Iskustva sa kruzera pretočio u prvu pjesmu

Novo ime crnogorske rep scene, G Bane objavio debitantski singl kojim je najavio EP

3587 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Nikola G Bane Banović, Foto: Privatna arhiva
Nikola G Bane Banović, Foto: Privatna arhiva

Novi talas crnogorskog repa nastavlja da jača i širi se, nova imena se pojavljuju na sve strane, a jedno od njih je G Bane koji je debitovao pjesmom na engleskom, što je prava rijetkost na našim prostorima, te ne krije da ima visoke ambicije.

Nikola Banović, koji stoji iza pseudonima G Bane, objavio je prvi “Lotta” koji se može čuti na YouTube servisu, a “Vijestima” je kazao da je u ovoj pjesmi prenio svoja iskustva njegovog prvog i do sad jedinog rada na kruzeru, osam mjeseci za kompaniju “Carnival Crues Lines”.

“Bio je to put pun novih životnih iskustava i doživljaja koje ću pamtiti do kraja života, pa sam zato odlučio da ga pretvorim u pjesmu u novembru prošle godine”, kazao je reper iz Budve.

Dok je kod rok bendova to nešto češće, reperi se na ovim prostorima rijetko odlučuju da se izraze na engleskom jeziku, a i kad to urade obično su u pitanju izleti u vidu jedne ili par pjesama. G Bane je odlučio da to bude odlika njegovog izraza i to sa razlogom, a mada nije nikad živio u inostranstvu, ističe da je još od malih nogu gaji ljubav prema stranim jezicima, pogotovo engleskom. Kad se na to doda da je radio i kao profesor engleskog u jednoj privatnoj školi, za taj jezik reper kaže da mu je kao drugi engleski. “Odlučio sam i da se ne probijam samo na domaću, već i američku, svjetsku scenu, s obzirom da današnje striming platforme i sam Internet to omogućavaju”, ambiciozan je Banović.

Tako će njegov debitantski EP “Switching Lanes” biti cijeli na engleskom, a “Lotta” služi kao najava, otkrio je reper koji je kazao da je u hip hop zaljubljen od 2004. kada je prvi put čuo Gruov album “Vetrenjače”.

“Ta energija, flou, način korišćenja glasa, perkusije i iznošenje stavova, ideja, životnih iskustava kroz muziku me je odmah zaintrigirala. I danas svaku pjesmu sa tog albuma znam napamet. Krajem iste godine kad mi je došlla u posjetu drugarica iz Švajcarske, pustila mi je od Eminema ‘Lose Yourself’. Meni je to kao prosječnom balkanskom djetetu, koje je tad imalo ‘dial up’ Internet i skoro nikakav pristup informacijama iz svijeta. U tom momentu znao sam da ću raditi isto što i on. Iako skoro ništa nisam razumio, osjetu sam tu energiju i vremenom se sve više zaljubljivao u hip hop kulturu.Takođe sam znao od starta da ću raditi na engleskom, ništa do sad nisam objavljivao jer sam ga usavršavao, a pored toga, kao što svi znamo, Balkanci su ljudi koji će radije osuditi, nego podržati nešto novo, tako da je i ta anksioznost od osude igrala određenu ulogu”, objasnio je G Bane.

Bonus video: