Preminuo legendarni producent Martin Birč

Birč je bio poznat kao genije za hard rok i radio je sa brojnim kultnim bendovima

2594 pregleda 0 komentar(a)
Birč (u sredini) sa Iron Maidenom, Foto: metal.it
Birč (u sredini) sa Iron Maidenom, Foto: metal.it

Legendarni muzički producent Martin Birč preminuo je u 71. godini.

Birč je bio poznat kao genije za hard rok i radio je sa kultnim bendovima kao što su Iron Maiden, Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, Fleetwod Mac i mnogim drugima.

Nije objavljen uzrok smrti, prenosi Gardijan.

Karijeru je počeo tako što je radio sa bendovima Faces (Rod Stjuart) i Wishbone Ash, a radio je i sa čuvenim gitaristom Džefom Bekom.

Potom je počeo saradnju sa Fleetwod Mac sa kojima je radio na pet albuma, a onda i sa Deep Purple kojima je producirao 11 albuma.

Sredinom sedamdesetih je bio prepoznatljiv po hard rok estetici koja je naginjala ka popu gdje su teške ritam sekcije i gitarske linije bile jasno renderovane.

Počeo je da radi sa bendovima Rainbow, Blue Oyster Cult i Whitesnake, a pomogao je Black Sabbathu da osvježi hevi metal zvuk kada je Ozija Ozborna zamijenio Roni Džejms Dio.

Najčuvenije partnerstvo je ipak bilo sa kultnim hevi metal bendom Iron Maiden sa kojima je ekskluzivno radio u osamdesetim, od njihovog drugog albuma pa sve do desetog i legendarnog Fear of the Dark koji je izdat 1992. a sa kog su tri pjesme bile prve na britanskim top listama.

Nakon tog albuma se naprasno povukao iz muzičke industrije sa svega 42 godine.

Bonus video: