Pjesma o ljubavi uprkos svemu: Damir Urban

Simbol pokušaja življenja normalnog života

Damir Urban objavio singl “Nitko osim nas” koji najavljuje album rađen tokom aktuelne pandemije

1717 pregleda 0 komentar(a)
Damir Urban - Foto: Milica Czerny Urban, Foto: Milica Czerny Urban
Damir Urban - Foto: Milica Czerny Urban, Foto: Milica Czerny Urban

Hrvatski muzičar Damir Urban publici je predstavio pjesmu “Nitko osim nas” koja govori o ljubavi koja odolijeva zubu vremena.

U pitanju je prvi Urbanov singl s budućeg albuma homemade snimaka, nastao sticajem okolnosti uzrokovanih situacijom s virusom kovid-19, u promijenjenim i drugačijim uslovima.

„Naime, u situaciji u kojoj je tešto realizovati normalan rad, ubičajena snimanja i aktivnosti benda, kad nam je naložena fizička distanca, skrivanje iza maski, kad nam je ona prirodna ljudskost u međusobnom kontaktu ukinuta, želio sam barem svojim pjesmama i pristupom, onime što ja znam i mogu, biti bliži svojoj publici, svojim ljudima. Upravo zato je ‘Nitko osim nas’ snimljena intimno, u jednoj maloj sobi na Brijunima, uz pomoć nekolicine prijatelja, u malom mobilnom studiju, na gitari, oplemenjena tek svirkom naših saradnika Džonatana Valtona na trubi i Kli Friend na violončelu, čiju je dionicu aranžirao naš prijatelj Davor Rocco. Iako kilometrima daleko pridužio nam se i naš dragi prijatelj Ante Gelo, koji je snimio i napravio aranžman za gudače”, rekao je Damir Urban povodom objave novog singla.

„Iz otvorenih rana zviždi pjesma života” i ta pjesma kreće put srca publike, Urban nas njom grli i tješi:

„‘Nitko osim nas’ je pjesma o ljubavi uprkos svemu, o odnosima koji nas formiraju, o životu kakav zapravo jeste. Na neki je način, osim što je proizašla iz lične potrebe za pokušajem nadvladavanja cijele situacije, pjesma svojim nastankom i svojom realizacijom predstavlja simbol pokušaja življenja normalnog života”, objašnjava muzičar.

Muziku, tekst i miks potpisuje Damir Urban, a režiju spota snimljenog na Brijunima Milica Czerny Urban.

„‘Nitko osim nas’ mi se činila previše intimnom pjesmom da bih video za nju napravila pretenciozno i pompezno i time naštetila atmosferi i slikama koje pjesma daje. Odlučila sam da snimim Damira što jednostavnije i prirodnije, poigrati se svjetlom u cik zore i sumrakom kako bih zadržala tu toplinu i utisak bliskosti. Željela sam da video prati utisak koji odaje pjesma, da bude pitom i životan, ali da vizualno ne bude preslikana muzika. Moram priznati da je bilo poprilično izazovno s obzirom na to da smo sve snimali sami, a da su mi ‘asistirala’ djeca. No, to su izazovi, ali i ljepota života o čemu pjesma zapravo i govori”, opisala je Milica proces snimanja ovog intimnog spota.