Spoj veterana i mladih nada domaće scene

U Podgorici rokeri i reperi snimali "live session" filmove za četvrto izdanje festivala Rokumentarni dani

2739 pregleda 114 reakcija 0 komentar(a)
Rokumentarni dani: Nastup Bacilija, Foto: Media Solution Montenegro
Rokumentarni dani: Nastup Bacilija, Foto: Media Solution Montenegro
Ažurirano: 22.07.2020. 18:20h

U ovo doba godine ljubitelji muzike su navikli da se provode na festivalima i raznim drugim događajima na otvorenom, ali je pandemija koronavirusa ovog ljeta to spriječila, izazvaši mjere NKT-a po kojima se zabranjuju muzički nastupi. Zato je prava privilegija za šačicu odabranih ljudi, među kojima je bila i ekipa "Vijesti", bilo prisustvovati snimanju tradicionalnih "live sessiona" u okviru festivala Rokumentarni dani, putem kojih se publici predstavljaju domaći izvođači. Ovoga puta na istom mjestu našli su se lideri alternativne rok scene Autogeni trening, kao i novo ime Solosoul, a prvi put su priliku da se u sklopu ovog projekta predstave imali reperi - opet jedan veteran scene, Nikšićanin Bacili iz NaVamGa kolektiva, te jedan talenat u usponu Big Do iz Podgorice.

U sali Dodest KIC-a "Budo Tomović" napravljena je lijepa, minimalistička scena oko koje su se puni entuzijazma i sa velikom posvećenošću motali ljudi iz studija "Stivi", iz čije kuhinje je izašla velika većina alternativnih izdanja objavljenih u posljednjih godinu dana, koji su organizatorima Rokumentarnih dana pozajmili opremu i bili zaduženi za snimanje zvuka, dok se za vizuelnu stranu priče pobrinuo Media Solution.

Program je počeo ujutro, a prvi je nastupio Ilija Backović Bacili koji je poslije četiri godine pauze u radu konačno obrisao prašinu sa mikrofona. On je nastupio u pratnji Strahinje Kovačevića Bellerophontesa na klavijaturama, dok je za bek vokale bila zadužena hip hop aktivistkinja i reperka Sneža Nikčević.

Rokumentarni dani: Nastup Bacilija
Rokumentarni dani: Nastup Bacilijafoto: Media Solution Montenegro

Bacili je za "Vijesti" kazao da se odazvao na poziv organizatora da učestvuje, ali da je želio da njegov nastup ne bude klasični reperski gdje bi nastupao preko matrice. Tako je došlo do saradnje sa njegovim prijateljem, inače autorom ambijentalne muzike Bellerophontesom, koji iza sebe ima pet albuma dostupnih na Bandcampu, a posljednje izdanje, EP sa četiri trake, objavio je upravo početkom ovog mjeseca.

Bacili je izveo pjesmu "Rima i razlog", koju je ranije napisao da bi na nju Bellerophontes "nakalemio" muziku, te numeru "Dogma" za koju je kazao da je "malo škakljiva i drugačija", njegov pogled na dešavanja kod nas i u svijetu.

"Ovdje nam se često nameće da biramo manje od dva zla, ali uvijek imaš mogućnost da izabereš nijedno. To je moj izbor... Tu sam đe sam, a ne odakle sam", ističe nikšićki reper.

S obzirom da se saradnja sa Bellerophontesom ispostavila tako plodnom, njih dvojica su odlučili da do kraja godine snime i objave zajednički EP.

Jedan od najupečatljivijih momenata cijelog dana bila je treća pjesma koju je Bacili izveo, pod nazivom "Drži me".

"Radi se o mom odnosu sa majkom koja je preminula dok sam bio na brodu i nisam bio tu da budem uz nju, ali kao što se može čuti, ni u jednom momentu se ne navodi direktno taj odnos, pjesma je malo šira da može svako da se pronađe u njoj ko je imao iskustva sa gubitkom nekoga bliskog, koga voli", objasnio je Backović, koji kaže da je i pored tog što nije bio kreativno aktivan pažljivo pratio domaću rep scenu, ocijenivši da je, apsurdno, repera više, a nastupa manje nego ikad.

Na bini se nakon Bacilija našao kantautor Dejan Vuletić Solosoul koji se nedavno publici predstavio svojim prvim singlom "Victorious Setup", kojim je najavio debi album "Dream and other all". Uz pomenutu numeru, za koju je kazao da je njegova najpozitivnija, sa motivacionom porukom, on je izveo i pjesme "Wish" i "Happy Ending Love" koje uglavnom karakteriše atmosfera klasik i soft roka 80-ih uz mrvu amerikane.

'Happy Ending Love' priča o raznim temama, ponajviše o bivšim drugovima i ljubavima. Svaka strofa je nezavisna i govori o momentu mog života u kojem je nastala, dok sam živio i studirao u Salcburgu. 'Wish' je moja najnovija pjesma, nastala prije 3-4 mjeseca i htio sam što prije da je podijelim sa ljudima i da je zasviram sa nekim, jer mislim da je to moja najbolja pjesma do sad", kazao je Vuletić

Na kraju snimanja u sali su se pojavile glavne zvijezde, članovi Autogenog treninga koji su u akustičnoj verziji odsvirali pjesme sa svog aktuelnog albuma "Spasi se sam". Frontmen Dino Kapetanović kaže da je zadovoljan prijemom izdanja.

"Starija ekipa je uglavnom obratila pažnju na album, kao i ekipa tu do nekih 25 godina, ali ne vidim fidbek od mlađeg naraštaja... Elektronika sad brije, kao i braća reperi, klinci se furaju na to kao mi nekad na rokenrol. Što je super, jer imamo mnogo dobrih repera", istakao je podgorički roker.

I njegov bend jedno vrijeme nije bio aktivan jer su njegovi članovi zarađivali za hljeb van granica Crne Gore. Kapetanović kaže da mu pandemija koronavirusa nije bitno uticala na svakodnevnicu, ali da mu je žao što je onemogućila njegovom bendu da organizuje regionalnu turneju.

"Planiramo akustični koncert kad za to bude prilike, ovo je na neki način uvod u to. Radimo i na novom albumu", najavio je on.

Rokumentarni dani: Nastup Bacilija
Rokumentarni dani: Nastup Bacilijafoto: Media Solution Montenegro

Rokumentarni dani vjerovatno onlajn u septembru

Kako su otkrili organizatori Rokumentarnih dana, snimanje "live sessiona" trebalo je da bude gotovo još u martu. U februaru je snimljena "prva tura" muzičara: bendovi Yonnic, Emily Rose, kantautorka Anja Zagorac i reper Big Do. Međutim, kao i mnogima, koronavirus im je pokvario planove, pa su tek sad realizovali ostatak programa.

Kad i kako će se održati Rokumentarni dani još nije izvjesno, mada sve naginje ka tome da će četvrto izdanje festivala ići onlajn.

"Teško je predvidjeti kako će se odvijati situacija, pa to stavlja dodatni teret na organizacioni dio. Bilo bi nam žao da ne uspijemo da to što želimo pustimo u nekom prostoru gdje će biti publika i svi ovi izvođači. Zamisao je bila ove godine da imamo projekcije u Nikšiću, Podgorici i Mojkovcu, ali ćemo morati da idemo onlajn vjerovatno, tako što ćemo na našem sajtu puštati dokumentarne filmove nekoliko dana, a jedan dan bi bio posvećen ovim koncertnim filmovima. Napravili bi i neku interakciju, da malo uključimo i publiku da nekako učestvuje u svemu tome", kazao je ispred organizacije Bojan Tešić i dodao da će se festival najvjerovatnije održati u septembru.

Bonus video: