Kriza bi mogla biti plodno tlo za muziku

Dobbla Galiot objavljivanjem pjesme “Potpis i posveta” zaokružio mikstejp “Pucanj u nebo”

3568 pregleda 75 reakcija 5 komentar(a)
Vladimir Kustudija Dobbla, Foto: Privatna arhiva
Vladimir Kustudija Dobbla, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.07.2020. 14:31h

Budvanski reper Dobbla Galiot objavio je novu numeru pod nazivom “Potpis i posveta” kojom je zaokružio aktuelno izdanje, EP mikstejp “Pucanj u nebo”.

Objavljujući singlove sukcesivno, jedan po jedan u posljednjih godinu dana, počevši od numere koja nosi naziv izdanja Vladimir Kustudija, kako glasi pravo ime repera, počastio je publiku sa četiri pjesme od kojih je ekranizovana prošlogodišnja “Moj štand”. Kako je kazao ranije za “Vijesti”, ideja mu je bila da pokaže publici da je “još živ i aktivan”, a sada je uz “Potpis i posvetu” stavio tačku na ovaj projekat.

“Iako je ova pjesma nastala prije svih prehodno objavljenih, odlučio sam da njome završim projekat jer ona zaokružuje cijeli mikstejp kao cijelinu. Ova numera zaokružuje jedan period mog života. Mikstejp se pokazao kao veoma zahvalna forma, jer sam četiri različite pjesme povezao u cjelinu”, objasnio je “Vijestima” reper koji iza sebe već ima debitantski EP “Pješčanik” iz 2015, kao i kompilaciju pjesama budvanskog hip hop kolektiva Radio Katakomba čiji je bio član.

On je ranije kazao da “Pucanj u nebo” služi da prekrati vrijeme dok se čeka njegov premijerni studijski album pod imenom “Prvi pik na draftu” koji je planirao da objavi ove godine, ali kako to često biva s crnogorskim muzičarima, ispostavilo se da će se morati čekati duže. Cijeli mikstejp rađen je pod producentskom palicom Stevana Mandića.

Vladimir Kustudija Dobbla
Vladimir Kustudija Dobblafoto: Privatna arhiva

“Potpis i posveta” dotiče se mnogih tema i karakteriše ga melanholična atmosfera i osjećaj izgubljenosti koji muči mlade u Crnoj Gori, pa tako Dobbla govori o tome kako je “mrtav iznutra” i “repuje za utjehu”, te kako su svi njegovi snovi na “standby”.

“U Crnoj Gori su mnogima snovi na standby, koronavirus je samo razgolitio disfunkcionalnost institucija. Prepušteni smo preživljavanju, muzika dođe kao nužni eskapizam u ovom haosu”, istakao je reper kojeg mnogi smatraju jednim od najtalentovanijih u zemlji.

On je kazao da je zadovoljan kako su prošle pjesme s aktuelnog izdanja, te da je najbolje reakcije izazvala numera “Moj štand”, očekivano budući da je za nju snimljen spot objavljen u oktobru prošle godine. U njoj se Dobbla bavi temom sive ekonomije za vrijeme turističke sezone u Budvi i ističe da socio-ekonomska situacija u Crnoj Gori iziskuje od ljudi da koriste sve dozvoljene ili čak i ilegalne stvari kako bi osigurali egzistenciju. Zbog pandemije koronavirusa to je ovog ljeta teže nego ikad.

“Sezone maltene da i nema, turizam je skoro krahirao. Cijela ta socio-ekonomsko-politička situacija bi mogla da bude plodno tlo za muziku, ali i za još dodatnog raslojavanja”, ocijenio je reper.

Kriza, međutim, nije ugasila kreativnost, naprotiv, neki su muzičari aktivniji nego ikada, a to posebno važi za repere. Domaća scena nikad nije bila življa, pojavio se talas novih izvođača, a Dobbla kaže da ga raduje što je crnogorski rep u velikom zamahu.

“Nadam se da će to mene i ostale kolege uvesti na velika vrata prema festivalima i sponzorima. Ovaj žanr je postao sveprisutan u muzičkoj industriji, ali su i tehnologije i oprema nikad dostupnije. Sve je to uticalo da rep u Crnoj Gori bude jači nego ikad”, zaključio je budvanski reper.

Bonus video: