Otvoreni poziv za mlade muzičare

Organizacija Umjetnost džeza-Jazz Art pokrenula regionalni projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra”

2193 pregleda 0 komentar(a)
Balkan Youth Jazz Orchestra, Foto: Promo
Balkan Youth Jazz Orchestra, Foto: Promo

Projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra” koji realizuje nevladina organizacija Umjetnost džeza-Jazz Art iz Podgorice, pozvala je mlade muzičare i muzičarke iz zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije da se prijave za orkestar. Projekat se odvija pod pokroviteljstvom Fonda za Zapadni Balkan, a partneri projekta su Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Muzička akademija, Univerzitet „Goce Delčev“ u Štipu.

“Pravo učešća u projektu imaju mladi muzičari od 18 do 27 godina, a prednost imaju muzičari koji sviraju trubu, tubu, trombon, saksofon (alt, tenor i bariton), klavir, bas (gitara ili kontrabas), bubnjevi, gitara. Takođe se na konkursu mogu prijaviti i mutičari koji sviraju gudačke (violina, viola i violončelo), drvene duvačke (fagot, oboa, flauta, klarinet), kao i hornu, harfu, perkusije, harmoniku i tradicionalne instrumente”, stoji u pozivu za projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra”.

Pri izboru učesnika ocjenjivaće se čitanje nota, kreativna improvizacija, sposobnost za grupno izvođenje muzike.

“Zainteresovani muzičari treba da popune onlajn prijavu. U okviru Prijavnog formulara kandidati su dužni da prilože svoju biografiju i video-snimak, najmanje jedan, najviše tri izvođenja različitih kompozicija po izboru, ne duže od šest minuta, po kompoziciji. Zainteresovani prijave mogu slati do 1. oktobra 2020. godine”, navode u saopštenju.

Kandidati sa preliminarne liste biće pozvani na onlajn audiciju 15 dana od završetka prijavnog konkursa.

Odabrani članovi “Balkan Youth Jazz Orchestra” imaće priliku da se konsultuju i sarađuju s ekspertima partnerskih institucija i pripremaju raznovrstan repertoar, a završnica projekta planirana je u poslednjoj sedmici aprila, kada će se članovi orkestra i njihovi mentori okupiti u Podgorici, gdje će tokom šest dana imati intenzivne pripreme i koncerte kao i jedan nastup na Cetinju.

Koncerti će biti održani u okviru programa Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, a u susret Međunarodnom danu džeza.

Bonus video: