Crnogorski kantautor Dejan Vuletić Solosoul najavio svoj debitantski album

Pjesma “Victorious Setup” može se poslušati na Jutjub servisu.

1635 pregleda 129 reakcija 2 komentar(a)
Vuletić, Foto: Privatna arhiva
Vuletić, Foto: Privatna arhiva

Studio “Stivi”, koji vode članovi rok grupa Parampaščad i Bubnjivi, Stefan Pantović i Ivan Ivanović postao je u posljednje vrijeme centar dešavanja kad je u pitanju domaća alternativna za scena.

Iz ove kuhinje izašao niz šarenolikih izdanja, od roka poput grupe Mikrokozma, pjesama kantautora kao što je Anja Zagorac do repera Big Doa i Simplea, tako da se ispostavlja da ovaj producentski duo stoji iza povećeg dijela aktivne crnogorske scene. Uz to, uvijek željni za saradnju sa mladim talentima, lansiraju i nova imena, a jedno od njih je Solosoul.

U pitanju je pseudonim iza kojeg stoji kantautor iz Kotora Dejan Vuletić koji je objavio svoj prvi singl “Victorious Setup”najavivši tako album prvijenac. Debitantsko izdanje Vuletića, koji je završio Muzičku akademiju na Cetinju i studirao na Univerzitetu u Salcburgu, nosiće naziv “Dream and other all”, a o svom radu muzičar je pričao za “Vijesti” i otkrio da već godinama priprema materijal koji će, počev od pomenutog singla, servirati publici u narednom periodu. I ne samo to, Vuletić je otkrio da već sprema i drugi album, iako još prvi nije ugledao svjetlost dana. Pjesma “Victorious Setup” može se poslušati na Jutjub servisu.

Kako je nastala “Victorious Setup”?

“Victorious Setup” je pjesma koju sam napisao prije tri godine. Nastala je u mojoj maloj sobi u Salcburgu u kojoj nije bilo ničeg sem kreveta i instrumenata. To je pjesma o mladom momku koji razmišlja o propuštenim prilikama. U osjećanju krivice nalazi snage da isprovocira mnoge druge koje dolaze. Melanholično, motivaciona pjesma.

foto: Privatna arhiva

Da li na osnovu nje možemo znati što ubuduće da očekujemo od tebe zvučno i tematski ili će biti i drugačijih formi? Što te najviše inspiriše?

“Dream and other all” je album koji će imati mnogo iznenađenja. Sedamnaest pjesama će biti dovoljno za pokazati nekoliko različitih razmišljanja, muzičkih oblika i žanrova.

Zašto si se odlučio na tekst na engleskom i hoćeš li tako nastaviti ubuduće?

Svoju najbolju muziku sam pisao kada nisam boravio u Crnoj Gori. Inspiracija u vidu drugih zemalja, gradova i kultura je dovela do toga da pišem na engleskom jeziku. Slušajući svoju muziku sam osjetio da je to jezik na kojem moja muzika jednostavno zvuči bolje, međutim na albumu će biti i nekoliko pjesama na našem jeziku.

Ovim singlom najavio svoje debitantsko studijsko izdanje, kad se može očekivati, koliko je materijala spremno?

Album je spreman. Sedamnaest pjesama je spremno za snimanje. Tačan datum objave posljednje pjesme na albumu, koja će poslužiti kao zaključak cijelog projekta, zaista ne znam. Zavisi od mnogo faktora, koji su veći od mene. Ono što znam i mogu da kažem je da mi je u planu da pjesme budu snimane i objavljivane jedna za drugom.

Školovan si muzičar, koliko to pomaže, koliko se držiš naučenih pravila, a koliko si spreman da eksperimentišeš sa nečim novim?

Naravno da pomaže. Poznavanje teorije i terminologije u zamršenom procesu rada i spoznaja onog što želim da dobijem na kraju izuzetno ubrzava stvari. Eksperiment u muzičkom smislu je uvijek prisutan. Pravi pokazatelj toga će biti cijeli album koji pripremam.

foto: Privatna arhiva

Ima li tvoje umjetničko ime Solosoul neko posebno značenje? Da li si do sad nastupao negdje pod tim ili drugim imenom? Zasad nastupaš sam, imaš li želju da okupiš bend?

“Solo soul” je ime jedne od mojih pjesama koje su nastajale u određenom periodu kada je moja muzika postajala bolja, po mojim kriterijumima naravno. Noćima sam slušao muziku koju sam komponovao i razmišljao o novim idejama. Pjesma “Solo soul” je postala moja lična karta u tom periodu. Slušao bih je dok sam radio bilo što. Vozio biciklo, išao na trčanje, kuvao... Vremenom sam toliko zavolio tu pjesmu, zavolio sam to ime. Tada je “Solo soul” postalo Solosoul. Naravno da bih volio da oformim bend. Zapravo, plan mi je da se sakupi bend koji će izvoditi moje pjesme, tako da ako neko želi da svira sa mnom u bendu, neka se slobodno javi, može me naći na društvenim mrežama.

Sljedeća pjesma drugačija i tematski i idejno

Koji ti je sljedeći korak, da li novi singl, kakvi su ti planovi? Kako inače provodiš ove korona dane i koliko je cijela situacija uticala na tebe i tvoj rad?

Sljedeća pjesma će biti objavljena za nekoliko sedmica. Radujem se toj pjesmi jer je drugačija od numere “Victorious Setup” - i tematski i idejno. Smatram da će na taj način ljudi koji budu slušali moju muziku imati novu perpektivu u odnosu na moje stvaralaštvo. Korona je učinila da nam teški dani u našoj Crnoj Gori budu još teži, međutim Zemlja nije prestala da se okreće iako često izgleda kao da jeste. Ako ništa drugo, ovo vrijeme korona krize mi je omogućilo da imam mnogo slobodnog vremena koje sam iskoristio za pisanje muzike i pripremio nekoliko novih pjesama, koje će biti na drugom albumu.

Bonus video: