Pjesme su jedan od oblika ljubavi

Slavni roker Nik Kejv otkrio spisak deset njemu omiljenih numera sa ljubavnom tematikom

2724 pregleda 0 komentar(a)
Nik Kejv, Foto: Shutterstock
Nik Kejv, Foto: Shutterstock

Rok ikona Nik Kejv najpoznatiji je po raznolikim pjesmama o ljubavi, od kojih su mnoge postale evergrinovi, a u nedavnom intervjuu je sa javnošću podijelio svojih deset najdražih ljubavnih pjesama svih vremena.

On je u istom razgovoru uz popis svojih omiljenih numera sa tom tematikom odgovorio i na pitanje koja je njegova definicija ljubavi.

“Pitali ste o ljubavi - možda su upravo pjesme jedan od oblika ljubavi. Možda smo ih mi tako zamislili - da su pjesme te koje daju glas ovom čudnom, bezosjećajnom osjećaju koji nas razdire cijelog života. Ne znam. Možda su neke pjesme otjelotvorenje same ljubavi i zato nas tako duboko pokreću i dirnu. Pjesme su jednostavna, direktna, zapaljiva sredstva koja mogu uzrokovati slamanje srca na najsitnije komadiće - nešto što drugi oblici umjetnosti ne mogu da učine sa istom iznenadnom i zastrašujućom preciznošću”, kazao je slavni muzičar.

On je ukratko objasnio i kakve pjesme su se našle na njegovoj listi.

“Ovo je popis deset ljubavnih pjesama koje najviše cijenim - uglavnom, starih, tužnih pjesama, takođe i sentimentalnih, koje su putovale sa mnom sve ove godine, držeći svu kontrolu nad mojim svijetom i nikad ne doživjevši neupijeh u spašavanju mene. Pjesme su samo male neumoljive ljubavne bombe, ali su od strašne važnosti”, istakao je on.

Na njegovom spisku našle su se “To Love Somebody” od Bee Gees, “My Father” Nine Simon, “I Threw It All Away” Boba Dilana, “Comfort You” Van Morisona, “Angel of the Morning” Merili Raš, “Nights In White Satin” The Moody Blues, “Where’s the Playground Susie?” Glen Kembela, “Something On Your Mind” Karen Dalton, “Always on My Mind” Elvisa Preslija i “Superstar” od Carpentersa.

Kejv je sa svojim bendom Bad Seeds u oktobru prošle godine objavio njihov sedamnaesti studijski album “Ghosteen”. U pitanju je prvi dupli album grupe od izdanja “Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus” iz 2004. i finalni dio trilogije albuma koju još čine “Push the Sky Away” iz 2013. i “Skeleton Tree” iz 2016. Ovo izdanje privuklo je veliku pažnju medija jer je nastalo nakon tragične smrti Kejvovog sina Artura 2015, a naišlo je samo na pohvale kritičara.

Bonus video: