PROMOVISAN NOVI SPOT

Radunović: Tekst iz devedesetih još opisuje našu svakodnevicu

Frontmen “Perpera” rekao da će biti zadovoljan ako poruka “Slobode” dopre do bar jednog čovjeka
1292 pregleda 1 komentar(a)
Perper, Foto: Filip Roganović
Perper, Foto: Filip Roganović

Najpopularniji crnogorski pop rok bend - “Perper” prezentovao je publici spot za numeru “Sloboda”. Za ovu pjesmu tekst je napisan 90-ih godina prošlog vijeka, a snimljena je za potrebe prošlog albuma “Iz dana u dan” koji je sastav objavio 2003.

Frontmen benda Nikola Radunović nije krio činjenicu da je u pitanju jedan od njegovim omiljenih tekstova iz više od 25 godina duge karijere “Perpera”.

“To je stari tekst, za ovu priliku promijenjen je njegov mali dio. Pjesma je ponovo izmiksana i sa tim minimalnim izmjenama opet je dobila aktuelnost. Možda ne dijele svi utisak kao ja, ali zaista je jedan od omiljenih Zekovih (Momčilo Zeković) tekstova. Tada mi je donio hrpu tekstova, a ja sam odmah izdvojio ‘Slobodu’ i napravio muziku za te stihove. Nakon objavljivanja albuma dugo smo tu stvar svirali i uživali”, prisjeća se Radunović.

“Tada smo pjevali ‘prođe zadnja godina vijeka onog ludoga’, a sad pjevamo ‘prođe još jedna godina vijeka ovog...’ i stvarno kad čovjek pogleda radi se o tekstu koji je nevjerovatno aktuelan, pogotovo za ove crnogorske prilike koje su na dnevno-političkoj osnovi svakodnevno užasne”, dodaje Radunović.

Za spot je bila zadužena produkcija “Bubulj”, a muzičar otkriva da je ideja bila da video objave još ljetos.

“Zbog raznih tehničkih stvari i snimanja koje se odužilo, sad je tek završena montaža. Iako se pojavljuje sad, mislim i da se snimi za sto godina da bi opet ova pjesma bila aktuelna”, kaže Radunović.

Ovo je jedna od rijetkih društveno-angažovanih pjesama grupe “Perper”, a sagovornik “Vijesti” smatra da ako “dopre makar do jednog čovjeka, onda ovakvi projekti imaju smisla”.

“Ne vjerujem da može nešto globalno da se desi. Prošlo je vrijeme kada su Bob Dilan i ekipa svojim tekstovima mijenjali svijest i kompletne generacije. Danas živimo u poluhibridnom vremenu gdje se stvari dešavaju na potpuno nenormalan način, poluvirtuelno, poluvještački, poluplastično”, ističe muzičar.

Posljednji album “Tragovi” bend je objavio krajem 2008, dok je 2015. izašao singl “Niz tvoja leđa”. Bend uveliko radi na novim pjesmama.

“Imamo desetak pjesama koje su u fazi razrade za snimanje. Mislili smo da će se to desiti ranije, ali životne okolnosti su nam nametnule da podijelimo prioritete. Nijesmo neko ko je stalno u medijima i stalno svira. Živimo od drugih poslova, a muzikom se bavimo i zato i trajemo skoro 30 godina, bez posebnog interesa i lijepo nam je. Nalazimo se, imamo probe, družimo se, nastupamo kad za to ima zgodna prilika. Snimanje zahtijeva proces stalne prisutnosti, upravo smo se zbog načina na koji sada funkcionišemo dogovarali da to napravimo. Posljednje ploče smo snimali tako što smo se odvojili jedno vrijeme od familija i svakoga, odvojimo se i sviramo po čitav dan dok pjesme ne zazvuče kako mislimo da treba. Vjerovatno ćemo nešto slično morati da radimo i sad”, kaže Radunović, ističući da će najprije objavljivati singlove.

“Nadam se da će već ove godine biti nekoliko novih pjesama. No, ambijent u kojem se trenutno dešava muzika u regionu je vrlo čudan. Često se pitamo ima li smisla uložiti toliki trud i napor da izbaci čovjek pjesmu. Međutim, upravo od publike dobijamo stalno poruke podrške i kažu kako su željni novih pjesama i da nas vole, što nam znači”, zaključio je Radunović.