Eksperimentalni koncert: Naučnici testiraju rizik od zaraze koronom

Za učestvovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera

5184 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U njemačkom Lajpcigu u subotu će se održati neobičan eksperimentalni koncert na kojem će naučnici voditi računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima tog tipa.

Njemački pop pjevač Tim Bendzko je udružio snage sa naučnicima Univerzitetske bolnice u Haleu kako bi se ustanovilo mogu li se okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na fudbalskim stadionima nastaviti i tokom pandemije. To će pokušati da otkriju večerašnjim koncertom.

- Želimo ustanoviti koliki je broj međusobnih kontakata prisutnih, što zapravo još uvijek nije jasno, rekao je predvodnik studije, Stefan Moric.

Publika na koncertu biće opremljena uređajima koji će omogućiti praćenje kontakata, dok će senzori na svodu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovom kretanju. Svima će se podijeliti fluorescentno dezinfekciono sredstvo, prenosi HRT.

- Nakon koncerta ćemo, uz pomoć UV svjetiljki ustanoviti koje površine posebno jako svijetle, što znači da su ih posjetioci vrlo često doticali, pojasnio je Moric.

Za učestvovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera. Organizatori pretpostavljaju da su takvoj brojci kumovale i neke zakašnjele onlajn prijave.

Projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizovale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt. U objema je trenutno dopuštena organizacija većih događaja sa do 1.000 učesnika, ali pod precizno određenim uslovima.

Rezultati studije očekuju se u oktobru.

Svi će učesnici prije subotnjeg koncerta organizatorima morati dostaviti dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta svi će nositi zaštitne maske FFP2.

Bonus video: