Koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku

Premijerno će biti izvedena i kompozicija “Trag velikana” Slobodanke Bobane Dabović Đurić, koju je napisala povodom 250 godina od Betovenove smrti

2052 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Foto: Privatna arhiva
Učesnici Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Foto: Privatna arhiva

Završni koncerti Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, koji je počeo 30. jula u organizaciji Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", biće upriličenI danas na Ivanovim koritima u Rekreativno-edukativnom centru “Lovćen” u 20 časova i sjutra u Podgorici u dvorištu galerije “Risto Stijović” u isto vrijeme. Zbog poznate epidemiološke situacije broj publike je ograničen, u skladu sa naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, ali će svi zainteresovani snimke sa koncerata moći da pogledaju na Jutjub kanalu i sajtu Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Na ovogodišnjem kampu, koji se organizuje deveti put zaredom, boravilo je više od trideset muzičara, polaznika i mentora, koji su intenzivno pripremali bogat repertoar u kojem najviše udjela imaju djela kamerne muzike Ludviga van Betovena zbog obilježavanja 250 godina od njegove smrti.

Tim povodom je i mlada crnogorska kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić, specijalno za kamp, napisala muzičko djelo posvećeno Betovenovoj godišnjici pod nazivom “Trag velikana”, za dva violončela i klavir. Njeno djelo će na završnim koncertima premijerno izvesti polaznici i mentori kampa, a pored Betovena na repertoaru je i muzika Johana Sebastijana Baha, Đovanija Batista Pergolezija, Georga Fridriha Hendla, Franca Doplera, Cezara Franka, Sergeja Prokofjeva, Georga Filipa Telemana, Riharda Vagnera, Volfganga Amadeusa Mocarta, Đakoma Pučinija, Sergeja Rahmanjinova, Morisa Ravela i Bohoslava Martinua.

"Pridržavajući se preporuka Instituta za javno zdravlje ove godine programski sadržaj Ljetnjeg kampa čini muzika za manje kamerne sastave. Formirano je ukupno 19 ansambala među kojima su duo, trio, kvartet i najveći - septet. Ove godine izostavili smo kamerni orkestar, koji je posljednjih godina imao značajno mjesto u repertoaru projekta. Polaznici kampa su učenici i studenti iz Crne Gore, kao i njemački violista koji je redovni učesnik i prijatelj kampa", istakli su iz KIC-a.

Ovogodišnji saradnici i mentori su: flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović profesorice sa Muzičke akademije na Cetinju, kontrabasistkinja Ana Zvicer, violistkinja Vladislava Drašković, hornistkinja Maša Tulić, violinista Marko Simović, violončelista Dmitrij Prokofjev, klarinetista Damjan Begović i fagotista Gjeorgi Kalajdijev, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ljetnji kamp za kamernu muziku podržali su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture, Francuski institut i njemačka Ambasada u Crnoj Gori, a prijatelji su: Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Turistička organizacija Cetinje, Muzička akademija Cetinje i Nacionalni parkovi Crne Gore, ističu organizatori.

Bonus video: