Muzika u mom domu neće stati, bez obzira na sve

DJ Mono o prvom singlu projekta Soul3000, “Home Vibin” DJ sesijama i etiketi Beats Per Montenegro

3823 pregleda 66 reakcija 1 komentar(a)
Nikola Rajović Mono, Foto: Privatna arhiva
Nikola Rajović Mono, Foto: Privatna arhiva

Nikola Rajović, svojevrsni kum crnogorskog hip hopa, publici poznatiji pod pseudonimom DJ Mono, prošle godine je nakon dvije decenije rada okončao pionirsku, najdugovječniju i, za domaći rep, najznačajniju radio emisiju “The Coming”, ali to nije značilo i da definitivno prestaje da se bavi muzikom i odlazi u penziju. DJ, producent i pasionirani kolekcionar ploča zapravo je u posljednje vrijeme bio veoma aktivan, pa je pokrenuo etiketu Beats Per Montenegro na kojoj je najpoznatija crnogorska rep grupa Who See objavila posljednji singl “Amo popit po pivo”, pokrenuo karantinski serijal nastupa DJ-eva pod nazivom “Home Vibin” i publici predstavio svoj novi muzički projekat Soul3000 na kojem radi s Hamidom Nišićem Soulastikom. Njih dvojica su nedavno lansirali prvi singl “Stihija”, saradnju sa Stefanom Pantovićem Stegom, frontmenom rok benda Parampaščad, čiju pjesmu “Pas odlazi u raj” su remiksovali. Ova numera može se čuti na YouTube servisu na kanalu Beats Per Montenegro. Na istom mjestu se mogu čuti (i vidjeti) Monovi, te nastupi gostiju kao što su DJ Maraku, Peđa Radović i Selektor Deda u okviru “Home Vibina” projekta. O svemu tome, kao i daljim planovima Mono je pričao za “Vijesti”.

Kako je nastao projekat Soul3000, je li “Stihija” samo najava nekih budućih radova, kuva li se što još u toj kuhinji, imate li neko izdanje u planu? Zašto ste odlučili da remiksujete ovu Steginu numeru, što vas je privuklo tome i inspirisalo?

Kao i većina projekata na kojima u posljednje vrijeme radim, i Soul 3000 je, na neki način, materijalizacija zaostavštine “The Coming” radio emisije. To je neka zajednička tačka iz prošlosti za Hamida Nišića i mene, a kad pričamo o “Stihiji”, i za Stefana takođe. Soul 3000 je nastao iz potrebe za stvaranjem modernoga soula, bilo da je u pitanju kombinacija s urbanim ili elektronskim zvukom. Pored nas dvojice, u projekat će biti uključeno još kreativaca, koje ćemo predstavljati kako zajednički radovi budu objavljivani. Konstantno se radi na novim idejama, razvijaju se i kad budu spremne za svijet, spakovaćemo ih i pustiti. Nemamo unaprijed zacrtano sredstvo i način putovanja i ciljnu tačku, i to ovu avanturu čini još uzbudljivijom. Ove godine je nezahvalno bilo što planirati, jer nije jasno što su nam globalni paklenici spremili. Mi smo neđe bili opsjednuti nekim stihovima Stefanove pjesme. Postoji momenat kada ti se stihovi ili melodije vrte u glavi na “loop” i kada iz tog kruga izađeš tako što kreiraš sopstvenu verziju. Razbiješ krug stvaranjem novog.

Možeš li detaljnije da uputiš publiku u Beats Per Montenegro, što je to, što sve podrazumijeva, što će se sve naći pod tom etiketom, jeste li raspoloženi za saradnju s drugima, ko i kako može kontaktirati s vama?

Kockice se polako, ali sigurno slažu, ide se korak po korak. Najbolji primjer djelovanja je izvršna produkcija urađena za song “Amo popit po pivo”, koji je osnova ovogodišnje kampanje Nikšićkog piva. Od muzičke supervizije, vođenja pregovora s klijentom u ime izvođača do ostalih detaljnih radnji koje spadaju pod pojam izvršne produkcije, to je dio misije koju želim za BPM, da se stvore prilike i relaksira kreativa. Spoj Nikšićkog i Who See klape je nešto tako prirodno, ali se dešava tek u 2020. godini. Veoma mi je drago što sam dio ove priče, jer ova ideja dominacije potiče još iz “The Coming” dana. Takođe, potpuni uticaj na naše podneblje jedne domaće, urbane, hip hop pjesme u ovako velikoj kampanji će tek da se vidi u danima koji dolaze. BPM je otvoren za sve, ali zbog limitiranog kapaciteta, nisam u prilici da doprinesem svakom projektu. Ono što slijedi u bliskoj budućnosti je izdanje novog Who See albuma za Crnu Goru i širenje Soul3000 priče, a tu je i kompilacija domaćih producenata na kojoj se već neko vrijeme radi. Nadam se da je ovo plan za narednu godinu. Mada, radije preferiram da o projektima pričam “post-festum”.

Nikola Rajović Mono sa Who See klapom
Nikola Rajović Mono sa Who See klapomfoto: Privatna arhiva

Kako je inače ova kriza s koronavirusom uticala na tvoju svakodnevicu i tvoj rad?

Ovo ljeto definitivno nije ovako planirano. Pošto, na više nivoa, radim s Who See klapom, naš kompletni raspored nastupa za ovo ljeto, pa čak i za ovu godinu je izbrisan. Peti album je trebalo da bude vanka i dogovoreno je 40-ak regionalnih, uglavnom festivalskih, nastupa tokom ljeta. U svemu ovome smo izdavanje albuma pauzirali do daljeg, a većinu nastupa prebacili za sljedeću godinu. Pored toga, moji DJ nastupi, što lokalno, što regionalno su otkazani i odgođeni. Projekti “Home Vibin” i Soul3000 su nešto što me pored moje porodice održalo “zdravim u glavu” koliko se to uopšte može u ovom vremenu.

Jesi li zadovoljan prijemom “Home Vibin” sesija i hoće li se one nastaviti, kakvi su dalji planovi, možeš li najaviti neke sljedeće goste?

“Home Vibin” je konstanta u mom domu, muzika ne staje kod nas u domu i mislim da ne bi trebalo da staje uopšte, bez obzira čime smo okruženi. Ovoj fazi projekta se bliži kraj, postoji želja da sljedeća faza bude bolja u video produkcijskom smislu ili da projekat bude regionalan ili čak i internacionalan, možda i sve ovo zajedno. Kapacitet i znanje postoje, zavisi od nekih drugih elemenata, pa bih ostavio to otvorenim. Prijemom ove faze sam zadovoljan, teško je u ovome vremenu naći motivaciju da se stvara, a isto tako i da se isprati sve što nam može biti zanimljivo.

Bonus video: