Svaki dan je borba, samo je lakše kad si slobodan čovjek

Frontmen srpskog rok sastava "Baobab", Mišo Petrović, i ranije je, pričajući za “Vijesti”, govorio o svojoj zaljubljenosti u ljepote crnogorskog primorja, što je zabilježio na pjesmi “U zalivu Boke” koja se našla na ovom izdanju

2547 pregleda 79 reakcija 0 komentar(a)
Aktuelni album našao se na mnogim top listama: Baobab, Foto: Facebook
Aktuelni album našao se na mnogim top listama: Baobab, Foto: Facebook

Srpski rok sastav Baobab postoji još od 1993. i do sredine 2010-ih je objavio dva studijska albuma, ali je ostao poznat samo užem krugu ljudi, čemu je možda kumovalo i to što grupa dolazi iz omalenog Arilja. No, kako je bend vremenom napredovao, a i internet i tehnologije, to mu je omogućilo da pokaže svoje kvalitete široj publici. Na red je 2017. došao njihov treći album, neambiciozno objavljen dok je bend još životario i dok su, prema riječima frontmena Miša Petrovića još životarili razmišljajući ima li poente baviti se rokenrolom. Ali želja za stvaranjem bila je jača od materijalističkih argumenata i dobro je što je tako jer je tadašnje “Naše vreme” skrenulo pažnju na Baobab širom regiona i našlo se na brojnim relevantnim top listama. Jedan od rezultata toga bio je i poziv da grupa nastupi na SeaRock festivalu u Kotoru i MORŽ-u u Herceg Novom gdje se predstavila crnogorskoj publici i tu stekla nove fanove.

Sad kad su stvorili kritičnu masu željnu njihove muzike, mnogi su s nestrpljenjem očekivali što sljedeće Baobab ima da im ponudi. I novi materijal konačno je stigao u vidu EP-a simboličnog naziva “Sloboda neće sama doći”, koji je objavljen pod etiketom Pop Depresije i ranije najavljen s tri singla. Frontmen Petrović i ranije je, pričajući za “Vijesti”, govorio o svojoj zaljubljenosti u ljepote crnogorskog primorja, što je zabilježio na pjesmi “U zalivu Boke” koja se našla na ovom izdanju. Ostale pjesme, koje mnogi porede stilski s djelima Boba Dilana, Nila Janga i grupe Wilco, inspirisane su ljubavlju, prijateljstvom i naravno slobodom, a mogu se čuti na YouTube kanalu i svim digitalnim platformama. O svemu tome Petrović je pričao za “Vijesti”.

Kad i kako je nastajao novi EP, kakav je bio proces rada, koje su bile ideje vodilje?

Snimali smo u dva odvojena sešna. Prvi u aprilu prošle godine i drugi u maju ove. Osnovna ideja je bila da snimimo album, međutim planovi su jedno... U aprilu smo snimili “Sada sam u redu”, “Na ostrvu” i “Sloboda neće sama doći” i na tim pjesmama je učestvovao cijeli bend. Te pjesme vjerno predstavljaju to što je Baobab danas. “Ti me nećeš” i “U zalivu Boke” sam snimio uživo u studiju uz pomoć našeg producenta koji je snimio klavir. Mislili smo da im taj minimalizam najbolje odgovara.

Šta označava naziv EP-a, da li je to poziv da se izborimo za svoje slobode, fali li nam toga - da se više damo toj borbi?

Ta pjesma “Sloboda neće sama doći” (koja je i ekranizovana - prim. aut.) je dala ime i cijelom albumu i na neki način najbolje predstavila zvuk ove postave uz njen logičan nastavak, kratki instrumental “Na ostrvu”. Svaka faza benda za sve ove godine ima po neku pjesmu koja definiše taj period, ove dvije su to što smo mi danas. Ta pjesma je o osvajanju lične slobode… Mislim da mi na Balkanu nismo ni svjesni koliko zapravo nismo slobodni... Šta god da je razlog tome… U toj pjesmi ima samo nekoliko stihova koji su jako direktni. Da, moramo se osloboditi, a sami sebe smo okovali, niko drugi to nije uradio i niko drugi nas ne može osloboditi. I onda neće biti gotovo, svaki dan je borba, samo je lakše kada se boriš kao slobodan čovjek sa slobodom na svojoj strani.

Baobab
Baobabfoto: Facebook

EP je već dobio pohvalne kritike, izdanje i pjesme su se našle na nekim top listama, koliko to nosi talas koji je pokrenulo “Naše vreme” koje je skrenulo pažnju na Baobab?

Nema ništa od stare slave. Ovaj album se sam bori za svoje mjesto. Dosta je drugačiji. Mislm da smo napredovali i da se to čuje na ovom izdanju.

Koliko su se vaše mogućnosti promijenile i otvorile sa uspjehom tog albuma jer ste ranije pričali o tome koliko je bend skup hobi i razmišljali da li da mu se toliko posvetite?

Uh... Uvijek je bilo komplikovano, a sad još i više. A da se može bez svega toga vjerovatno ne bi bilo dileme, ali očigledno je da mi ne možemo bez rokenrola.

Objavili ste EP usred korona krize, koliko je ova cijela situacija uticala na vaš rad i svakodnevicu i kakav mislite da će imati uticaj na muzičku scenu u perspektivi?

Uticala je tako da ne sviramo uopšte i ko zna kada će se to vratiti na neku normalu. Očigledno je da ovo neće samo od sebe proći i kako stvari stoje od nas i zavisi koliko i kako će trajati.

Album je najavljen s nekoliko singlova i spotom, što dalje možemo očekivati, još neku ekranizaciju?

Dva spota. “Sada sam u redu” koja je bila prvi singl, a zatvara album i “Sloboda neće sama doći”, to je bio drugi singl, a pjesma otvara album. Mislim da sa ovog izdanja više neće biti spotova. Nadamo se da će se ljudima svidjeti i da ćemo moći da ga promovišemo uživo. Utisci su za sada stvarno povoljni. Album zahvaljujući Pop Depresiji možete slušati ili besplatno preuzeti na praktično svim platformama, tako da, uradite to!

Baobab
Baobabfoto: Facebook

SeaRock mi je omiljeni festival i nakon nastupa sam napisao pjesmu

Među pjesmama se našla i “U zalivu Boke”, odakle ta fascinacija crnogorskim primorjem, da li je pjesma možda nastala tokom vašeg gostovanja na SeaRocku, kakve inače utiske nosite s festivala?

Volim more, valjda mi kontinentalci i više nego primorci. Ima nešto u Boki… Kotoru, u cijelom zalivu… Zapravo pjesma i jeste nastala neposredno poslije našeg nastupa u Kotoru. Nije da sam imao namjeru, jednostavno tako je došlo. SeaRock je moj omiljeni festival, bio sam tamo nekoliko puta kao posjetilac, porodično. Utisci sjajni. “Na ostrvu” – pjesma s novog albuma je tu trebalo da ima promociju, međutim zbog nekih tehničkih razloga, da ih sad ne pominjem, morali smo da skratimo nastup, tako da je ispala sa set liste, ona i “Brza reka” – pjesma s albuma “Huk”… To nam je bio poseban žal, jer ta pjesma bi sjajno zvonila zidinama starog grada… Ali dobro, neki drugi put.

Bonus video: