zvonimir Đukić Đule, dobitnik je nagrade “Strune od svetla” koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u bluz i rok muzici.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio prije šest godina.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsjednik), Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, se pored ostalog kaže da je Zvonimir Đukić Đule kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt.

“Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umijeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocjen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija”, smatra žiri.

Ističu da u prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubjedljivije svjedoči singl iz prošle godine “Emotivno miniran”. Žiri je donio još jednu odluku - da se od ove godine u okviru nagrade “Strune od svetla” uvrsti i priznanje za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi, a dobitnik je Marko Aleksić iz benda “Nemi pesnik”.

Prethodni dobitnici ove nagrade su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Bonus video: